top of page

Gore-Tex juoksukengät testauksessa

Kaupallinen yhteistyö addnature.fi kanssa


Innostuin heti, kun sain yhteistyötarjouksen kautta mahdollisuuden testata Gore-Tex polkujuoksulenkkareita. Vanhat Gore-Tex lenkkarini olivat tulleet tiensä päähän ja haussa oli uudet harjoituslenkkarit syksyn ja talven juoksukeleille. Etsinnässä oli vedenpitävät juoksukengät, joissa olisi riittävän leveä lesti ja hyvä pito sekä poluilla että maanteillä.Juoksijan tärkein varuste on omaan jalkaan sopiva ja käyttötarkoituksen mukaan valittu juoksukenkä ja käytänkin paljon aikaa sekä juoksukenkien että -sukkien valintaan.


Käytän yhtäaikaa monia eri lenkkareita ja vaihtelen niitä lenkkien pituuden ja tarkoituksen sekä kelien mukaan. Myös juoksumatolle minulla on omat lenkkarit. Muutamaa kenkäparia käyttäen kengät säilyvät pidempään ja olen kuullut sanottavan, että myös lenkkarit tarvitsevat juoksusta lepoa!


Olen vuosien varrella käyttänyt monien eri valmistajien lenkkareita ja parhaiten jalkaani ovat lestin perusteella sopineet Asicsen lenkkarit. Poluilla olen juossut Salomonin kengillä, mutta tänä kesänä testasin Hokan One Onen polkujuoksukenkää ja kengän leveä lesti ja istuvuus tekivät vaikutuksen. Maratonit olen viime vuosina juossut joko Asicsen tai New Blancen kengillä, mutta tänä vuonna juoksin Brooksin Launce7- juoksukengillä. Talvella minulla on ollut käytössä tarvittaessa Icebugin nasta lenkkarit, jotka ovat vuodelta 2015. Suosittelen rohkeasti testaamaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia kenkiä.


Käytän lenkkareissa kokoa 41-42 mallista riippuen ja leveä jalkani on tuonut omat haasteensa sopivan jalkineen löytämiseen, sillä jalkateräni ovat madaltunut vuosien saatossa. Pohjallisia en käytä. Joskus olen joutunut turvautumaan miesten kenkiin niiden leveän lestin ja kantakupin takia.


Juoksukenkieni pitää olla neutraalit ja niiden on istuttava hyvin jalkaani heti alusta asti. Ne ei saa puristaa eikä hangata mistään ja niiden pitää tukea jalkapöytää sekä lestin on oltava riittävän leveä. Kenkien on oltava riittävästi vaimennetut, mutta ei kuitenkaan liikaa. Ne eivät saa olla myöskään liian tukevat ja varpaille on oltava riittävästi tilaa. Poluilla ja liukkailla keleillä kengässä on oltava riittävä pito. Kaikkein paras kenkä on yleensä ollut peruslenkkari ilman mitään ylimääräisiä hienouksia. Myös värillä on väliä, vaikka lenkkareita ei pitäisi ostaa värin perusteella. Itse suosin tummia, lähinnä mustia lenkkareita.Testasin

Polkujuoksukenkien valikoima oli laaja addnaturen sivuilla ja päädyin lopulta neljästä vaihtoehdosta Hoka One One Speedgoat 4 GTX kenkiin. Muina vaihtoehtoina oli kahdet sekä Asicsen että Salomonin polkujuoksukengät.


Hokan kenkä on neutraali talviharjoitteluun tarkoitettu. Kokotaulukon mukaan kengän mitoitus oli normaali ja tämä piti ainakin omalla kohdallani paikkansa. Kengät näyttivät aika raskailta ja valmistajan tieto kenkäparin painosta puuttui, joten punnitsin kengät. Kenkäparin painoksi sain noin 620 grammaa.


Tuotetiedon mukaan rento leikkaus mahdollistaa hyvän liikkuvuuden ja kumivahvikkeet tarjoavat tukea ja vakautta. Kenkä on vettä hylkivä ja hengittävä. 3D-tulostetut tukityynyt antavat tuen jalkapöydälle ja 5 mm porrastetut korvakkeet lisäävät pitoa ja vakautta.

Materiaali:

Ominaisuudet: vedenpitävä, tuulenpitävä Pintamateriaalin tyyppi: verkko Kalvontyyppi: Gore-Tex Pohjan tyyppi: Vibram Mega Grip on valmistettu uudesta korkean suorituskyvyn kumiyhdistelmä, joka tarjoaa vertaansa vailla olevaa pitoa märällä ja kuivalla pinnalla. Pohja on kestävä, pitkäikäinen ja sopii erilaisille maaperille. Vibram Megagrip takaa täydellisen pidon kaikilla liukkailla pinnoilla.


Muut tiedot:

Kiinnityssysteemi: kiristysnaru

Erityishuomiot: kantalenkki

Kengän paino tieto valmistajalta puuttui

Droppi tieto valmistajalta puuttui


Juoksin poluilla ja teillä

Otan aina uudet lenkkarit käyttöön vähitellen, vaikka ne tuntuisivat kuinka hyviltä jaloissa ja niin tein nytkin. Ensimmäiset lenkit tein kävellen testaten kenkien istuvuutta ja lisäsin kilometrejä vähitellen. Kengät istuivat hyvin jalkaan ja tuntuivat kävellessä napakoilta ja yllättävän kevyiltä.


Vähitellen siirryin juoksun pariin, ensin juoksin asfaltilla ja hiekkatiellä, sitten poluilla. Testasin lenkkareita kuukauden ajan useammalla eri pituisella lenkillä lisäten juoksukilometrejä vähitellen. Juoksin hitaita ja nopeita noin 5-20 kilometrin lenkkejä sekä poluilla että teillä ja testasin kenkiä myös mäki- ja koordanaatiotreeneissä. Pääasiallisesti juoksin metsäpoluilla pehmeillä alustoilla, mutta myös jonkin verran kovilla alustoilla kallioilla ja asfaltilla. Mielenkiinnolla odotan, miten kenkä toimii porrastreenissä ja pidemmillä 25-30 kilometrin lenkeillä.


Testausjaksolle sattui myös monenlaista keliä auringonpaisteesta vesisateeseen ja myös syksyn ensimmäiset liukkaat kelit ja loskakeli tuli koettua hokat jalassa. Kengät pitivät

hyvin liukkaalla lehtien peittämällä asfaltilla sekä märällä asfaltilla. Alamäissä kengät rullasivat hyvin. Myös poluilla ja liukkailla pitkospuilla pito oli hyvä. Vesisateessa jalat säilyivät kuivina ja pysyivät lämpiminä.


Kokemukseni Kengät olivat yllättävän kevyet, vaikka ne näyttivät aika isoilta ja raskailta. Kenkä istui hyvin holvikaaresta, lesti oli riittävän leveä ja varpaille oli myös riittävästi tilaa. Kantakuppi oli leveä ja jalka pysyi hyvin kantakupissa sekä kävellessä että juostessa. Kenkien sisäänajossa ei tullut hiertymiä eikä rakkoja. Vesisateessa ja loskassa päällinen piti hyvin veden ja jalat säilyivät kuivana sekä lämpiminä. Kenkä ei myöskään hiostanut, vaikka Goretex heikentää jonkin verran hengittävyyttä. Ainut miinus tuli nauhoista, jotka eivät kahdesta solmusta huolimatta meinanneet pysyä kiinni vauhdikkaassa menossani.


Juoksuasento pysyi hyvänä ja juoksu tuntui hyvältä alusta asti. Askel rullasi hyvin, kontakti maahan oli hyvä ja kenkä pysyi hyvin askeleen alla. Kenkä ei ollut liian tukeva ja nilkka pystyi toimimaan sekä kävellessä että juostessa hyvin. Kengän pito oli hyvä sekä poluilla että asfaltilla. Pohjan kuvio on suunniteltu poluille, mutta kuvio pureutui hyvin eri alustoille ja myös irtosi hyvin kaikista alustoista. Lenkeilläni pito tuli parhaiten esille liukkailla pitkospuilla. Mutaisessa maastossa taas oli hieman haastetta pidon kanssa, mutta niin olisi ollut muidenkin lenkkareiden kanssa. Kivikkoisella ja juurakkoisella polulla juostessa kengän kärjen vahvikkeesta oli hyötyä, sillä muutaman kerran tuli potkaistua kiveä.


Olin tyytyväinen kenkävalintaani. Kenkä on hyvä peruskenkä harjoitteluun erilaisilla alustoilla, Parhaiten ne sopii mielestäni poluille. Vauhtijuoksuun kenkä oli mielestäni liian raskas, samoin koordinaatioharjoituksiin.Addnature on perustettu vuonna 2000 ja se on yksi Ruotsin johtavista ulkoilu- ja retkeilyvarusteverkkokaupoista. Addnature muodostaa yhdessä saksalaisen internetstores-verkkokaupparyhmän kanssa laajasti koko Keski-Euroopan ja Pohjoismaiden kattavan ulkoilutarvikkeisiin ja pyöriin keskittyvän ryhmän. Laajasta ja laadukkaasta valikoimasta löytyy tuotteet ulkoiluun ja reitkeilyyn. Tästä linkistä voit tarkastella addnaturen tuotteita.


Juoksukenkävalikoima oli hyvä ja verkkokauppa toimi hyvin. Sain tilausvahvistuksen sähköpostiini ja tilauskoodin avulla pystyin tarvittaessa seuraamaan paketin kulkua. Lenkkarit saapuivat viikossa tilauksesta. Toimitusmaksun maksoin vasta tilauksen saavuttua. Tuotteilla on 30 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus.


Juoksuterveisin

-pia-

Comentários


bottom of page