Jalkaterässä on 31 lihasta, 33 niveltä ja 26 luuta, mutta kuinka moni meistä vahvistaa, venyttää ja rentouttaa niitä? Entä milloin olet viimeksi nostanut jalkineet pöydälle ja tutkinut, millaisilla jalkineilla liikut tai millaisilla tossuilla juokset?
Haudomme jalkateriämme erilaisissa kengissä ympäri vuoden sekä kuormitamme ja rasitamme jalkojamme suurimman osan päivästä, joten sillä, millaisilla jalkineilla liikumme ja miten hoidamme jalkojamme, on merkitystä. Tiesitkö, että jalat liikuttavat meitä elämämme aikana noin 4-5 kertaa maapallon ympäri. Mitä enemmän liikut, sitä tärkeämpää on myös jalkojen hoito.
Ihmisistä noin 90 prosentti kokee elämänsä aikana jalkakipuja ja -vaivoja. Toisille ei tule koskaan jalkoihin vaivoja ja toisille tulee vähän väliä. Toisten jalkapohjat ovat sileät ja pehmeät kuin vauvan pylly ja toisten on karheat kuin santapapaperi. Hoitamalla jalkojamme säännöllisesti edistämme niiden hyvinvointia. Jalkojen säännöllinen tutkiminen ja hoitaminen, jalkajumppa ja liikkuminen ovat tärkeitä jalkaongelmien ehkäisyssä ja hoidossa. Asianmukaisilla jalkineilla ja sopivan kokoisilla sukilla vältytään hiertymiltä ja monilta jalkaongelmilta. Hyvä yleiskunto tukee myös jalkojen hyvinvointia. Alaraajojen turvotus, nopea väsyminen, liikahikoilu ja asentovirheiden syntyminen voivat johtua heikoista alaraajojen lihaksista.
Joustava ja hyväkuntoinen iho ehkäisee rasitusoireita sekä hankauksen aiheuttamia kovettumia ja tulehduksia. Kuiva ja joustamaton iho sekä kengän aiheuttama hankaus taas saavat aikaan kitkan, joka altistaa ihomuutoksille. Kovettuma on joustamaton ihopaksunnos, joka on ihon puolustus liialliselle hankaukselle ja paineelle. Esimerkiksi jalkaraspin käyttö voi kiihdyttää ihosolukon kasvua ja lisätä kovettumia, joten raspin käyttöä on syytä välttää. Ihon kovettumistarve vähenee käyttämällä oikean kokoisia kenkiä, sukkia, pehmustavia pohjallisia ja rasvaamalla jalkoja päivittäin sekä jumppaamalla jalkoja.
Kuva: Kimmo Torkkeli
Jumppaa jalkojasi päivittäin!
Parasta jumppaa jaloille on päivittäinen ja monipuolinen liikunta oman voinnin ja kunnon mukaan. Mitä vähemmän ja yksipuolisemmin liikut, sitä tärkeämpää jalkojen jumppaaminen on, mutta myös paljon liikkuvien tulee jumpata jalkoja, etenkin venyttää ja rentouttaa niitä. Jalkajumppa vahvistaa jalkojen lihaksia sekä ylläpitää lihasten ja nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa. Jumppaamalla voidaan estetää jalan virheasentojen syntymistä ja pahenemista. Jalkajumppa parantaa jalkojen nestekiertoa ja vähentää turvotusta.
Jalkojen voimisteluliikkeistä tärkeimpiä ovat pohjelihaksia vahvistava ja verenkiertoa vilkastuttava nilkkojen ojennus- ja koukistusliike sekä varpaiden harotus- ja suoristusliike joko sormilla auttaen tai lihasvoimalla tehden. Myös jalkapohjien pieniä lihaksia tulisi aktivoida ja rentouttaa esimerkiksi tennis- tai golfpallolla hieroen. Kesällä hyvää jalkajumppaa on kävellä paljasjaloin tai kevytjalkineilla nurmella ja epätasaisilla alustoilla.
Kuva: Kimmo Torkkeli
Huomioi myös sukat ja jalkineet!
Myös jalkineet ja sukat vaikuttavat paljon jalkojen hyvinvointiin ja ne ovat myös tärkein liikuntavälineemme. Sukat suojaavat jalkoja hankauksilta ja hiertymiltä sekä tietysti lämmittävät jalkoja. Ne toimivat kitkanpoistajina ihon ja kengän välissä sekä siirtävät kosteutta iholta pois. Sukan oikea koko on tärkeää. Liian pienet sukat vetävät varpaita suppuun lisäten varpaiden virheasentoja ja kynsiongelmia sekä turvotusta. Liian pienet sukat lisäävät myös jalkojen hikoilua sekä lisäävät riskiä varvasvälien hautumille. Liian iso sukka puolestaan aiheuttaa hiertymiä ja painaumia. Sukat ovat sopivan kokoiset, kun ne vastaavat jalkojen kokoa ja varpailla on tilaa liikkua sukkien sisällä. Sukassa ei saisi olla saumoja hiertämässä, esimerkiksi kiristävä resori estää jalan luonnollista nestekiertoa. Materiaalin tulee hengittää ja päästää kosteus lävitse, mutta tuntua silti kuivalta. Sekoitemateriaalista valmistetut sukat siirtävät kosteuden pois iholta paremmin kuin puuvillasukka. Kostea ja märkä sukka aiheuttaa helposti hankaumia ja hiertymiä. Ja sukathan tulee vaihtaa päivittäin.
Kengän tehtävänä on suojata jalkoja ulkoisilta tekijöiltä, kuten kylmyydeltä, kuumuudelta, kolhuilta ja kosteudelta. Jalkineet vaimentavat jalkoihin kohdistuvaa iskua kovilla alustoilla liikuttaessa. Ne suojaavat jalkapohjien omaa iskunvaimenninta, rasvapatjaa. Rasvapatjan oheneminen voi johtaa päkiä- ja kantapääkipuihin. Liikuttaessa kengät tukevat jalkojen asentoa ja edistävät niiden luonnollista toimintaa ja normaalia kävelyä.
Hyvä kenkä on miellyttävä jalassa, eikä se uutenakaan purista, hierrä eikä hankaa. Kengän pohjien paksuus tulisi olla on 1-2 cm. Pohjien taipuminen päkiän kohdalta mahdollistaa esteettömän varvastyönnön. Kengän on oltava myös tarpeeksi korkea- ja leveäkärkiset ja niissä on oltava tilaa myös pituussuunnassa varpaille ja kynsille. Kenkien pituus on sopiva, kun niissä on noin 0,5-1,5 cm käyntivara jalan mitan lisäski. Askeleen aikana jalan pituus ja leveys muuttuvat, joten kengässä on oltava ns. käyntivara. Koron tulisi olla joustava, kantapään laajuinen ja korkeudeltaan 2-4 cm. Korkeampi korko kuormittaa liikaa jalan etuosaa. Hyvän kengän kantaosa on luja, riittävän pitkä ja ympäröi kantaluun estäen sen liiallista kallistumista. Suoralestiset kengät auttavat jalkaterää toimimaan suorassa toimintalinjassa kävelyn aikana ja estävät varpaita kääntymästä virheasentoon sekä ohjaa askellusta oikeaan suuntaan. Taipuisa, joustava ja ohut pohja sekä kiertolöysä kenkä sallii jalan luonnollisen toiminnan. Paras materiaali kenkien päälliseksi on nahka, joka imee ja haihduttaa kosteutta sekä mukautuu käyttäjänsä jalkaan. Liian pienet kengät lisäävät jalkojen hikoilua. Kengät valitaan vuodenajan ja käyttötarkoituksen mukaan. Jalan yksilöllinen rakenne ja kehon paino vaikuttavat myös kengän valintaan. Irrotettava sisäpohja lisää kengän käyttöikää ja hygieniaa.
Suurimmalle osalle löytyy sopivat kengät kenkäkaupoista. Jalan toiminnalliset ja rakenteelliset muutokset saattavat vaatia kenkiin muutostöitä. Tarvitset yksilölliset erityiskengät, jos jalassasi on vaikea virheasento tai jalan koko ja muoto ovat vahvasti poikkeavat.
Pesua ja rasvausta Jalkojen kunnon tarkistus ja hoito tulisi olla päivittäistä, vaikka jaloisasi ei olisikaan vaivoja. Jalat tulee pestä päivittäin. Yleensä pelkkä vesipesu riittää. Tarvittaessa voi käyttää mietoa saippuaa tai kosteuttavaa perusvoidetta. Hikoileviin jalkoihin kannattaa käyttää hapanta (pH < 5,5) pesunestettä, joka vähentää bakteerien kasvua ja hajua. Myös varpaan välit tulee pestä ja kuivata. Liiallinen liottaminen ja kylvettäminen lämpimässä vedessä kuivattaa jalkoja ja ohut varvasvälien iho saattaa hautua rikki. Jalkojen rasvaus pitää ihon kimmoisana ja ehjänä. Kimmoisa iho kestää paremmin mekaanista rasitusta ja suojaa infektioilta. Jalat on hyvä rasvata päivittäin, mutta varpaan välit tulee jättää ilman rasvaa, sillä varvasvälien ohut iho hautuu ja rikkoutuu helposti rasvan vaikutuksesta. Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempaa voidetta tarvitaan. Kuivia ja kovettuneita kohtia on hyvä pehmittää rasvaamalla joko rasvaisella rasvalla tai öljyllä, ei raspaamalla. Käytä rasvaa vain sen verran, mitä iho imee. Kynsien tehtävä on suojata varpaiden päitä hankaukselta ja paineelta. Kynsien kasvu on yksilöllistä ja kynnet tulee leikata varpaan pään myötäisesti, kulmia pyöristämättä. Oikealla leikkaustavalla vähennetäään kynnen sisäänkasvu. Jos jaloissa on ongelmia, kannatta jalat tutkituttaa ja hoidattaa jalkojehoitajalla tai jalkaterapeutilla. Minulle on neuvottu, että jalat kannattaa hoidatuttaa jalkojenhoitajalla aina silloin kun vaihtaa talvikengät kesäkenkiin ja kesäkengät talvikenkiin. Ihan hyvä neuvo aktiiviliikkujalle ja miten kevyiltä jalat tuntuvatkaan jalkahoidon jälkeen :)
Miten minä hoidan jalkojani? Välillä hoidan paremmin ja välillä huonommin. Yleensä lomalla ja kesällä tulee kiinnitettyä sekä itseensä että jalkoihinsa enemmän huomiota. Myös ennen ja jälkeen maratonien kiinnitän enemmän huomiota jalkoihini. Jalkani ovat hyvin sietäneet juoksua. Rakkoja ei ole tullut ja yhden kerran on kynsi lähtenyt maratonin jälkeen. Teen suht säännölliseti jalkajumppaa ja rentoutan jalkapohjia rullaamalla golfpallolla. Käyn säännöllisesti huoltamassa jalkani joko jalkojenhoitajalla tai jalkaterapeutilla. Yleensä silloin, kun vaihdan talvikengät kesäkenkiin ja kesäkengät talvikenkiin. Minusta on ihanaa hoidattaa jalkani ammattilaisella ja nauttia hoidettavana olosta :) Ja miten kevyt askel onkaan, kun lähden hoidosta! Rasvaan jalkojani kuuriluontoisesti CCS-jalkavoiteella. Olen kokeillut monia voiteita, mutta CCS-voiteeseen olen tykästynyt. Voide levittyy helposti ja kuivuu nopeasti. Jo ammattini puolesta pidän tärkeänä jalkojen hyvinvointia ja kiinnitän sekä omiin että lasteni jalkineisiin ja sukkiin huomiota. Miten sinä hoidat jalkojasi? Muista pitää huolta jaloistasi!
Комментарии