top of page

Huhtikuun treenit - kisajalka vipattaa jo


Huhtikuu meni todella nopeasti ja blogin kirjoittaminen jäi työ- ja harrastuskiireiden jalkoihin, mutta tänään oli vihdoin aikaa istahtaa hetkeksi koneen äärelle vetämään yhteen huhtikuun treenejä.Huhtikuu alkoi tai oikeastaan jatkui lomailun merkeissä. Lomaviikko Äkäslompolon talvisissa ja upeissa maisemissa mahdollisti hiihtokauden jatkumisen vielä huhtikuun puolelle. Loman aikana tuli hiihdettyä paljon hitaita pitkiä lenkkejä ja hiihtoa kertyikin 317 kilometriä, joista huhtikuun osuus oli 243 kilometriä. Lumisilla poluilla tuli juostua pari lenkkiä ja mäkisessä maastossa sai kyllä hien pintaan ja sykkeen kivasti nousemaan. Tämän vuoden tavoitteeksi asetin kokeilla uusia liikuntalajeja ja niinpä lomalla kokeilin Fatbike-pyöräilyä. Pyöräretki oli kiva kokemus ja maisemat upeat. Sähköpyörä helpotti huomattavasti kokemattoman pyöräilijän etenemistä, mutta tuntureita kolutessa ylös alas sai apuvoimasta huolimatta hien pintaan. Välillä sai kokea myös vauhdin hurmaa. Koska palautumiselle jäi lomalla riittävästi aikaa, tein muutamana päivänä kaksi treeniä päivän aikana. Lomalla tuli nukuttua paljon ja hyvin. Yhtenäkään iltana en tainnut nähdä kympin uutisia!


Huhtikuun lopussa otin pois kertyneitä ylityötunteja ja vietin pidennetyn viikonlopun mökillä hyötyliikunnan parissa. Viikonlopun aikana tuli kaivettua ojaa, haravoitua, kannettua lautoja ja kärrättyä sekä kiviä että multaa. Mökillä olemisessa on se hyvä puoli, että siellä tulee oltua aamusta iltaan ulkona säällä kuin säällä ja hyötyaskelia kertyy kuin huomaamatta puuhastelun lomassa. Iltaisin mittariin oli kertynyt askelia 23 -25 000. Ennen saunaa ehdin myös juoksentelemaan poluille ja kesän ensimmäisen kyykin tuli vastaan. Myös muutama peura oli

lenkillä seuranani.


Näissä maisemissa kelpasi lenkkeillä

Monipuolista treenaamista

Talviloman jälkeisellä viikolla treenaaminen oli tahmeaa ja hieman taisi myös motivaatio olla kadoksissa, mutta muuten treenit ovat edelleen sujuneet hyvin ja nousujohteisesti. Juoksu kulkee ja kroppa toimii. Huhtikuuhun mahtui helppoja ja kevyitä juoksukilometrejä, mutta myös vaikeita ja raskaita lenkkejä, joissa juoksu ei kulkenut ja jalat olivat kuin lyijyä. Kelien puolesta huhtikuu oli vaihteleva. Lenkkeiltyä tuli sekä vesi- että räntäsateessa, tuuleessa ja auringonpaisteessa. Jotenkin tuntuu, että tuulisia päiviä on nykyisin paljon tai sitten minun lenkkipäiville vain sattuu aina tuulinen päivä.


Hiihtokauden jälkeen juoksun määrä on lisääntynyt ja olen siirtynyt juoksemaan myös poluille. Viikottain juoksua tuli 35-88 kilometriä viikosta riippuen. Peruskestävyyslenkkejä olen juossut 2-4 kertaa viikossa ja innostui myös tekemään osan peruskestävyyslenkeistä työmatkajuoksuna. Työmatkani on reitistä riippuen 8-10 kilometriä, joten se on minulle sopivan mittainen matka heti työpäivän jälkeen. Alkumatkasta jalat ovat hieman kankeat istumisen jäljiltä ja viimeiset neljä kilometriä joudun juoksemaan loivaa ylämäkeä. Myös perinteinen sunnuntain järvenkierto palasi talven jälkeen ohjelmaan.


Vauhtikestävyystreenejä olen juossut 1-3 kertaa viikossa. Osa on ollut kiihtyviä lenkkejä ja osa reippaita lenkkejä. Lenkkien pituudet ovat vaihdelleet 10-15 kilometrin välillä. Eri mittaisia vetoja olen juossut kerran viikossa ja kaikki vedot olen juossut ulkona. Talvella pystyin tekemään vetojen palautukset juosten tai kevyesti hölkäten, mutta huhtikuun

aikana olen joutunut tekemään palautukset kävellen. Johtuukohan siitä, että vauhdit vedoissa ovat kasvaneet? Vai johtuuko jostain muusta? Edelleen koviin treeneihin lähteminen tuottaa vaikeutta, vaikka treenit ovatkin sujuneet hyvin.


Lihaskuntoa olen tehnyt 1-2 kertaa viikossa, mutta venyttelyt ovat jääneet vähemmälle. Ei ole vain jostain syystä huvittanut venytellä. Toivottavasti tähän tulee parannusta toukokuussa. Huhtikuussa hyötyliikunnan määrää lisääntyi pihatöiden myötä. Perustason arkiliikunta minulle tulee viikoittain hyvin, sillä hoidan kaikki siirtymiset ja asioinnit kävellen. Myös juoksukoulujen ohjausten kautta saan hyvää perusliikuntaa. Huhtikuussa juoksua tuli 255 km, hiihtoa 243 km ja pyöräilyä 32 km.


Pyhäjärven kiertolenkit palasivat sunnuntain ohjelmaan

Huhtikuussa alkoi pitkästä aikaa juoksukoulujen ohjaukset, joten pari arki-iltaa menee ohjauspuuhissa. Koronarajoitusten myötä ryhmien kokoa on pienennetty ja ohjauksessa

huomioidaan turvavälit. Tällä hetkellä minulla on neljä ryhmää ohjattavana, joista kolme on niin sanottuja perusjuoksukouluja ja yksi on polkujuoksukoulu. On ollut kiva suunnitella ja ohjata pitkästä aikaa ryhmiä. Ohjatessa erilaisia ryhmiä oppii aina itsekin uutta sekä saa intoa myös omaan harjoitteluun.


Kisajalkaa on alkanut jo vipattamaan ja olisi kiva päästä vähitellen testaamaan kuntoa ja juoksemaan lappu rinnassa. Onneksi toukokuussa on luvassa muutama virtuaalijuoksu, joissa pääsee testaamaan kuntoani. Harjoittelu etenee valmentajan johdolla ja suunnitelman mukaan kohti NUTS Ylläs-Pallasta ja Helsinki City Double:a. Välietappina juoksen toukokuussa kaksi

virtuaalijuoksua. Ensin on vuorossa hyväntekeväisyysjuoksu Wings for Life World Run, jossa juoksen Catcher Caria pakoon. Kisa päättyy siihen, kun Catcher Car saa minut kiinni. Saas nähdä, kuinka pitkälle pääsen? Lauantaina 15.5 on vuorossa Virtual HCRD, jossa katsastan tämän hetkisen puolikkaan kuntoni ja tavoittelen puolikkaan ennätystäni.


Miten sinun treenit on sujuneet? Juoksetko keväällä virtuaalijuoksuja?


Juoksuterveisin

-pia-


Comments


bottom of page