top of page

Ensi vuoden suunnitelmia

Hei!

Ylimenokausi alkaa vähitellen olla ohi ja on aika aloittaa harjoittelu kohti ensi vuoden koitoksia. Viime viikkoina olen antanut kehoni levätä ja palautua. Olen nauttinut puutarhahommista ja liikkunut   monipuolisesti fiiliksen mukaan. Olen kävellyt, juossut, venyttellyt ja käynyt silloin tällöin salilla sekä hyötyliikkunut puutarhassa. Omassa liikkumisessani tärkeintä on ollut ja on edelleen se, että nautin tekemisistäni, minulla on hauskaa ja liikun kehoa kuunnellen. Jos olen väsynyt töistä tai muista asioista, jätän lenkin tai punttitreenin hyvillä mielin väliin ja teen jotain muuta.Mitä opin tästä vuodesta? Harjoittelu sujui koko vuoden hyvin ja kunnon ajoitus osui Paavo Nurmen Maratonille, mikä oli kauden päätavoitteenani. Pari minuuttia jäin tavoittestani, mutta olin tyytyväinen juoksuuni ja itse tapahtumaan. Peruskuntokaudella jaksoin tehdä pitkää hidasta lenkkiä, ahertaa salilla 1-3 kertaa viikossa ja tehdä yhden reippaamman lenkin viikossa. Harjoitteluni rytmittyi pitkälti työkuvioiden mukaan eli, jos töissä oli kuormittavaa, harjoittelu keveni. Koko harjoituskauden kävin ohjatuilla venytelytunneilla huoltamassa kehoani 1-2 kertaa viikossa. Jos en ehtinyt tunneille, pyrin tekemään kotona perusvenytykset. Välillä harjoittelu ei huvittanut ja harjoitusmotivaatio oli kadoksissa, koska minulla ei ollut selkeitä välitavoitteita ja kauden päätapahtuma oli vasta keskellä kesää usean kuukauden päässä.  Pelkät testijuoksut eivät tuoneet riittävää motivaatiota. Kesää kohti harjoittelu pysyi aikalailla samoilla linjoilla kuin talvella. Yksi pitkä, pari kevyttä ja 1-2 reipasta lenkkiä sisältyi ohjelmaan viikosta riippuen. Lihaskunto- ja venyttelyharjoitukset kuuluivat edelleen ohjelmaani.

Positiivisena koin sen, että kestävyys- ja lihaskuntoni paranivat. Juoksuasentoni säilyi hyvänä pitkillä lenkeillä ja jaksoin pitää yllä tasaista vauhtia, joskin hidasta sellaista. Sunnuntain 21 kilsan lenkeistä tuli tapa, jota en olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut tapahtuvan. Vauhtikestävyyteni ei parantunut haluammallani tavalla, joten siihen täytyy satsata ensi kaudella. Myös alaselän ja lonkan alueiden liikkuvuuden koin ongelmana.

Kisoja tuli juostua vähemmän kuin olin alun perin suunnitellut. Loppuvuodesta viikonloppuihin sijoittuneet työ- ja opiskelukiireet eivät sallineet osallistumisia juoksukisoihin. Suunnitelmissa oli kolme maratonia ja kaksi puolikasta sekä Karhu-viesti, mutta juoksin kaksi maratonia, yhden puolikkaan ja Karhu-viestin. Elokuussa innostuin juoksemaan viiden kilsan hölkän Pirkkalassa, kun oli niin kaunis elokuun ilta :)  Paransin ennätyksiäni sekä maratonilla että puolikkaalla muutamilla minuuteilla. Karhu-vietin ja Pirkkalan hölkän osalta paransin edellisvuosien aikojani. Maratonille olin asettanut täksi kaudeksi tavoitteeksi neljän tunnin alituksen, mutta se jäi harmittavasti muutaman minuuttiin. Kahden maratonin väliin jäi kuusi viikkoa ja olin kuvitellut sen riittävän, mutta elimistöni ei palautunutkaan Turun hellemaratonista HCM:lle. Olisin tarvinnut pari lisä viikkoa palautuakseni!


Ensi vuoden suunnitelmat Tästä vuodesta viisastuneena, tulen siis tulevana harjoituskautena satsaamaan enemmän liikkuvusharjoitteluun ja vauhtikestävyyden kehittämiseen. Koin molemmat selkeänä ongelmana juoksussani. Lihaskuntoharjoittelua jatkan 1-3 kertaa viikossa. Aiempina vuosina painopiste on ollut kestovoimassa ja nyt otan mukaan sekä maksimi- että nopeusvoimaharjoitteita. Liikkuvuus- ja venyttelyharjoittelu kuuluvat ohjelmaani 1-2 kertaa viikossa. Tulen lisäämään mäki- ja loikkaharjoituksia. Työ- ja opiskelu tulevat jälleen rytmittämään harjoitteluani. Lomilla aion ottaa vähän rennommin harjoittelun, vaikka silloin olisikin hyvää aikaa harjoitella :) Tulen syksyn aikana kirjoittamaan tarkemmin harjoittelustani ja ravintoasioista.

Hieman on vielä ensi vuoden kisat mietinnässä. Minua kiinnostaisi kovasti kokeilla Wihan kilometrejä syksyllä, mutta en tiedä, miten harjoittelisin ja valmistautuisin kisaan. Toisaalta ei ole vielä varmuutta, järjestetäänkö kisa ja milloin. Toisaalta minua kiinnostaisi kokeilla juosta kolme maratonia tasaisin välein keväällä, kesällä ja syksyllä. Säilyisikö motivaatio näin paremmin? Polkujuoksukisoja en ole vielä kokeillut, joten sekin kiinnostaisi. Paljon on kiinnostuksen kohteita, mutta katsotaan, mitkä toteutuvat.

Uutta motivaatiota ja intoa harjoitteluuni tuo varmasti myös juoksukouluun osallistuminen. Arpaonni suosi minua syksyllä bongatessani Vauhtisammakon " Juosten olisit jo perillä" busseja ja voitin osallistumisen juoksukouluun. En ole aiemmin ollut juoksukoulussa, joten innolla odotan tammikuussa alkavaa juoksukoulua :)

Juoksukisat vuonna 2017 Tokion Maraton -> 26.2.2017 Karhu-viesti -> 1.4.2017 HCR -> 13.5.2017 Paavo Nurmi Maraton -> 1.7.2017 Helsinki Street Run -> 12.8.2017 Tampereen puolimaraton -> 9.9.2017 Ateenan Maraton ? Wihan kilometrit ?

Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi kautta :) Ensimmäiseen koitokseen Tokion Maratoniin on 101 päivää :)Comments


bottom of page