Huhtikuun ensimmäinen viikko meni talviloman merkeissä ja loma sekä ympäristön vaihdos tulivat enemmän kuin tarpeeseen ja täytyy kyllä todeta, että olin niin lomalla kuin vain voi olla. Nukuin sekä ulkoilin (lue hiihdin) paljon ja söin hyvin. Näin siis loma pähkinänkuoressa.
Tällä kertaa vietin talvilomani Ylläksellä Äkäslompolon puolella. Olen ollut aiemmin Ylläksellä vain kesäisin, joten oli kiva tutustua myös Ylläksen talviliikuntamahdollisuuksiin ja Ylläs kyllä yllätti positiivisesti tarjoten monipuoliset ja upeat puitteet talviliikuntaan ja lomailuun. Viikon aikana tuli hiihdettyä paljon, juostua jonkin verran sekä poluilla että teillä, kokeiltua talvipyöräilyä ja testattua moottorikelkan kyytiä Ylläksen maisemareitillä auringonlaskua
ihaillen. Laskettelusuksetkin olivat reissussa mukana, mutta ne pysyivät tällä kertaa visusti suksipusissa. Myös lumikenkäkävely jäi suunnitelmista huolimatta odottamaan ensi talven lumia.
Lomaa viettäessämme otimme sekä matkustaessa että majoittumisessa huomioon koronarajoitukset. Latukahvioissa oli ulosmyynti, joten mehut ja munkit nautimme ulkosalla ja kodissa oli 4-6 henkilön rajoitukset kodan koosta riippuen. Ajoimme kotoa majapaikkaan ja takaisin viikon ruuat mukanamme välttäen reissumme ajan kaikkia ylimääräisiä kontakteja.
Monipuolista liikuntaa
Lomalla oli tarkoitus ulkoilla ja liikkua mahdollisimman paljon unohtamatta tietenkään lepoa ja hyvää ruokaa. Olin toivonut valmentajaltani, että lomaviikolla olisi mahdollisimman paljon hiihtoa ja vähemmän juoksua ja se toteutui. Ohje lomaviikolle kuului "Hiihtolenkkejä eri mittaisia, pari voisi olla pidempikestoista ja myös jokin hiukan enemmän sykettä nostava. Jos kelien tai salin maton puolesta mahdollista, voisit tehdä 1-2 juoksua tuntumaa pitäen, esim. 12 km kiihtyvästi itse tunnustellen ilman erityisiä rajoja." Ihan en ohjetta pystynyt noudattanut, mutta aika hyvin kuitenkin. Lomaviikon aikana hiihtoa tuli 317 kilometriä, pyöräilyä 32 kilometriä ja juoksua 43 kilometriä.
Aamupalan jälkeen siirryimme ulos liikkumaan ja välipalat söimme useimmiten ulkoilun lomassa. Muutamana päivä tein kaksi treeniä ja silloin söin kevyen lounaan ennen seuraavaa liikuntaa sekä huilasin muutaman tunnin. Muuten päivän pääaterian söimme kaikessa rauhassa illalla joko ennen tai jälkeen saunomisen. Loppuilta menikin sitten sohvalla löhötessä ja seuraavan päivän hiihtoreittejä ja muita aktiviteetteja suunnitellessa.
Hiihtoa
Sanotaan, että Ylläksellä on Suomen laajin hiihtolatuverkosto ja sen vaihtelevat maastot tarjoavat monipuolisia reittejä ja paljon vaihtoehtoja eritasoisille hiihtäjille. Hiihtää voi niin järven jäällä kuin erämaametsissä tai sitten voi nousta tunturiin hakemaan vauhdin hurmaa ja ihailemaan upeita näkymiä. Latuja on yhteensä 330 km, joista valaistua latua on 38 km. Kaikki ladut soveltuvat sekä luisteluhiihtoon että perinteiseen hiihtoon. Ladut olivat lomailleissani hyvässä kunnossa ja myös keväinen sää suosi hiihtämistä.
Hiihdettyä tuli päivittäin ja yritimme etsiä aina uusia reittejä hiihtoretkillemme. Olin lukenut, että Ylläksellä kannatta hiihtää ainakin Kukastunturin, Kesänkijärven ja Aakenuksen reitit sekä Levi-Ylläs väli. Aakenus ja Levi-Ylläs reitit jäivät ensi talveen, mutta muuten tuli kyllä hiihdettyä lähinnä Äköslompolon puolella latuja ristiin rastiin loma viikon aikana. Kukastunturin ja Kesänkijärven reitit tuli kierrettyä pariin kertaan ja etenkin Kukastunrilta avautuvat maisemat hivelivät silmää. Hiihdin myös Yllästunturin ympäri ja matkaa reitille kertyi 60 kilometriä Kukastunturin nousun myötä. Muutama mäkitreeni tuli viikon aikana tehtyä myös Kukastunturin rinteessä, mutta Isometsän nousu jäi testattavaksi ensi talvena. Alaspäin tuli Isometsän rinne kuitenkin testattua ja siinä sai kyllä kokea vauhdin hurmaa. Kuinkahan hapokas mäki on ylöspäin? Sähköisestä latukartasta (10 €) näkee reaaliaikaisesti avoinna olevat ladut ja hoidetut ladut. Kartatsta näkee myös valaistut ladut ja koiraladut. Paperisen latukartan voi ostaa alueen yrityksistä tai Ylläksen matkailuinfosta.
Juoksua
Ylläs tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet polkujuoksuun. Tällä kertaa minulla oli pääpaino hiihdossa, joten tein vain kolme juoksulenkkiä. Juoksin yhden lenkin polulla ja kaksi muuta maanteillä. Ensi kerralla täytyy juosta vähän enemmän poluilla, sillä reittivaihtoehtoja ja haastetta kyllä löytyy. Ylläkseltä löytyy noin 100 kilometriä talvipyöräilyreittejä, joita pitkin voi myös juosta tai kävellä. Pyöräilyreitti on yhteiskäytössä. Myös hyvät kävely- ja pyörätiet löytyivät juoksulenkeille. Suunnittelin polkujuoksureitin etukäteen ja helppo oli edetä leveää noin metrin levyistä paanaa pitkin seuraten sinisiä keppejä ja viittoja. Juoksin reitin polkujuoksukengillä ja ne pitivät hyvin kovassa lumessa. Koska tein lenkin aamusta, oli reitti vielä kova pakkasyön jäljiltä. Iltapäivästä reitti olisi varmasti ollut jo pehmeä ja jopa sohjoista. Muutama pyöräilijä ja kävelijä tuli aamutuimaan vastaan, mutta muuten sain juoksennella rauhassa. Iltapäivästä tilanne olisi varmaan ollut toisenlainen. Reittini oli suhteellisen tasainen, mutta myös ylämäkeä löytyi reitin varrelta. Korkeuserojakin löytyy niitä haluaville, mutta tällä kertaa en ollut niitä hakemassa. Halusin juosta maisemista nauttien, mutta juoksin kuitenkin kiihtyvän 15 kilometrin lenkin. Ja pitihän myös Mustin eli Sami Jauhojärven rinne käydä juoksemassa ylös ja alas.
Pyöräilyä
En ole mikään pyöräilyn ystävä, mutta halusin kokeilla fatbike-pyöräilyä ja kokemus oli kyllä mukava. Vuokrasimme sähkökäyttöiset pyörät majapaikamme lähellä olevasta Sisu Outdoorista ja pyöräretkemme aikana suksemme huollettiin kuntoon samassa paikasassa. Asikaspalvelu oli hyvää ja saimme hyvän opastuksen sekä pyörän käyttöön että eri reittivaihtoehdosta. Ylläksellä on talvipyöräilyreittejä noin 100 kilometrin edestä, joten monia eri vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla, mutta me vuokrasimme pyörät kolmeksi tunniksi ja teimme noin 32 kilometrin retken Äkäslompolosta Latvamajan ja Kotamajan kautta takaisin Äkäslompoloon. Nousimme pyörillä myös Mustin rinteen ylös ja pyörällä homma hoitui huomattavasti helpommin kuin juosten. Ensi keralla vuokraan pyörän kyllä koko päiväksi ja tutustun laajemmin pyöräreitteihin. Myös talvipyöräilyreitit voi tarkistaa maksullisesta kartasta (10 €).
Moottorikelkkailua
Vauhdin hurmaa kaipaaville Ylläkseltä löytyy moottorikelkkailureittejä 330 kilometrin verran. En ole aiemmin kelkkaillut, mutta nyt suostuin parin tunnin moottorikelkka-ajeluun Ylläksen huipulle (719 m) ihailemaan auringon laskua. Tunturiin aukeavat maisemat olivat kyllä upeat, samoin auringon lasku.
Nyt talviloma pidetty ja sukset siirtyy odottamaan ensi talven lumia ja hiihtokuplasta siirrytään vähitellen juoksun pariin.
Lomaterveisin
-pia-
Comments