top of page

Elokuun treenit - juoksemassa Paavo Nurmi maratonilla ja talkootöissä Tampereen maratonilla

Pientä kiirettä on ollut viime aikoina työrintamalla, joten elokuun treenien yhteenveto on siirtynyt ja siirtynyt. Tässä viimein elokuun treenit ja kuulumiset.


Elokuun ensimmäisen viikon vielä lomailin ja vietin sen mökillä, kuten koko lomani muutamaa kaupunkipäivää luukuunottamatta. Loman jälkeen arkinen aherrus alkoi saman tien ja välillä tuntui, että siirryin vain robotin lailla paikasta toiseen ja kävin kotona vain nukkumassa.


Harjoittelu sujui harjoitusohjelman mukaan, mutta työkiireistä johtuen kevensin

harjoittelua ja jätin suosiolla myös muutamia treenejä välistä. Harjoittelu koostui pääasiassa kevyistä, reippaista ja kiihtyvistä 6-25 kilometrin lenkeistä. Lenkkien ohessa tein rentoja ja

lyhyitä kiihdytyksiä sekä koordinaatioita. Elokuun ensimmäiset viikot treenasin kohti Paavo Nurmi Maratonin yhteydessä juostavaan Saul SM-maratoniin ja loppukuukausi menkin sitten

maratonilta palautuessa, jolloin ohjelmassa oli kevyitä lenkkejä ja arkiliikuntaa. Tällä kertaa palautuminen maratonista oli yllättävän hidasta. Juoksua kertyi 231 kilometriä, pyöräilyä 15 kilometriä ja vaellusta 27 kilometriä. Loman jälkeen palasin jälleen salitreenien pariin ja ehdin myös ohjatuille venyttelytunneille.


Saariston poluilla

Päiväretki Utöseen

Lomani aikana tein yhden lomareissun ja se oli päiväretki Utöseen mökiltä käsin. Lähdin aamulla Nauvon Pärnäisista yhteysalus M/S Baldurilla Utöseen ja palasin takaisin illalla.

Matka yhteysaluksella oli maksuton. Matka kestää 4-5 tuntia säästä riippuen ja matkalla pysähdytään Nötössä, Aspössä ja Jurmossa. Retkipäivälle sattui aurinkoinen ja

lämmin, mutta tuulinen päivä. Laivamatka sujui nopeasti kannella maisemia ihaillen. Menomatkalla tuli nautittua maittava lounas laivan kahvilassa ja paluumatkalla kaivoin repusta retkieväät.
Utössä oli retkiaikaa kolme tuntia, joka meni todella nopeasti. Utö on Suomen eteläisin asuttu saari ja majakkakierroksen aikana sain kuulla sekä saaren että majakan vaiherikkaasta historista. Kolmen tunnin aikana ehdin kävelemään pitkin sileitä rantakallioita, kiertämään vierasvenesatamassa ja osallistumaan majakkakierrokselle. Saarelta löytyi myös kotiseutumuseossa, mutta sen kiertäminen jäi ensi kesään.
Majakkaan pääsee vain opastetulla kierroksella ja hintaa kierrokselle tuli 10 euroa. Utön majakka on Suomen vanhin toimiva majakka ja se on ohjannut merenkulkijoita yli 200 vuoden ajan. Ensimmäinen majakka rakennettiin vuonna 1753 ja nykyinen majakka vuonna 1814. Majakan ylimmässä kerroksessa on majakkakirkko.


Paavo Nurmi Maraton

Paavo Nurmi Maraton oli minun tämän vuoden neljäs maraton ja samalla maraton numero 33. Maraton juostiin kosteassa ja helteisessä sekä tuulisessa säässä. Tykkään juosta lämpimässä säässä, mutta tällä kertaa helle, tuuli ja Ruissalon mäet olivat yksinkertaisesti minulle liikaa. Ennätyshaaveet heitin kelin takia roskikseen jo lähdössä ja lähdin kerrankin rauhallisesti matkaan. En seurannut väliaikoja, enkä sykkeitä.


Join suunnitelman mukaan noin 20 minuutin välein sekä otin Noshin vauhtikarkkia kerran tunnissa. Huoltopisteitä oli 13 ja ne olivat noin 3 kilometrin välein. Tarjolla oli Maxim-urheilujuomaa ja vettä sekä 33.1 kilometrin kohdalla myös banaania. Pari vesisuihkua oli asennettu reitin varrelle ja niistä sai kivasti viilennystä. Huoltopisteillä sai halutessaan myös kannusta vettä niskaan. Mielestäni järjestäjien tarjoama urheilujouma oli liian laimeaa ainakin minun makuuni, enkä saanut siitä oikein energiaa. Osa juoksijoista kaipasi huoltopisteille

banaania ja suolakurkkuja.


Juoksuni sujui hyvin aina 15 kilometriin saakka, jonka jälkeen nesteet eivät kunnolla enää imeytyneet. Jatkoin sinnikkäästi juosten 21 kilometriin, jonka jälkeen jatkoin matkaa juoksu-kävelynä ja tavoitteena oli päästä maaliin. Jos meillä ei olisi ollut joukkuetta Saul SM-maratonilla, olisin kyllä jättänyt juoksun kesken.


Kohti maalia

Puolikkaan juoksin aikaan 2:01:06 keskivauhdin ollessa noin 5:35-5:40 min/km. Juoksu-kävelin 30,2 kilometriin ajassa 2:59:26 ja keskivauhti oli tippunut noin 5:57 min/ km. Maaliin saavuin yllättävän hyvävoimsisena ajassa 4:18:45. Keskivauhti oli noin 6:04 min/km ja keskisyke oli 149. Kelin takia olin tyytyväinen aikaani, vaikka aika olikin kesän huonoin. Hieman aika harmitti, koska kuntoni oli hyvä ja edeltävät treenit lupasivat juoksulta hyvää. Taas tuli kuitenkin todistettua se, että maraton on pitkä ja arvaamaton matka. Uudistettu reitti oli ihan kiva ja maisemat edelleen kauniit, etenkin Aurajoen rannassa ja Ruissalossa. En tykännyt Pansioon menevästä suorasta, enkä Ruissalon uudesta kiertosuunnasta. Myös maaliin tullessa juokseminen Aurajoen rannassa, Läntisellä rantakadulla oli haasteellista lukuisten kävelijöiden, pyöräilijöiden ja potkulaudoilla hurjastelijoiden seassa. Kannustus Aurajoen varrella oli jälleen hyvää ja toi uutta puhtia juoksuun.


Neljän mitalin päivä

Lopputuloksissa olin Paavo Nurmi Maratonilla N50-sarjassa kolmas 13. juoksijan joukosta ja Saul SM-maratonilla olin toinen kuuden juoksijan joukosta. Myös N50-sarjassa tuli SM-joukkuehopea. Kiitos joukkuetovereilleni Päiville ja Minnalle!


Kiitos järjestäjille jälleen hyvin järjestetystä tapahtumasta. Kiitos myös lukuisille vapaaehtoisille, ilman teitä ei tapahtuma onnistuisi.


Tampereen maratonilla talkoohommissa

Tampereen maraton juostiin viikko paavon jälkeen, joten jätin juoksemisen tällä kertaa muille ja siirryin talkoohommiin. Olen itse saanut maratonien huoltopisteillä hyvää kannustusta ja huoltoa, joten oli kiva vaihteeksi tsempata ja huoltaa muita sekä olla auttamassa tapahtuman

toteutumisessa. On hyvä muistaa, että ilman vapaaehtoisia, ei juoksutapahtumia, eikä muitakaan tapahtumia olisi. Välillä tuntuu, että tämä tuppaa unohtumaan.


Aamulla olin muutaman tunnin ottamassa vastaan varusteita varsutesäilytyksessä. Juoksujännitys oli selvästi aistittavissa juoksijoissa ja samalla alkoi kummasti omaakin juoksujalkaa vipattamnaan. Oli kiva nähdä tuttuja ja vaihtaa pikaisesti kuulumisia. Moni tuttu myös ihmetteli, miksi en ole juoksemassa, mutta tällä kertaa näin. Puoililtapäivin siirryin juosten Ratinasta soutukeskuksen lähellä olevalle huoltopisteelle huoltamaan ja

kannustamaan juoksijoita. Huoltopisteellä oli tarjolla Squeezy –urheilujuomaa, mehua, vettä, rusinoita, merisuolaa ja banaania sekä piste omille juomille. Huoltopisteen tehtävät eivät ole moninaiset ja työaika oli nelisen tuntia.


Huoltopisteen tehtävät:

  • Tarjottavien nimikylttien kiinnittäminen pöytiin

  • Juomien annostelu mukeihin

  • Tarjottavien annostelu maisteluastioihin

  • Jätesäkkien asennus ja vaihto juomapisteellä

  • Mukien ja muiden roskien keräys pois juomapisteen läheltä kilpailun aikana.

  • Juomapisteen loppusiivous

  • Tavaroiden pakkaus laatikoihin/pusseihin siten, että purkuporukan on helppo nostaa tavarat autoon

  • Ja tietysti kannustaa juoksijoita!

Taisin olla elementissäni, kun sain kannustaa ja tsempata juoksijoita. Ilalla oli ääni käheä kannustuksesta ja ulkoilmassa olemisesta.


Väsynyt, mutta tyytyväinen talkoolainen

-pia-


Comments


bottom of page