top of page

Polkujuoksua Iso-Naistenjärven reitillä

Iso-Naistenjärven reitti Pirkkalassa tarjoaa monipuolisen ja vaihtelevan polkujuoksureitin tai vaikka koko perheen metsäretkikohteen. Polulle tulee mittaa noin 5,5 kilometriä ja sen voi kiertää kävellen, juosten tai pyöräillen.


Reitti lähtee Jasperin tien vieressä olevan metsätien varresta, johon Jasperintieltä tulee matkaa vajaa 500 metriä. Lähimmät bussipysäkit ovat Teollisuustie ja Vaitti, joista reitin alkupisteeseen on noin kilometrin matka. Tampereen seudun joukkoliikenteen sivuilta löytyy bussiaikataulut. Kartta lähtöpisteeseen löytyy täältä.

Reitin lähtöpisteen ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit: N=6816935.000, E=321856.000Reitti on hyvin merkitty puisin opastein sekä puihin että kiviin vihrein ja keltaisin ympyröin, joten eksymään ei pääse. Reitin varrelta löytyy luntotauluja, joissa esitellään alueella tavattuja eläimiä sekä useita linnunpönttöjä eri lintulajeille.Aluksi reitti kulkee kivikkoista metsätraktorin uraa pitkin kohti Kurikkakalliota. Kalliolle pääsee poikkeamaan polun varrelta opastetta seuraten. Kurikankallion laella on näköalapaikka, josta avautuu upea näköala yli metsäisten vaarojen. Kallion laella reitti risteää Birgitan polun kanssa, jota pitkin voi halutessaan jatkaa matkaa vaikka Lempäälään.

Lokakuinen näkymä Kurikankalliolta

Palaan näköalapaikalta muutaman metrin takaisin polulle ja matka jatkuu vaihtelevassa ja ajoittain mutaisessa kallioisessa kangasmaastossa kohti Syrjän metsäautotietä. Polku noudattelee vanhoja kylien rajalinjoja, joista reitin varrella muistuttaa viisi isoa kivipyykkiä. Reitti on ikiaikainen metsästäjien käyttämä polku.Kangasmaasto osuuden jälkeen ylitetään Syrjän metsäautotien, jossa on selkeä viitoitus eteenpäin kohti Iso-Naistenjärveä. Tien ylityksen jälkeen polku laskeutuu Pirkkalan suurimmalle suolle, Pehkusuolle. Suon laidasta alkaa noin 170 metrin matka suon yli pitkin pitkospuita, jotka olivat pakkasyön jäljiltä hiukan liukkaat. Pitkospuiden puolivälissä on penkki, johon voi vaikka hetkiksi istahtaa huilaamaan ja ihailemaan suomaisemaa.

Pitkospuiden loputtua näkyikin jo Iso-Naistenjärvi. Järven rantaa pitkin kiertää noin kilometrin mittainen polku, jonka voi kiertää ennen kuin siirtyy nauttimaan retkieväitä järven pohjoispuolella olevalle laavulle. Järven rannasta löytyy laavun lisäksi pöytäryhmiä eväiden nauttimista varten. Iso-Naistenjärvi on 400 metriä pitkä ja 200 metriä leveä sekä pinta-alaltaan 2,5 hehtaaria.Itse jätin järvenkierron tällä kertaa seuravaan kertaan. Ihailin hetken syksyistä järvimaisemaa ja nappasin muutaman kuvan ennen kuin palasin samaa reittiä takaisin reitin lähtöpisteeseen. Laavulta oli mahdollisuus palata myös suoraan eri reitti' Pirkkalaan ja myös tämän reirtin jätin seuraavaan kertaan.
Sateen jäljiltä polku oli joissakin kohdin hieman mutainen, mutta mutakohdat olivat

kierrettävissä. Juuret ja kalliot olivat myös liukkaat ja samoin pitkospuut, mutta muuten reitti oli hyväkuntoinen. Mäkinen maasto tekee reitistä haastavan, mutta on juostavissa. Pahimmat kivikot ja juurakot etenin kävellen, mutta muuten etenin juosten.


Itse juoksin kotoa noin viiden kilometrin matkan pitkin kuntoreittiä ja metsätietä reitin lähtöpaikkaan. Iso-Naistenjärven viiden kilometrin polkujuoksun jälkeen palasin juosten kotiin polkuja pitkin ja kiersin vielä Vähä-Naistenjärven. Matkaa paluumatkalle kertyi viisi kilometriä. Yhteensä tuli 15,5 kilometriä ja aikaa kului noin puolitoista tuntia. Kiva reitti ja retki kohde.

Polkujuoksuterveisin -pia-

Comments


bottom of page