top of page

Tammikuun treenipäiväkirja - uudet tuulet puhalsivat harjoitteluun

Updated: Oct 27, 2020


Tammikuussa sai nauttia lenkkeillessä upeista talvimaisemista ja keleistä. Oli auringonpaistetta, lumisadetta ja monenlaista pakkaskeliä. Välillä sai tarpoa umpihangessa ja välillä tuntui, että juoksi luistinradalla. Tammikuu oli treenien suhteen kaksijakoinen, mutta monipuolinen. Ensimmäiset viikot pidin vielä ylimenokautta ja liikuin monipuolisesti. Hiihdin ja laskettelin monen vuoden tauon jälkeen ja kylläpä tuntui ihanalta hiihtää pitkästä aikaa. Hiihto tuntui kulkevan entiseen malliin ja välillä vähän liiankin vauhdikkaasti, tunsin itseni välillä jopa kilpahiihtäjäksi. :) Oli myös hienoa huomata, että eipä ollut laskettulutaitokaan ruostunut kuudessa vuodessa. Ikä vain oli tuonut pientä rauhallisuutta laskemiseen. Tauon aikana tuli myös juostua jonkin verran ja huolettua kehoa. Lumitöiden lomassa taas tuli hyvää hyötyliikuntaa.Uudet tuulet puhalsivat harjoitteluun

Joululoman aikana etsin itselleni myös juoksuvalmentajaa tuomaan vaihtelua ja motivaatiota harjoitteluuni. Ajatuksena on vähitellen siirtyä pidemmille juoksumatkoille ja juosta sekä Helsinki City Double toukokuussa että Nuts Ylläs Pallas heinäkuussa, joten etsin valmentajaa, jolla olisi kokemusta ultramatkoista. Pyysin juoksuohjelmaa Vauhtisammakon Mikko Liukalta ja nyt olen treenannut Mikon ohjeiden mukaan kolmisen viikkoa. Ohjelma on aikalailla erilainen kuin entinen ohjelmani ja joudun kyllä menemään joissakin harjoituksissa mukavuusalueeni ulkopuolle, mutta näitä asioita lähdinkin hakemaan. Pois siis tutusta ja turvallisesta.


Mikon laatima ohjelma vaikutti heti ensisilmäyksellä mielenkiintoiselta ja erilaiselta. Ensimmäinen viikko meni kyllä puhtaasti totutellessa uudenlaiseen harjoitteluun sekä työn ja harjoittelun yhteensovittamiseen. Ylämäkitreenit ja kilometrin vedot, joita olen aiemmin huonosti tai oikeastaan laiskasti tehnyt, ovat nyt ohjelmassa. Eivät siis ole olleet suosikkitreenejäni. Myös pitkät lenkit pitenivät ja hieman hidastuivatkin. Uusina harjoitusmuotoina tulivat progressiivinen lenkki ja Waldniel-juoksu. Ohjelmassa on edelleen mukana venyttelyt 1-2 kertaa viikossa ja hieronta 3-4 viikon välein. Kuntosaliharjoittelun otan ohjelmaan, kunhan saan uudesta harjotusohjelmasta kunnolla kiinni. Lepopäiviä on 2-3 viikosta riippuen. Olen innoissani ja tyytyväinen juoksuohjelmasta ja näillä nuoteilla mennään kohti kesän juoksuja.Töissä oli vipinää

Töissä oli vilskettä ja vipinää, vaikka yleensä tammikuu on vielä rauhallinen kuukausi. Kirjoitin jäsenlehteemme juttua siitä, miten tasapainoa voi helposti harjoitella kotiaskareiden lomassa. Lehden teon ohessa olin esittelemässä yhdistyksemme tuottamaa liikuntamateriaalia erilaisissa koulutuksissa ja tapahtumissa sekä luennoin diabeteksesta. Myös liikuntaryhmien ohjaukset alkoivat heti tammikuun alussa. Maanantaisin on ohjelmassa liikkuvuutta ja ryhtiä tunti ja keskiviikkoisin kuntosaliryhmä.

Loppiaisena olin promoamassa Helsinki City Runing Day juoksutapahtumia Suomen suurimmassa sisähuvipuistossa. Oli mielenkiintoista jutella juoksemisesta ja juoksutapahtumista eri-ikästen juoksijoiden kanssa. Sain päivän aikana hyviä vinkkejä eri juoksutapahtumista. Tampereella kokeiltiin HCRD:n yhteislenkkiä kipakassa pakkaskelissä ja mukaan uskaltautui kuusi juoksijaa Sonjan ja minun lisäksi. Kiva porukka ja mukava lenkki, eikä kukaan paleltunut tunnin lenkillä, vaikka mittari näytti - 20 astetta lenkille lähtiessä. Koska juoksen yleensä pitkät lenkit yksin, oli kivaa juosta vaihteeksi porukalla ja jutella niitä näitä juoksun lomassa. Lisää yhteislenkkejä toivottiin ja niinpä lupasimme Sonjan kanssa vetää lenkkejä kerran kuukaudessa aina Helsinki City Runnin Day- tapahtumaan saakka.

Käytän Hölkkä-liiviä aina välillä tehostamaan ja tuomaan vaihtelua harjoitteluun peruslenkeillä sekä ulkona että juoksumatolla. Tammikuun lopussa pääsin esittelemään pitkästä aikaa Hölkkä-liivitreeniä juoksumatolla ja kylläpä tuli hiki niin minulle kuin liiviä testanneille kuntoilijoille. Kesälle olen suunnittelemassa monipuolisia Hölkkä-liivitreenejä.Juoksukilometrejä tuli 231,5 kilometriä ja hiihtokilometrejä tuli 83 kilometriä. Venyttelytunneilla tuli myös käytyä säännöllisesti. Hyvä ja mukava treenikuukausi :)


Juoksuterveisin

-pia-

Comments


bottom of page