top of page

Firstbeat Hyvinvointianalyysi



Seuraan omaa hyvinvointiani Firstbeat Hyvinvointianalyysilla muutaman kerran vuodessa. Mittaus perustuu sykevälivaihtelun mittaamiseen, jonka avulla arvioidaan stressin ja palautumisen tasapainoa, unen palauttavuutta, liikunnan terveysvaikutuksia ja työn kurmittavuutta. Tunnen mielestäni oman kehoni aika hyvin, mutta analyysin avulla näen, miten kuormittavia erilaiset harjoitukset ja kisat ovat ja miten palaudun niistä. Palautumista seuraan myös kehoa kuuntelemalla ja Garmin juoksukelloni palautusohjelman kautta. Hyvinvointianalyysi näyttää, millainen tasapaino on harjoittelun, työn ja levon välillä. Analyysin avulla näen siis, mitkä asiat arjessa vaikuttavat mihinkin.


Minulle valmentajana ja ohjaajana, mittaus on myös hyvä työväline suunnitellessani asiakkaiden harjoitusohjelmia. Sen avulla pystyn annostelemaan asiakkailleni oikean harjoitusmäärän, oikean kuormittavuuden sekä huolehtia riittävästä määrästä palauttavia harjoituksia, unohtamatta tietenkään lepoa.


Teknologia on hyvä opastaja ja motivaattori. Se auttaa arvioimaan omaa tekemistä ja harjoittelua. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin opetella kuuntelemaan omaa kehoa, eikä uskomaan ihan kaikkea, mitä laitteet kertovat. Firstbeat hyvinvointianalyysi on yksi tapa muiden joukossa mitata kuormitusta ja erityisesti palautumista. Erilaiset mittarit ja mittaukset eivät kuitenkaan korvaa kehon kuuntelua, vaan ovat tarvittaessa hyvänä apuna.


MITTAUS Laitetta käytetään kolmen vuorokauden ajan ympärivuorokautisesti ja laite otetaan pois vain suihkun, uimisen tai saunan ajaksi. Laitteessa on kaksi anturia, jotka laitetaan kehoon kiinni. Toinen anturi laitetaan oikealle solisluun alapuolelle, ja toinen vasemmalle kylkikaaren alapuolelle. Antureiden liimapinta vaihdetaan vähintään kerran päivässä.

Laitetta käytettäessä kirjoitetaan omaa päiväkirjaa Firstbeatin sovelluksessa. Päiväkirjaan voi kirjata päivän päätapahtumat kuten ruokailut, työajat, treenit, hyötyliikunnan, tv:n katselut ja nukkumisajat. Mitä tarkempaa päiväkirjaa täyttää, sitä enemmän raportitsta saa tietoa.

Laitteen käyttöön saa hyvät ja selkeät ohjeet ja laitteen käyttäminen on mielestäni helppoa.



TULKINTA

Mittausraportti sisältää tarkat tiedot erikseen jokaiselta mittauspäivältä, sekä yhteenvedon mittausjaksolta. Raportti kertoo palautumisen määrän, stressin ja palautumisen tasapainon, askelten määrän, liikunnan terveysvaikutukset, unijakson pituuden ja unen aikaisen palautumisen sekä stressireaktioiden määrän. Päivittäisiä lukuja verrataan ikäluokan keskimääräisiin tuloksiin. Hyvinvointianalyysin raportissa sininen väri edustaa liikuntaa, vihreä palautumista ja punainen stressiä.


STRESSIN JA PALAUTUMISEN TASAPAINO

Hyvä palautuminen rakennetaan päivän, arjen valinnoilla. Tauotatko työtäsi, syötkö säännöllisesti, liikutko riitävästi ja rauhoitutko illalla? Kyse ei ole stressin välttämisestä vaan kokonaiskuormituksen hallinnasta. Meidän on löydettävä sopiva tasapaino kuormituksen ja levon välille. Arjen kokonaiskuormitus on suhteutettava käytettävissä oleviin voimavaroihin.

Työpäivät ovat yleensä eniten stressireaktioita aiheuttava aika päivästä. On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikki stressi ei ole negatiivista, vaan osa stressistä on myös positiivista ja molempia tarvitaan. Hyödyllinen stressi aktivoi kehoa ja se saa meidät toimimaan tehokkaasti, mutta ei kuitenkaan heikennä meidän palautumista levon ja unen aikana. Haitallinen stressi taas pitää kehomme ylikierroksilla kaiken aikaa ja estää toistuvasti palautumista levon ja unen aikana.

Mittausraportista nähdään päivän stressaavimmat ja palauttavimmat ajankohdat sekä stressin ja palautumisen kokonaismäärän ja tasapaino kolmen vuorokauden ajalta. Raportista saadaan selville, mitkä tapahtumat arjessa vaikuttavat fyysisen stressitason nousuun tai laskuun. Mittauksessa nähdään myös esimerkiksi työelämän haasteet ja kiire, harrastukset ja kotiaskareet sekä perhearjen vaikutus. Oleellista on kuitenkin palautumisen määrä suhteessa fyysiseen kuormitukseen. Stressin ja palautumisen tasapainosta saadaan tietoa tarkastelemalla autonomisen hermoston reaktioita, jotka näkyvät muutoksina sykevälivaihtelussa.


Minun työpäivät menivät punaisella, mutta joihinkin työpäiviini mahtui myös palauttavia hetkiä, kuten venyttelytunti tai mukava lounastauko työkavereiden kanssa. Pienikin rentoutuminen kesken päivän tukee jaksamista. Kuvittelin, että kokoukset ja palaverit olisivat kohdallani stressitilanteita, mutta toisin kävi. Myös venyttely- ja liikkuvuustuntien ohjaukset olivat palauttavia, vaikka kuvittelin toisin sännätessäni suoraan töistä ohjaamaan. Sillä, että nautin ohjaamisesta, on varmasti myös vaikutusta asiaan. Pääsääntöisesti mittauspäivinä päivän aikaista palautumista esiintyi päivittäin hyvin. Stressin ja palautumisen tasapaino oli myös hyvää.



Pitkä työpäivä ja kuormittava mäkitreeni eli kova rasitus ja kuormitus taas näkyi selkeästi raportissa punaisena koko päivän ja illan. Tällöin päivän aikaista palautumista esiintyi vain jonkin verran. Stressin ja palautumisen tasapaino oli kohtalaista. Kova treeni ja pitkä työpäivä pitivät elimistön vireystilan koholla puolilleöin. Palautuminen lähti käyntiin oikeastaan vasta aamuyöstä, vaikka unen pituus oli suositusten mukainen.


Yleensä kuvitellaan, että lepo- ja vapaapäivät ovat palauttavia, mutta näin asia ei aina ole. Lauantai on usein viikon kuormittavin päivä. Kuvitellaan, että viikonloppuna saa hengähtää ja ulkoilla, mutta silloin tehdään viikon tekemättömät työt, eikä palautumiselle jää välttämättä aikaa. Usein myös ne kivatkin tekemiset kuluttavat voimavaroja. Tämä näkyy hyvin myös omasta raporttikuvastani. Aika kuormittavalta ja stressaavalta päivä näyttää, kun katsoo alla olevaa kuvaa.



UNEN VAIKUTUS PALAUTUMISEEN

Mittaus arvioi myös unen palauttavuutta. Unen palauttavuuteen vaikuttavat unen pituus ja laatu, mutta myös edeltävän päivän tapahtumat ja liikuntasuoritukset. Tulosten perusteella voidaan arvioida, onko unen pituus ja palautuminen riittävää. Mittauksen avulla voidaan myös tunnistaa unta häiritsevät tekijät ja tätä kautta tehdä muutoksia hyvän unen löytämiseksi. Yleisiä syitä, jotka vaikuttavat unen laatuun ovat esim. myöhään työskenteleminen, psyykkinen terveys, runsas ja raskas ateria illalla, kova ja pitkäkestoinen treenaaminen myöhään illalla, älylaitteiden käyttö ennen nukkumaanmenoa sekä alkoholin nauttiminen. Esimerkiksi runsas alkoholin nauttiminen illalla pitää sykkeen koholla ja voi siirtää palautumista jopa vuorokaudella tai kahdella. Myös päiväunet alku illasta viivästyttää yöpalautumista.


Olen jo jonkin aikaa kiinnittänyt huomiota nukkumiseen ja unirytmini onkin suhteellisen säännöllinen. Pyrin rauhoittumaan klo 21 maissa, mutta aina se ei onnistu. Kello herättää kuitenkin aamuisin aina samaan aikaan eli kello 6:30. Viikonloppuisin herään klo 8:00 maissa. Välillä työasiat vaivaavat ja illan kovatehoinen tai pitkä treeni pitää kehon ylivireystilassa, eikä uni meinaa tulla. Mittausten mukaan nukuin kuitenkin riittävästi ja ajallisesti suositusten mukaan. Palautumista tapahtui hyvin unen aikana melkein joka yö mittauksen aikana. Yllättävän suuri merkitys on myös älylaitteiden selaamisella juuri ennen nukkumaan menoa. Lukeminen ennen nukkumaan menoa edisti omalla kohdallani palautumista enemmän kuin tv:n katselu. Se ei ollut yllätys, että työpäivän jälkeen tehdyt kovat treenit tai työasioiden pohtiminen siirsivät yön aikaista palautumista. Myös maratonien ja ultrajuoksujen jälkeen elimistöni käy kierroksilla useamman vuorokauden.


LIIKUNNAN TERVEYSVAIKUTUKSET

Hyvinvointianalyysi kertoo sykkeiden sekä fyysisen aktiivisuuden perusteella liikunnan vaikutuksista terveyteen ja kuntoon. Raportti antaa liikuntapisteet, jotka kertovat liikunnan keston ja tehon suhteessa terveyssuosituksiin. Myös yksittäisen harjoituksen kuormittavuutta pystytään tulosten avulla tarkastelemaan. Kunnon kehittäminen on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, sillä hyvä kestävyyskunto parantaa tutkitusti unen laatua ja stressinhallintaa sekä tuottaa monipuolisia terveyshyötyjä ja lisää laadukkaita elinvuosia.


Elämän tuoma kokonaisrasitus on tärkeä huomioida harjoituksia suunnitellessa, jotta hermosto palautuu harjoittelusta ja jaksamme tehdä arjessa normaaleja asioita väsymättä. Myös pienillä muutoksilla arjessa, voimme vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämän laatuun.


Kolmen päivän otannan perusteella päivittäin harrastamani liikunta tuottaa riittävästi terveysvaikutuksia ja askelia kertyi yli 12 000 askelta. Työmatkaliikuntaa ei minulle tule, mutta työpäivän aikana hoidan asioinnit kävellen. Kaikki liikuntasuoritukset olivat omalla tavallaan kuormittavia, mutta kroppani näytti palautuvan niistä hyvin yön aikana (tämä on nähtävissä alla olevasta kuvasta kohdasta voimavarat). Voimavarat nousevat aina palauttavien ajankohtien aikana. Stressin ja liikunnan aikana voimavarat kääntyvät laskuun. Plusmerkit kertovat hyvästä yhtenäisestä palautumisen jaksosta.



Ikään ja sukupuoleen suhteutettuna kuntotasoni oli ylivertainen, mikä ei ollut minulle yllätys.



Halusin nähdä, miten palaudun pitkästä lenkistä työviikon jälkeen, joten jatkoin mittausta yhden ylimääräisen päivän. Pitkän ja hyvin nukutun yön ja monipuolisen aamupalan jälkeen tein viiikon pitkän treenin. Alla oli myös lepopäivä liikunnasta. Ohjelmassa oli vajaan kolmen tunnin juoksu-kävelylenkki. Kilometrejä kertyi 24 ja keskisyke oli alle 140. Lenkki tuntui kevyeltä ja lenkin jälkeen olo tuntui hyvältä, joskin pitkälenkki tuntui kehossa väsymyksenä ja vähäisenä lihasarkuutena jaloissa. Olikohan kuormitus kuitenkin liian kova, koska elimistö alkoi palautua vasta neljä tuntia lenkin jälkeen? Illalla nukahdin nopeasti ja unijakso oli riittävän pitkä, mutta palautuminen oli kohtalaista. Palautuminen alkoi oikeastaan vasta seuraavana aamuna.



FIRSTBEAT HYVINVOINTIANALYYSI

Firstbeat Hyvinvointianalyysi kuvaa palautumisen riittävyyttä ja auttaa tunnistamaan stressaavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Analyysi auttaa löytämään ratkaisun paremman palautumisen saavuttamiseksi. Hyvinvointianalyysi kertoo myös, oletko riittävän aktiivinen ja onko harjoittelusi riittävän tehokasta saadakseen aikaan positiivisia terveysvaikutuksia ja kohottaakseen kuntoasi.


Hyvinvointianalyysi avulla voi oppia hallitsemaan stressiä ja palautumaan paremmin sekä liikkumaan omallekuntotasolle sopivalla tasolla. Hyvinvointianalyysi kertoo kehon voimavaroista ja nostaa esille asiat, jotka parantavat jaksamista, kuntoa ja terveyttä sekä hyvinvointia. Hyvinvointianalyysi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi!


Hyvinvointianalyysi sisältää:

* Kolmen vuorokauden sykevälimittauksen arjessasi

* Mittalaitteen toimituksen ja palautuskuoren

* Henkilökohtaisen Hyvinvointianalyysi-raportin sähköpostitse

* Palautteen Firstbeatin asiantuntijalta, eli minulta

* Toimenpidesuositukset hyvinvoinnin parantamiseksi

* Mittaus onnistuu hyvin etänä


Haluatko tietää, miten sinun kehosi jaksaa? Entä, kuinka paljon päiviisi sisältyy stressiä ja kuinka hyvin pystyt palautumaan siitä? Haluatko nähdä unen laatusi ja kuinka palauttavaa uni on?


Toukokuun tarjous 139 € (sis. alv 24%), norm. 179!


Varaa oma hyvinvointianyysisi!

Hyvinvointianalyysin voi tilata myös ryhmille, esim. tyky- ja tyhyryhmät.

Kysy myös tarjousta kahdelle tai lahjakorttia!

Laita viestiä: runforfunpianykanen@gmail.com


-pia-

Bình luận


bottom of page