top of page

Espoon Rantamaraton & SAUL:n SM-maraton

Osallistuin ensimmäistä kertaa Espoon Rantamaratonille ja samalla myös SAUL:n SM-maratonille. Lähdin maratonille ilman sen suurempaa valmistautumista ja tavoitteena oli testata kunto ja tankkaus ennen Chicagon maratonia. Maraton oli minun 19. maraton ja tämän vuoden kolmas maraton.Kisaviikko oli työn täyteinen juoksukoulun ohjauksineen ja jumpan vetoineen. Ympärillä velloi myös flunssaa, mutta minun onnekseni flunssa-aalto kiersi minut. Kisapaikalle lähdin tällä kertaa vasta lauantai aamuna Tampereen Maratonklubin yhteiskuljetuksella. Tutut kuviot toistuivat kisapaikalla eli numeron haku, pientä välipalaa poskeen, tavarat säilytykseen, vessassa käynti ja ne "pakolliset" somekuvat. Kisahallissa tapasin juoksututtuja ja Helsinki City Running Day Street Teamin jäseniä. Oli kiva vaihtaa kuulumisia ja jakaa kisajännitystä. Ennen siirtymistä lähtöviivalle tein kevyen verryttelyn ja otin muutaman vedon.


Valmiina juoksuun. Kuva: Elina Tuomaala

Kello 12.00 SM-maraton starttasi matkaan. Lähdin matkaan ehkä vähän liian vauhdikkaasti, mutta ajattelin, että antaa mennä ja katsotaan miten käy. Ensimmäiset kilometrit menin virran mukana ja juoksu tuntui yllättävän helpolta ja kevyeltä. Ruuhkaa ei pahemmin ollut ja sain omasta juoksurytmistä hyvin kiinni. Ensimmäinen huoltopiste tuli yllättävän noepasti noin 3 kilometrin kohdalla. Otin pari hörppyä urheilujuomaa ja jatkoin matkaa. Suunnitelmani oli ottaa joka toisella huoltopisteellä urheilujuomaa ja joka toisella geeli & vettä. Suunnitelma toimi hyvin ja sillä mennään myös seuraava maraton.


Kuva: Arja Jääskeläinen

Maraton juostiin kahtena lenkkinä, joka ei ole minun mieleen. Juoksen mieluummin maratonin yhtenä lenkkinä kuin kierrän kierroksia. Toisaalta kahtena lenkkinä juostessa, tietää, mitä seuraavalla kierroksella on edessä. Reitin alkupuoli oli tasaisempaa ja loppupuoli oli mäkisempää. Osa reitistä oli asfalttia ja osa hiekkatietä, mikä toi kivaa vaihtelua juoksuun. Nautin upeista ranta maisemista ja merenrannassa juoksemisesta. Toiselle kierrokselle lähdettäessä oli pieni lisälenkki, mutta muuten reitti oli sama kuin ensimmäisellä kierroksella. Sää oli juoksemiseen sopiva, eikä pieni tihkusade haitannut matkan tekoa. Ehkä loppumatkasta oli vähän vilpoisaa, kun oli hikinen ja sateen kastelema.


Ensimmäiset viisi kilometriä juoksin noin 5:05-5:18 kilometrivauhtia, joka oli tosiaan vähän turhan kovaa vauhtia. Ennen kymppiä juoksuvauhti tasaantui noin 5.20-5:30/ kilometri. Aikani 10,55 kilometrin kohdalla oli 56:39. Noin 18-20 kilometrin kohdalla tuli pieni sippaus, mutta nopeasti sain taas juonesta kiinni. Puolimaratonin juoksin aikaan 1.56.24 (5:31/km) eli ehkä vähän liian lujaa, mutta juoksu tuntui edelleen hyvältä. Kova alkuvauhti alkoi kostautua

ja vauhti alkoi hidastui 25 kilsan kohdalla. Noin 30 kilometrin kohdalla alkoi lonkka kipu, joka vaivasi koko loppu matkan ja hidasta etenemistäni. Vauhti tippui noin 6:00 minuuttiin/ kilometri. Sinnittelin 32-34 kilometriin, jonka jälkeen annoin periksi ja jatkoin matkaa juoksu-kävelynä maaliin. 31,65 kilometriin saavuin ajassa 3:01:33. Vaikeimmat kilometrit osuivat tällä kertaa siis 32-34 kilometrin kohdalle.


Maaliin juoksin hyvävoimaisena ja aikani oli 4.13.26, mikä oli tämän kauden paras maraton aikani. SM-maratonilla olin omassa sarjassani neljäs viidestä juoksijasta. Juoksu oli aika kaksi jakoinen. Ensimmäinen kierros sujui hyvin, mutta toisen kierroksen loppupuoli meni enemmän sunnuntailenkiksi. Loppukiriä ei tällä kertaa maalisuoralla irronnut, mutta maaliin pääsin. Keskisyke oli 155 ja keskivauhti 5.58/ kilometri. Palautumisajaksi Garminin näytti 62 tuntia. .Olin suht tyytyväinen juoksuuni ja se antoi tarvittavan itseluottamuksen juoksemiseeni vaikean ja haastavan Paavo Nurmi Maratonin jälkeen. Tästä on hyvä jatkaa kohti Chicagon Maratonia. Nyt hoidetaan kroppa kuntoon riittävällä levolla, monipuolisella ravinnolla, venyttelyllä ja hieronnalla. Garmin näytti juoksun jälkeen palautumisajaksi 62 tuntia, joten sillä mennään!


Rantamaraton oli kiva tapahtuma. Numeroiden haku ja tavarasäilytys toimivat hyvin, samoin huolto reitillä ja maalissa. Reitti oli kiva, etenkin rantaosuus oli kaunis.


Juoksuterveisin

-pia-


Commentaires


bottom of page