top of page

Kuusi vinkkiä juoksuun!


Iskikö juoksukärpänen kevään koittaessa? Oletko aloittelemassa juoksua uudelleen pitkän tauon jälkeen? Onko tähtäimessäsi kenties Helsinki City Runnin Day?

Tässä muutama juoksuvinkki, joita itsekkin pyrin noudattamaan:

1. Aseita realistinen ja selkeä tavoite Kun on selkeä ja realistinen välitavoite tai pitkän aikavälin tavoite, on helpompi lähteä lenkille ja se myös sitouttaa harjoitteluun. Tavoite voi olla kunnon kohentaminen tai, että jaksaa juosta kilometrin tai kaksi lenkin aikana tai tavoite voilla osallistuminen johonkin juoksutapahtumaan. Kaikki yhtä hyviä tavoitteita!2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty Eikö niin, että tärkeille asioille löytyy aina aikaa? Kun suunnittelee treenit etukäteen ja merkitsee ne kalenteriin, tulee treeneihin lähdettyä helpommin. Rytmitä harjoittelusi esimerkiksi työvuorojesi tai työn kuormittavuuden mukaan, vuodenaikojen mukaan tai painottaen eri kunnon osa-alueita. Älä kuitenkaan tee stressiä liikunnasta, vaan kuuntele kehoasi ja treenaa sen mukaan.3. Treenaa monipuolisesti ja säännöllisesti Kehomme tarvitsee monipuolista liikuntaa; hitaasti kiiruhtamista ja välillä reipasta menoa sekä lihaskuntoa, liikkuvuutta ja venyttelyä. Kaikki lajit ovat hyviä, kunhan itse pidät niistä. Aloita rauhallisesti ja lisää matkaa ja vauhtia vähitellen, jotta kehosi tottuu kuorimitukseen. Lihashuoltoa tulisi lisätä samassa suhteessa harjoituksen tehostamisen kanssa ja mitä enemmän ikää, sitä enemmän tarvitaan liikkuvuutta ja venyttelyä.4. Kunto kehittyy levossa Elimistömme tarvitsee myös unta ja lepoa, jotta jaksaisimme treenata ja toisaalta palautuisimme treenistä. Lepo voi olla joko rakentavaa eli palauttavaa tai nakertavaa eli uuvuttavaa. Silloin, kun lepo on sopivassa suhteessa kuormitukseen ja ravitsemukseen, se on palauttavaa. Myös riittävä yöuni on sekä levon että palutumisen kannalta tärkeää. Iän myötä palaudumme hitaammin kovista treeneistä.


5. Syö riittävästi ja monipuolisesti Jaksaaksemme treenata, tarvitsemme riittävästi ja monipuolisesti energiaa. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän tulee kiinnittää huomiota ravintoasioihin. On hyvä pyrkiä siihen, että energian saanti ja kulutus pysyisivät tasapainossa. Kun harjoittelun määrä ja teho nousevat, on myös kaloreiden määrän noustava. Jos energiaa ei saa tarpeeksi, emme jaksa harjoitella ja kehitys jää junnaamaan paikalleen. Samalla myös palautuminen harjoittelusta hidastuu. Muista myös juoda vettä riittävästi päivän aikana! Testaa ennen juoksutapahtumaa energiageelit ja urheilujuomat, jotta tiedät sopivatko ne sinulle. Sportyfeel on Helsinki City Running Dayn pääyhteistyökumppani ja juoksijoille tarjotaan reitin varrella ja maalissa Sportyfeel urheilujuomaa ja energiageelejä. 


#Sportyfeel-tuotteet saatu blogiyhteistyön kautta.


6. Kiinnitä huomiota myös jalkineisiin ja jalkojen hoitamiseen. Mitä enemmän liikut, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota jalkineisiin ja jalkojen hoitamiseen. Jalkineet ja sukat vaikuttavat paljon jalkojen hyvinvointiin ja ne ovat myös tärkein liikuntavälineemme.Lisää ajatuksiani jalkojen hyvinvoinnista voit lukea täältä. 

Nauti juoksemisesta 😀

Helsinki City Running Day häämöttää kuuden viikon päässä. Vielä ehtii hyvin treenata vaikka Helsinki City 5 -katujuoksuun.

Tsemppiä harjoitteluun!

-pia-

Comments


bottom of page