top of page

Hölkkä-liivillä ryhtiä juoksuun ja vaihtelua harjoitteluun!

Updated: Aug 9, 2019

Minua kiinnostaa kaikki uudet liikuntavälineet, jotka tukevat harjoittelua tai kuntoutumista ja minusta on  myös mielenkiintoista testata niitä, joten olin todella iloinen, kun voitin Facebookin arvonnassa Hölkkä-liivin. Mikä Hölkkä-liivistä sanotaan? Hölkkä Oy on vuonna 2017 Lempäälässä perustettu yritys, jonka ovat peustaneet Eveliina Oinas ja Tiina Sirén. Yritys suunnittelee ja valmistaa uudenlaisia, innovatiivisia urheiluvälineitä. Se, miten Hölkkä-liivi sai alkunsa, voit lukea www.holkka.fi sivulta.

Hölkkä-liivi on uusi liikuntaväline, jota voi käyttää juostessa ja kävellessä. Hölkkä-liivin liiviosaa voi käyttää myös pelkästään ryhdin tukemiseen liikkuessa tai työskennellessä päätteellä. Liivin käyttö lisää energiankulutusta, koska se aktivoi niska-hartiaseudun lihaksistaoa elastisten vastusnauhojen avulla mukaillen käsien luonnollista liikettä. Myös selän ja keskivartalon lihakset taktivoituvat liiviä käyttäessä. Liivi tukee lenkkeilijän oikeaa asentoa ja ryhtiä työntämällä olkapäitä kevyesti taaksepäin. Hölkkä-liivi on kevyt ja se menee pieneen tilaan.


Hölkkö-liivin hyödyt:

- tukee ryhtiä - lisää energiankulutusta

- aktivoi ylä- ja keskivartalon lihaksia

- parantaa lihasten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa

- vahvistaa erityisesti olkavarren ja hartiarenkaan lihaksiaKokemukseni Hölkkä-liivistä

Olen kokeillut Hölkkä-liiviä muutaman kuukauden ajan juoksulenkeillä muuttamatta harjoitusohjelmaani, vaan otin liivilenkit osaksi harjoitusta. Kokeilin liiviä muutaman kerran myös kävelylenkeillä, mutta se ei ollut minun juttuni. Säännöllisyyden huomasin tärkeäksi liivin käytössä, sillä pitkä käyttöväli tuntui väsymyksenä niska-hartiaseudussa ja käsissä.

Kevyt ja helppo pukea Liiviä hakiessani sain Tiinalta ja Eveliinalta hyvän ohjeistuksen liivin pukemiseen ja käyttämiseen. Liivin pukemiseen löytyi hyvät ohjeet myös yrityksen nettisivuilta. Ensimmäisellä kerralla pukeminen oli vähän hankalaa ja se vei aikaa, kun piti säättää liivin vyötärönauha ja -solki sekä kyynärpannat vastuskuminauhoineen sopiviksi. Seuraavilla kerroilla pukeminen oli helpompaa ja nopeampaa, kun asennukset oli tehty valmiiksi. Talven pakkaskelit tosin toivat välillä haastetta liivin pukemiseen, kun piti laittaa paksumpaa vaatetta päälle ja tehdä säädöt uudelleen. Liivi tuntui kevyeltä ja tukevalta päällä. Liivin oikea koko ja säädöt ovat liivin käytön kannalta kaiken A ja O. Tällöin liivi pysyy hyvin paikoillaan, eikä liiviä tarvitse korjata lenkin aikana, eikä tule hankaumia. Vastuskumit oli helppo kiinnittää ja irroittaa kyynärpannoista juoksun aikana ja jälkeen. Geelien ottaminen taskusta oli aluksi hankalaa irroittamatta nauhoja, mutta lopulta sekin alkoi sujua. Tukee ryhtiä Minua varoitettiin, että ensimmäisillä käyttökerroilla liivi voi tuntua oudolta tai epämukavalta päällä ja liivin vyötärönauha ja -soki saattavat aiheuttaa hankaumaa alla olevaan vaatteeseen. Heti, kun olin saanut liivin päälleni, tuntui, kuin ryhti olisi saman tien kohentunut. Tuli ryhdikäs olo! Sama olotila tuli aina, kun laitoin liivin päälle. Pidin liiviä ensin muutaman kerran päällä kävelylenkeillä ilman vastuskuminauhoja ja sitten juoksulenkeillä. Ensimmäisillä lenkeillä tuntui, että oli jotain ylimääräistä päällä, mutta muutamien kilometrien jälkeen tunne meni ohi. Mitään hankauksia ei tullut ihoon eikä vaatteisiin. Liivi ei myöskään painanut mistään kohtaa, eikä liiviä tarvinnut korjata lenkkien aikana.  Juoksuasentoni on aina ollut hyvä ja olen pitänyt huolta keskivartalon lihasvoimasta. Liivi tuki hyvin ryhtiäni ja pitkillä lenkeillä juoksuasentoni pysyi hyvänä ja ryhdikkäänä ylä- ja keskivartalon lihasten väsyessä. Juostessa käsivarteni kääntyvät hieman kohti vartaloa ja olen yrittänyt korjata käsien asentoa. Vastuskuminauhat ohjasivat käsien asentoa oikeaan asentoon, pois vartalon edestä. Hölkkä-liiviä käyttäessä käsieni asento onkin vähitellen korjaantunut. 

Aktivoi ylä- ja keskivartalon lihaksia Käyttöohjeeksi sain myös sen, että, liikkuessa olkapäät tulee pitää alhaalla ja rentoina, kuten muutenkin liikkuessa. Kyynärpäät tulisi pitää noin 90 asteen kulmassa koko ajan. Mitä laajempi käsien liike on, sitä tehokkaampi liivitreeni on. Ensimmäisillä juoksukerroilla jouduin hieman hakemaan käsien liikerytmiä, mutta nopeasti oikea rytmi löytyi. Heti ensimmäisistä kerroista huomasin, miten veri lähti kiertämään niska-hartiaseudussa, kun yläraajat tekivät töitä aktiivisesti kuminauhojen ansiosta. Tuli lämmin olo! Niska-hartaiseutu ja yläraajat väsyivät ensimmäisillä lenkeillä, mikä johtui osittain siitä, että käsieni lihasvoima on heikko ja toisaalta päätetyö jumittaa niska-hartiaseutua. Viime vuosina olenkin panostanut ylävartalon lihasvoiman ja liikkuvuuden lisäämiseen. Liivin käyttöönoton jälkeen olen huomannut pientä lihasvoiman lisääntymistä yläraajoissa.  Lisää energiankulutusta, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa Seurasin energiankulutusta vertailemalla aikaisempien lenkkien ja ns. liivilenkkien enrgiankulutusta sykemittarin kautta. Ihan eivät juoksut olleet vertailukelpoisia, vaikka matka ja vauhti olivat samoja, mutta sääolosuhteet eivät. Parhaiten enrgiankulutusta voisi seurata ja verrata juoksumatolla tai hallissa juostessa.  Olisi myös kiva tietää, millaisia eroja tulee verrattaessa sauvakävelyn ja liivitreenin energiankulutusta. Oma energiankulutus oli hieman suurempaa liivilenkeillä kuin normilenkeillä ja verenkierto vilkastui sitä enemmän, mitä tehokkaammin ja laajemmin käytin käsiä juostessa. Vastuskuminauhoilla sai lisää tehoa mäkivetoihin, loikka- ja porrastreeneihin. 


Sopii kuntoukseen Koska liivi tukee ryhtiä ja hartiarenkaan lihaksia sekä vahvistaa olkavarren ja hartiarenkaan lihaksia, se toimii hyvin sekä niska-hartiaseudun että olkapään ongelmista kärsivien kuntoutuksen tukena ja suosittelenkin asiakkailleni liivin käyttöä. Hölkkä-liivitreeni on myös hyvä vaihtoehto sauvakävelyn tilalle, silloin, kun sauvan isku maahan aiheuttaa kipua niska-hartiaseudussa tai hartiarenkaan alueella, koska liiviä käyttäessä ei tule iskua, vaan vastukuminauhat joustavat ja myötäilevät käden normaalia liikettä. Liivi sopii hyvin myös niille, jotka eivät pidä sauvakävelystä, mutta haluavat tehoa kävelyyn tai juoksuun. 

Hölkkä-liivistä saan ryhtiä juoksuuni sekä vaihtelua ja monipuolisuutta harjoitteluun. Liivi tukee lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelua. Voin suositella Hölkkä-liiviä osana harjoittelua ja kuntoutusta! Juoksuterveisin Pia

Comentarios


bottom of page