top of page

Huhtikuu 2020 - harjoittelua ja harmitusta


Huhtikuu meni hitaasti kiiruhtaen. Päivät etenivät tutun kaavan mukaan ja sekä etätyön että harjoittelun välille löytyi hyvä tasapaino. Pidin kiinni työajoista ja tauotin työpäiväni sisällyttäen niihin pieniä liikuntatuokioita ja happihyppyjä. Lisääntynyt vapaa-aika mahdollisti myös opiskelun. Iltaisin olen opiskellut koulutusten ja valmennusten järjestämistä verkossa.

Aloitin myös Sparta Academyn verkkovalmennuksessa mobility ohjaajakoulutuksen. On ollut mielenkiintoista kerrata staattisiin venytyksiin ja perehtyä nivelpyörityksiin ja liikeketjuavauksiin. Opeista on varmasti hyötyä sekä omassa harjoittelussa että ohjauksissa.Huhtikuun aikana jälleen useampia juoksutapahtumia siirtyi tai peruuntui, mikä ei kylläkään ollut yllätys. Etenkin Nuts Pallaksen siirtyminen ensi vuoteen otti koville, vaikka peruuntumista osasi odottaa. Myös Berliinin maraton peruuntui omalta kohdaltani. Nyt vain odotan tietoa, mihin se siirtyy. Juoksutapahtumien peruuntumiset ovat harmittaneet, eikä ihan vähää. Tuntuu tosi kurjalta, kun on saanut treenata koko talven terveenä ja harjoittelu on sujunut todella hyvin. Tällä hetkellä kuntoni on parempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Nyt täytyy vain jatkaa harjoittelua ja siirtää ajatukset Helsinki City Doublelle ja New Yorkin maratonille, joita ei ainakaan vielä ole siirretty syksyltä ensi vuoteen. Vähän alkaa tuntuu siltä, että tämän vuoden ainoaksi lappujuoksuksi taitaa jäädä tammikuun hallimaraton. Huhtikuun aikana kisakalenterini meni siis uusiksi. Jos kesällä järjestetään juoksutapahtumia niin, ensimmäisenä taitaa olla vuorossa Paavo Nurmi maraton elokuussa. Mutta katsotaan, mitä toukokuu tuo tullessaan kisojen suhteen.


Olen kuulunut jo useamman vuoden HCRD:n Street tiimin ja oli kiva päivittää huhtikuun loppupuolella HCRD:n instagramin stooria. Oli mielenkiintoista kertoa omasta arjesta , harjoittelusta ja ruokavaliosta. Samalla tuli myös katsottua ja pohdittua omaa harjoittelua. Oli myös kiva saada kommentteja ja kysymyksiä harjoittelusta.Huhtikuussa treenasin vielä kohti heinäkuun Nuts Pallaksen 58 kilometriä, mutta kisan peruuntumisen myötä tulen muuttamaan jälleen kerran harjoitusohjelmaani. Kilometrejä kertyi 318 kilometriä. Pääpaino harjoittelussa oli peruskestävyyslenkeissä, joiden pituudet vaihtelivat 8-30 kilometrin välillä. Kilometrivauhdit olivat 6:00-7:00 välillä ja keskisyke alle 140. Joka toinen viikko otin pk-lenkin loppuun 8 x 10 sekunnin vedot kolmen minuutin kävelypalautuksella.

Kerran viikossa tein vauhtikestävyystreenin. Tein joko 3 x 15-20 minuutin vedot kolmen minuutin kävelypalutuksella tai 4 x 5 minuutin vedot kolmen minuutin kävelypalautuksella. Keskivauhti oli noin 5:10-5:30 välillä. Keskisyke oli vauhdista riippuen noin 165-168. Sunnuntaisin olen juossut pitkän lenkin Pyhäjärven kierroksena. Matkaa kertyy 28-30 kilometriä reitistä riippuen. Joka toinen kerta kierrän reitin myötäpäivään ja joka toinen kerta vastapäivään. Pitkät lenkit toteutan juoksu-kävelynä eli juoksen 9-12 minuuttia ja kävelen 3-4 minuuttia.

Lihasvoimaharjoittelua oli kerran viikossa joko kuntopiirinä tai porrastreeninä. Kunnon salitreeniä olen jo kaivannut, mutta vielä mennään kotitreenillä. Huhtikuussa panostin oikein kunnolla lihashuoltoon. Olen venytellyt Fressi tv:n livelähetysten mukana 2-3 kertaa viikossa. Pitkät 45 minuutin venyttelyt ja liikkuvuusharjoitteet ovat tuntuneet todella hyviltä omatoimisen venyttelyn vastapainona.

Huhtikuussa juostiin monenmoisessa säässä. Oli auringonpaistetta, vesisadetta, räntäsadetta, ja lumisadetta, mutta mahtui mukaan myös poutasäätä. Muutaman kerran sain niskaani raekuuron ja aika usein tuuli siivitti matkantekoa. Löysin myös uusia polkuja ja juoksureittejä.Etätöissä on ollut aikaa myös keskittyä myös ruokavalioon. Ruokavalioni ja -rytmini on ollut selkeästi parempi kotona ollessa. Ruoka-ajat ovat olleet säännöllisemmät ja ruokavalio monipuolisempi. Kaunis kattaus on myös tärkeä osa ruokailua. Valmisruuat eli työpäivien eväsruuat jäivät kauppaan ja olen tehnyt kotiruokaa. Huhtikuun alussa aloitin karkkilakon ja se taitaa jatkuu yhtä kauan kuin etätyöt. Mitään tarvetta karkkilakolle ei ollut, päätin vain ryhtyä siihen. Viikonloppuisin olen myös leiponut ja kaurarieskasta tuli uusi herkkuni.
Juoksuterveisin

-pia-Comments


bottom of page