top of page

Hölkkä-treeniliivillä vaihtelua ja tehoa harjoitteluun

*Kaupallinen yhteistyö Hölkkä Oy:n kanssa.


Olen käyttänyt muutaman vuoden Hölkkä-treeniliiviä, välillä aktiivisemmin ja välillä vähemmän aktiivisemmin. Liivin myötä olen hakenut vaihtelua ja tehoa juoksuharjoitteluuni. Käytän liiviä peruslenkeillä sekä tehostamaan porras- ja mäkitreenejä. Etätyöpäivinä hyödynnän liiviä myös ryhdin tukemiseen istuessani päätteen ääressä.Mikä Hölkkä-treeniliivi on?

Hölkkä-treeniliivi ei ole paino- eikä ryhtiliivi vaan, se on liikuntaväline, joka koostuu ryhtiä tukevasta liiviosasta sekä kyynärpannoista ja vastuskuminauhoista. Vastuskiminauhat antavat elastisen vastuksen käsien liikkeelle kävellessä, juostessa tai lihaskuntoliikkeitä tehdessä. Vastustasoja on kolme; kevyt (vastustaso alle 1,5 kg), keskivahva (vastustaso n. 2 kg) ja vahva (vastustaso n. 3 kg). Liivistä on saatavilla kahta eri kokoa S – M ja L – XXL. Liivissä on myös heijastimia. Tuote on suunniteltu ja valmistettu Suomessa.


Mitä hyötyä Hölkkä-treeniliivistä on?

  • Aktivoi ylä- ja keskivartalon lihaksia

  • Parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa

  • Lisää energiankulutusta

  • Vahvistaa ylävartalon lihaksia

  • Parantaa ryhti ja liikkuvuutta

  • Tukee yläselkää ja ryhtiä, jolloin mm. niskan kurmitus vähenee

  • Parantaa kehonosien yhtenäistä liikevirtausta

  • Kuntoillessa löytyy optimaalinen asento helpommin

  • Lisää tehoa lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteluun

  • Hölkkä-liivillä treenaa koko kehon samalla vaivalla eli saa tuplahyödyn ja samalla säästää aikaa

Kenelle tämä sopisi?

Hölkkä-treeniliivi sopii kaikille. Liivi aktivoi hartian ja yläselän lihaksia sekä vahvistaa niitä, joten liivi sopii etenkin päätetyötä tekeville ja niska-hartiaseudun vaivoista kärsiville. Vahva ylävartalo auttaa pitämään ryhtiä oikeassa asennossa sekä vähentää niska-hartaiseudun kipuilua. Liivi sopii myös liikuntaa aloittaville, sillä liivin kanssa saa helposti tehostettua kävely- tai hölkkälenkkiä. Liivi ohjaa rintarankaa ja hartioita parempaan ja ryhdikkäämpään asentoon. Vahva käsien liike taas ohjaa tehokkaampaan ja vauhdikkaampaan kävelyyn ja juoksuun.

Liivin avulla saa myös tehoa porras- ja mäkitreeneihin sekä vaihtelua lihaskuntoliikkeisiin.

Myös koiran kanssa ulkoilu onnistuu hyvin.


Kevyt ja helppo pukea

Liivin oikea koko ja säädöt ovat liivin käytön kannalta kaiken A ja O. Kun ensimmäisellä kerralla säätää liivin vyötärönauhan, soljet ja kyynärpannat vastuskuminauhoineen sopiviksi, on seuraavilla kerroilla pukeminen helpompaa ja nopeampaa. Kyynärpantojen pikalukot on helppo kiinnittää ja irroittaa, vaikka lenkin aikana ja jälkeen. Äkillinen liike vapauttaa lukon, joten liiviä on turvallista käyttää poluilla ja liukkailla keleillä. Liivi on kevyt ja helppo pukea päälle. Liivin pukemiseen löytyy hyvät ohjeet yrityksen nettisivuilta.


Miten liiviä voi hyödyntää liikunnassa?


Vaihtelua lenkkeilyyn

Lenkkeillessä työtä tekee enimmäkseen vain alakroppa, mutta Hölkkä-treeniliivilenkillä harjoittelu kohdistuu myös ylävartalon lihaksiin. Ylävartalon lihasten aktivoituessa ylä- ja alavartalo rytmi yhdistyy ja liikevirtaus aktivoi myös keskivartalosi lihaksia. Liivi aktivoi niska-hartiaseudun ja yläselän lihaksia vahvistaen niitä. Liivi ohjaa rintarankaa ja hartioita ryhdikkäämpään asentoon. Liivi ohjaa kädet mukaan tehokkaaseen liikkeeseen ja mitä laajempi käsien liike on, sitä tehokkaampi lenkki on. Vahva käsien liike ohjaa siis tehokkaampaan ja vauhdikkaampaan kävelyyn tai juoksuun.

Pitkillä lenkeillä liivi tuo mukavasti ryhtiä kroppaan ja asento pysyy hyvänä koko lenkin ajan. Lenkkeilyn lomassa voi välillä irrottaa vastusnauhat ja laitan ne taas hetken päästä takaisin. Näin voi edetä esimerkiksi muutaman minuutin, kilometrin tai pylvään välin. Vastusnauhat voi pitää kiinni vain ylämäessä ja muuten juosta ilman vastusta. Näillä konsteilla saa vaihtelua ja tehoa lenkkiin. Hölkkä-treeniliivi sopii hyvin myös polkujuoksuun. Vastuskuminauhat irtovat liiviosasta kaatuessa tai reippaasti horjahtaessa.

Hyvään kävely- ja juoksutekniikkaan kannattaa keskittyä heti alusta lähtien, sillä hyvällä ja taloudellisella tekniikalla liikkuminen on helpompaa ja mukavampaa. Samalla myös loukkaantumisriski vähenee.Tehoa mäki- ja porrastreeneihin

Porras- ja mäkitreeni vahvistaa erityisesti alavartaloa, mutta liivin avulla saa lisää tehoa ylä- ja keskivartaloon. Vastuskuminauhoja voi pitää koko treenin ajan tai irroittaa ne aina välillä esimerkiksi palautusjaksojen aikana. Mitä tehokkaammin rytmitän käsillä liikettä, sitä tehokkaampi treeni on. Treenin yhteydessä on hyvä tehdä kunnolliset alku- ja loppuvenyttelyt sekä huolehtia riittävästä palautumisesta, sillä porras- ja mäkitreeni on erittäin kuormittava

harjoitus jo pelkästään ilman liivin tuomaa lisätehoa.Lihaskuntoharjoittelukin onnistuu

Hölkkä-treeniliivillä saa monipuolisuutta, tehoa ja vaihtelua myös lihaskuntoharjoitteluun. Kävely- tai juoksulenkin lomassa voi tehdä lihaskunoliikkeitä hyödyntäen Hölkkä-treeniliiviä tai kuntopiiriharjoituksen voi tehdä omana harjoituksena hyödyntäen metsää, luonnon omaa kuntosalia. Liivin kanssa onnistuu moni lihaskuntoliike ja vastuskuminauhat antavat kivasti tehoa ja vastusta ylävartalon lihaksille. Osan liikkeistä voi tehdä myös ilman vastusnauhoja.

Helppoa ja tehokasta!Vaihtoehto sauvakävelyyn

Hölkkä-treeniliivi on myös hyvä vaihtoehto sauvakävelyn tilalle, silloin, kun sauvan isku maahan aiheuttaa kipua niska-hartiaseudussa tai hartiarenkaan alueella. Liiviä käyttäessä ei

tule iskua, vaan vastukuminauhat joustavat ja myötäilevät käden normaalia liikettä. Liikkuessa vastusta tulee sekä käden taakse että eteen. Jokainen liikkuja valitsee kunnolleen sopivan vastuksen ja tehon. Liivi on hyvä valinta myös silloin, jos kyynär- tai olkapäät kipeytyvät

herkästi. Liivi sopii hyvin myös niille, jotka eivät pidä sauvakävelystä, mutta haluavat tehoa kävelyyn, juoksuun tai mäkitreeniin. Voit käyttää liiviä myös sauvojen kanssa, jos haluat vielä enemmän tehoa kävelyyn.


Tukea ryhtiin

Nyt koronaepidemian aikana moni on tehnyt kotona töitä ja monella sekä niska-hartaiseudun että selän kireys- ja jännistystilat ovat lisääntyneet. Liivi tukee selän luonnollista asentoa ja

ryhtiä, jolloin myös hengityslihaksisto pääsee toimimaan vapaammin. Liiviä voi hyödyntää ryhdin tukemiseen työpäivän aikana sekä seisoma- että istuma-asennoissa.


Sopii kuntoukseen

Koska liivi tukee ryhtiä ja hartiarenkaan lihaksia sekä vahvistaa olkavarren ja hartiarenkaan lihaksia, se toimii hyvin sekä niska-hartiaseudun että olkapään ongelmista kärsivien kuntoutuksen tukena. Liivin käyttö sopii myös niska-hartiaseusdun ongelmien ehkäisyyn.


Tutkittua tietoa

Varalan urheiluopiston tutkimuksen tuloksia Hölkkä-liivin käytön vaikutuksista 9/2019:

"Hölkkäliivin käyttäminen lisäsi ylävartalon lihasten työskentelyä kävelyn, hölkän sekä juoksun aikana. Hölkkäliivin käyttäminen lisäsi myös alaraajojen lihasaktiivisuutta. Tämä saattaa johtua voimakkaammasta ylävartalon hyödyntämisestä, jolloin myös alaraajojen työskentely tehostuu, mikä puolestaan näkyy suurempina iskuvoimina ja painopisteen nousukorkeuksina askelkontaktien aikana Hölkkäliiviä käytettäessä. Suurempi ylä- ja alavartalon lihastyö näkyy vastaavasti edelleen mitattuina hapen- ja energiankulutuksen arvoina, jotka kasvoivat Hölkkäliiviä käytettäessä.

Vinojen vatsalihasten lihasaktiivisuus oli kävellessä 40,0% ja juostaessa 64,7 % suurempaa Hölkkäliivin kanssa verrattuna samoihin kuormiin ilman Hölkkäliiviä. Olkalihaksen etuosan lihasaktiivisuus oli suurempaa kävelyn sekä hölkän aikana käytettäessä Hölkkäliiviä. Kävelyn aikana lihasaktiivisuus oli 37,5 % ja hölkän aikana 9,8 % suurempaa käytettäessä Hölkkäliiviä.

Molempien alaraajojen nelipäisen reisilihaksen sekä hamstring-lihasten summattu sähköinen lihasaktiivisuus. Lihasaktiivisuus oli alaraajoissa suurempaa kaikilla kuormilla Hölkkäliiviä käytettäessä. Lihasaktiivisuus oli kävellessä 4,4 %, hölkätessä 8,2 % ja juostaessa 17,5 % suurempaa kuin samoilla kuormilla ilman Hölkkäliiviä."

Koodilla FTPN saat - 10% alennuksen Hölkkä-treeniliivistä.

Verkkokauppaan pääset tästä.


Haluatko kokeilla Hölkkä-treeniliiviä?

Vuokraan Hölkkä-treeniliivejä ja mukaan saa treenivinkit. Ohjaan myös Hölkkäliivi-treenejä pienryhmille Tampereen seudulla.

Kiinnostuitko? Laita viestiä: runforfunpianykanen@gmail.com


-pia-Comments


bottom of page