Olen jo useamman vuoden haaveillut Islannin matkasta ja heinäkuun lopulla pääsin viimein ja vihdoin toteuttamaan haaveeni. Islannin lomaani kuului pakolliset nähtävyydet eli Gullfossin vesiputous ja Geysiirit sekä kävelyä, juoksua, uintia ja kalaherkuista nauttimista.
Viikko sitten lensin aurinkoisesta ja helteisestä Suomesta sateiseen ja viileään Islantiin. Onneksi sade kuitenkin loppui illan aikana ja säätiedotus lupasi lämmintä ja aurinkoista keliä. Lomani ajaksi sattui Islantiin kesän parhaat kelit :)
Illalla tutustuin kävellen Reykjavikiin ja etenkin rantakatuun (Saebraut), jossa oli tarkoitus juosta ja kävellä muutama lenkki viikon aikana. Rantakadulla näytti saavan hyvän 5-10 kilometrin lenkin aikaan ja kaupan päälle sai ihailla meri- ja vuorimaisemaa. Aamuisin rantakadulla oli paljon eri ikäisiä juoksijoita.
Trail running
Olin jo Suomesta käsin selvittänyt Arctic Running:n juoksuretkiä, sillä en oikein uskaltanut lähteä omin päin juoksentelemaan luonnonpuistoihin. Tarjolla oli 2-6 tunnin juoksuretkiä sekä useamman päivän juoksuretkiä. Myös ryhmille löytyi retkiä. Hinnat vaihtelivat retken pituuden mukaan. Varasin itselleni Volcano City Trail tourin, jonka pituus oli 2-2,5 tuntia ja hinta 19 250 ISK. Tiistaina olikin vuorossa odottamani juoksulenkki. Juoksuoppaani haki iltapäivällä minut hotellilta ja ajoimme noin 15 minuutin matkan Reykjavinkin ulkopuolelle Heidmarkin luonnonsuojelualueelle, josta juoksumme alkoi. Heidmark on 28 neliökilometrin laajuinen alue, jossa on laavamuodostelmia, metsämaata, polkuja ristiin rastiin ja piknikpaikkoja. Maasto on helppokulkuista, joskin välillä aika kivikkoista.
Alkumatka oli metsäaluetta ja helppokulkuista maastoa, sillä juoksimme noin 2 kilometriä polkuja pitkin. Vähitellen maasto muuttui karummaksi ja vaikeakulkuisemmaksi laavakentäksi. Jalkojen alla oli isompaa ja pienempää kiveä eli tarkkana sai olla, ettei nilkka nyrjähdä. Maisemien ihailun lisäksi sai siis katsella myös jalkoihin. Reitin varrella oli luolia, erilasia laavamuodostelmia, lampaiden kokoomisaitauksia ja kauniita kivikkokasveja. Välillä oli pakko pysähtyä kuvaamaan karua, mutta kaunista luontoa.
Noin 4-5 kilometrin kohdalla aloimme nousta ylös kohti Burfell tuolivuoren rinnettä. Mentiin ylös-alas ja taas ylös rinteitä pitkin. Välillä meno oli enemmän kiipeämistä kuin juoksemista! Oli mahtava tunne, kun pääsin vuoren huipulle ja mitkä maisemat sieltä avautuivat eteeni. Hetken aikaa ihailin henkeäsalpaavia maisemia ja räpsin kuvia ennen kuin aloitimme juoksun alas kraaterin pohjaan. Taas juostiin rinnettä alas ja ylös. Tosi tehokasta mäkijuoksua siis :)
Paluureitti kulki aikalailla samaa reittiä kuin menomatka ja viimesiet 2 kilometriä juoksimme polkua pitkin tulevaa maraton vauhtiani. Lenkin jälkeen venyttelimme luonnon helmassa ennen paluuta hotelille. Juoksua tuli noin 10 kilometriä ja aikaa kului valokuvaustaukoineen noin puolitoista tuntia. Mukava, mutta hikinen juoksuretki. Tämä oli ensimmäinen ns. polkujuoksuni ja eipä tule jäämään viimeiseksi!
Juoksun jälkeen nautin pienen välipalan ja lähdin rantatietä pitkin Laugardalurin ulkoilualueelle uintireisulle. Rantatietä pitkin kävelyä tuli noin 3 kilometriä, joka oli hyvää palauttelua juoksusta. Uinti ja kylpeminen + 35-40 asteisessa vedessä tuntui hyvältä ja rentouttavalta juoksu- ja kävelylenkin jälkeen. Kokeilin myös höyrysaunaa ja kylpemistä +40-44 asteisessa altaassa. Uintireissun jälkeen nautin satamassa herkullisen kala-aterian.
Ensi vuonna uudestaan?
Islannissa on paljon hyviä vaellus- ja juoksureittejä puistoalueilla ja luonnonpuistoissa. Reykjavikin rantatietä pystyy hyvin juoksemaan pitkänkin lenkin. Myös uimareille löytyy mitä erilaisempia altaita sisältä ja ulkoa. Itse kävin kahdessa uimahalliisa Reykjavikissa ja Fontana kylpylässä. Oli aika upeaa ihailla Hekla-tulivuorta saunanlauteilta ja porealtaasta :)
Islantiin ihastuneena aloitin jo ensi vuoden lomasuunnilman teon. Ajatuksenani on varata useamman päivän juoksuretki ja tutustua Islannin luontoon ja nähtävyyksiin juosten. Haavena on myös Reykjavinkin maraton, joka juostaan elokuun loppupuolella.
Comments