top of page

Juoksuterveiset Islannista 2017

Terveiset Islannista!

Viime vuoden Islannin matkallani ihastuin karun kauniiseen Islantiin, joten ei ollut vaikea valita tämän vuoden kesälomakohdetta. Viime vuoden reissu oli paikallisten nähtävyyksien katselureissu: Pingvellirin kansallispuisto, Gullfossin vesiputous ja Geysirit.  Viime vuoden matkakertomuksen voi lukea täältä.

Tämän kertaiseen lomasuunnitelmaani kuului juosta ja vaeltaa Islannin upeissa maisemissa, rentoutua uimaloissa ja syödä herkullisia kalaruokia sekä nauttia Islannin kauniista maisemista. Ja niin teinkin :)


Islanti tarjoaa jokaiselle jotakin ja etenkin liikkujille. On hyvät vaellus- ja lenkkimaastot kaikentasoisille liikkujille sekä golffareille paljon golfkenttiä, huikeat 65 kenttää. Suurin osa kentistä on 9-reikäisiä, mutta mukaan mahtuu myös 18- reikäisiä kenttiä. Islannin monissa uimaloissa taas voi rentoutua ja vetreyttää liikunnasta kipeytyneitä lihaksia. Uimalat ovat edullisia verrattuna esimerkiksi Blue Lagoon- ja Fontana-kylpylöihin. Melkein jokaisesta kaupungista löytyy uimala, jossa on 28 asteinen allas ja lisäksi 34-42 asteinen kuuma-allas.  Uimaloissa on myös lasten allas. Matkalla näkyi myös paljon pyöräilijöitä, mutta itse en välttämättä lähtisi pyöräilemään Islannin kapeille ja soraisille teille.


Maanantai 17.7 Lensimme maanantaina aurinkoiseen, mutta tuuliseen Islantiin. Keflavikin kentältä matka jatkui vuokra-autolla Reykjanesin niemimaalle. Tarkoituksena oli tutustua pieniin satamakaupunkeihin ja tehdä lyhyt juoksu-kävelylenkki matkalla kohti Reykjavikia. Ensimmäinen etappi oli Gardur, pieni merenrantakaupunki tai oikeastaan kylä. Kävelimme rantatietä noin puolisen tuntia ja vetryttelimme jalkojamme 3 tunnin lennon jäljiltä. Gardurista matka jatkui rantatietä kohti päivällispaikkaamme Grindavikiä. Matkalla tuli pysähdyttyä useampi kerta jaloittelemaan ja maisemia ihailemaan sekä tietysti kuvaamaan. Koska vaelluspolkuja risteilee kaikkialla Islannissa, on tien poskesta helppo siirtyä patikoimaan tai katsastamaan nähtävyyksiä. Pienen patikkalenkin teimme Hafnabergissä. Matkaa tuli edestakaisin noin 6 kilsaa. Maisema muodostui mustasta hiekasta, erilaisista kivilohkareista ja kalliosta sekä kivikko kasveista. Reitti eteni pitkin upottavaa mustahiekkaista polkua pitkin, jossa yksi askel vei eteenpäin ja kaksi taaksepäin eli todellista kuntoilua 6 kilometriä ja lenkkarit täynnä mustaahiekkaa :) Välillä oli myös kivikkoisempaa reittiä. Reitti oli reunustettu kivillä, joten eksymään ei päässyt ja reitti päättyi meren rantaan, jossa oli lokkien pesimäkallio ja upeat näköalat merelle.


Brimketill:ssä taas poikkesimme kallioille ihailemaan merimaisemaa. Tuulisessa säässä aallot löivät korkealle kallion yli ja hyvällä tuurilla sai vesi- ja leväsateen niskaansa.

Pysähdyimme myös "Mantereiden väliselle sillalle", jota pitkin voi kävellä  Euraasian mannerlaatalta ja Pohjois-Amerikan laatalle. Halkeaman reunat erkanevat 2 cm vuosisadassa.


Gunnuhver:ssa katsastimme geotermisen alueen, jossa sihisevistä halkeamista purkautui enemmän tai vähemmän rikinhajuista höyryä ja vesi oli kirkkaan sinistä. Päivällisen nautimme Grindaviikin satamassa. Valitsin listalta kalahampurilaisen, joka oli maukas, mutta ei mikään makuelämys. Lounaan jälkeen matka jatkui kohti Reykjaviikkia.


CenterHotel Arnarhvolliin saavuin klo 18.00 maissa. Matkalaukun purkamisen jälkeen suunnistimme hotellin Spa-osastolle, jossa oli tavallinen sauna ja höyrysauna sekä kuuma-allas. Majoittauduimme samaan hotelliin kuin viime vuonna hotellin hyvän sijainnin, ystävällisen palvelun ja edullisen hinnan takia. Hotellin läheisyydestä löytyy useita puistoja lenkkeilyyn ja rantakatu (Seabraut) lähtee hotellin edestä. Rantakatua voi lenkeillä sekä itään että länteen useita kilometrejä. Ja se olikin niin juoksijoiden kuin pyöräilijöiden suosiossa. Myös Reykjavikin vanhakeskusta on viiden minutin kävelymatkan pääsä hotellista eli ihan nurkan takana. Hotellin edessä oli myös edullinen parkkipaikka ja hotellilta oli helppo lähteä ajamaan lähiseuduille. Monta hyvää syytä siis valita kyseinen hotelli. Myös aamupala on monipuolinnen ja hyvä :)



Tiistai 18.7.

Aamupalan jälkeen tarkoituksena oli suunnata juoksemaan Esja-vuorelle, mutta sateinen ja sumuinen sää sekä iltapäiväksi luvattu myrsky pisti suunnitelman uusiksi. Onneksi muutimme suunnitelmaa, sillä sumussa ja myrskyssä emme olisi selvinneet Esja-vuoren huipulle tai emme ainakaan takaisin sieltä. Ei muuta, kuin auton nokka kohti Hvalfjördurin vuonoa (valaiden vuono) ja nauttimaan sen  upeista maisemista. Reitin varrella näimme paljon lampaita ja islanninhevosia sekä vesilintuja. Myös kukkaloisto oli upeaa. Muutaman kerran uhmasin sadetta ja nousin kiertelemään lähimaastoon ihailemaan vesiputoksia ja pieniä vuoristopuroja.

Lounaan nautimme Englendingavikin ravintolassa Borgarnesin kaupungissa, joka on saagojen ja viikinkien kaupunki. Lounaaksi valitsin päivän kalan, joka oli paistettu kolja kasvisten kera.

Borgarnesista matka jatkui myrskyssä Akranesin merenrantakaupunkiin, joka on Islannin vanhin kalasatama. Myrskyn vallitessa kävimme kuitenkin katsastamassa majakan. Sen verran myrskysi, että muita turisteja ei majakalla näkynyt. Takaisin Reykjaviikkiin ajoimme Hvalfjörour-vuonon alittavaa tunnelia pitkin.



Hotellille saapuessa oli sade laantunut, mutta tuuli oli edellen kovaa. Päätin tehdä iltalenkin Laugardalurin puistoalueella, jossa oli mm. uimala, useita jalkapallo ja urheilukenttiä sekä kasvitietellinen puutarha. Puistosta lenkkeilin vielä rantatietä takaisin hotellille ja näin sain aikaan hyvän lenkin. Lenkin jälkeen suuntasin hotellin kuumaan altaaseen lämmittelemään ja rentoutumaan. Illalla kävimme vielä maistelemassa kalavartaita tutussa kalaravintolassa ja pitihän kotitekoista Skyriäkin maistaa. Uni tuli nopeasti silmään paivän urakoinnin jälkeen.


Keskiviikko 19.7 Säätiedotus lupaili kelpokeliä, joten aamupalan jälkeen suuntasimme kulkumme kohti Esja-vuorta (914 m). Esja sijaitsee Reykjavikin pohjoispuolela Kjalamesin alueella, Mosfellsbarin lähellä. Esjustofan Hiking Centeriin, josta reitit alkavat, pääseen Reykjavikista ajamalla ykköstietä tai bussilla. Matkaa tulee noin 25 km.

Helpot reiti on merkitty eri väreillä puutolppiin ja vaikeammat vihreillä nuolilla kiviin tai valkoisilla kepeillä. Jokaiselle reitille on annettu arvio vaelluksen kestosta ja vaikeusasteesta. Tarjolla oli sekä helppoja 1-1,5 kilometrin reittejä (Kviabrekka ja Arboretum) että keskivaikeita 3-4 kilometrin reittejä (Kögunarholl ja Kollafjörour),  mutta myös melko vaativia 3-3,5 kilometrin reittejä (Gunnlaugsskaro ja Pverllshorn). Esjan huipulle reitti on vaativa ja kestoksi on arvioitu 4-5 tuntia.

Reitit olivat alhalla hiekkapolkuja ja ylempänä reitti muuttuu kivikkoiseksi ja välillä joutui turvautumaan kiivetessä kallioihin asennettuihin kettinkeihin. Matkalla sai ihailla kauniita kukkia, vesiputouksia, vuoristopuroja ja Reykjavikia. Maisemat olivat todella upeita ja muutaman kerran jäin kivelle istumaan ja ihailemaan maisemia.

Vaelsimme ensin Esjustofasta Steinnille ja siitä jatkoimme matkaa 780 metrin korkeuteen Tverfellshornille. Sieltä miedän piti jatkaa matkaa Esjan huipulle, mutta emme uskaltaneet jatkaa matkaa sankassa sumussa, vaan lähdimme laskeutumaan alas Steinnille ja sieltä Vaon kautta alas kohti Esjustofaa.  Alkumatkasta maasto oli helppokulkuista polkua, mutta Steinniä kohti mentäessä maasto muuttui kivikkoiseksi ja sumuiseksi (noin 400 metrin korkeudessa). Steinnistä eteenpäin reitti oli vaikeakulkuista ja sumu teki suunnistamisesta todella haasteellisen. Hyvä, että eteensä näki. Vähän harmitti, kun jouduin jättämään Esjan valloituksen kesken, mutta ompahan hyvä syy palata takaisin Islantiin :) Matkaa kertyi noin 10 kilometriä ja aikaa meni kolmisen tuntia.


Illalla olikin vuorossa uintiretki Blue Lagooniin. Laguuni on alkujaan geotermisen voimalan jäännösvesiallas, josta tuli suosittu uintipaikka, kun sinisen mineraalipitoisen veden huomattiin pehmentävän kuivaa ihoa ja jopa hoitavan ihottumia. Luvassa oli siis terveyskylpyä. Kokeilin sekä tavallista Suomi-saunaa että höyrysaunaa. Enimmäkseen kuitenkin uiskentelin ja hengailin laguunissa. Kokeilin myös savista kasvonaamiota, jota pidettiin noin 10 minuuttia. Iho tuntui hyvältä ja sileältä kahden tunnin uinnin jälkeen, eikä kuivalta ja ruttuiselta, kuten yleensä vedessä lillumisen jälkeen! Retki laguuniin oli upea kokemus, voin suositella :) Päivän päätteeksi teimme vielä kävelylenkin tuttuun kalaravintolaan (Sea Baron) herkullisten kala- ja kasvisvartaiden ääreen. Unta ei tarvinnut taaskaan kauaa odottaa, sen verran päivän lenkkeily tuntui kropassa.


Torstai 20.7 Tänään oli vuorossa Hverageroin ja Heiomörkin patikointireitit. Ja mikä oli vaeltaessa, kun aurinko lämmitti ja mittari näytti + 20 astetta. Hverageroin alueella vaeltelimme höryvien kukkuloiden ja laaksojen sekä kuumien lähteiden keskellä monen muun lenkkeilijän kanssa. Maasto oli vaihtelevaa; soista maastoa, purojen ylityksiä, kivikkoa, ylä- ja alamäkiä sekä arvaamattomasti kiehuvia purkausaukkoja. Alueella oli myös kuumia lähteitä, joissa pystyi lenkkeilyn lomassa kylpemään. Alueella on useita eripituisia merkittyjä reittejä. Meikäläiselle tuli mittariin 9 kilsaa ja aikaa kului noin 2,5 tuntia.



Kalapullalounaan jälkeen matka jatkui Heiomörkin aluelle, joka on noin 20 kilsan päässä Reykjaviksita itään. Alue muodostuu noin 28 neliökilometrin laajuisista laavamuodostelmista, metsämaastosta ja piknikpaikoista. Maasstossa on helppo kulkea polkuja pitkin. Lenkkeilyyn voi myös yhdistää noin kolmen tunnin Ellioavatn-järven kierroksen. Itselleni tämä reitti jäi kuitenkin seuraavaan kertaan.


Retken jälkeen kutsui hotellin sauna ja kuuma-allas. Illalla kävimme jälleen syömässä herkullisia kala- ja kasvisvartaita ja jälkiruuaksi maistui kotitekoinen Skyr. Uni tuli samantien, kun pään laittoi tyynyyn :) Kiva retkipäivä.


Perjantia 21.7 Aamupalan jälkeen teimme tunnin kävelylenkin lähipuistossa ennen kuin luovutimme huoneemme ja lähdimme autoilemaan kohti Keflavikiä. Reykjavikissa on monia upeita puistoja, joissa lenkkeillä. Oma suosikkini on Laugardalurin puistoalue.

Päivän ohjelmassa oli Keflavikin lähiympäristö ennen auton luovutusta ja kotimatkaa. Ensin ajoimme Hafnarfjördurin pieneen rantakaupunkiin, joka on Burfell-tulivuoren laavarinteellä. Nautimme aamupäiväkahvin pienessä kotileipomossa ennen kuin jatkoimme matkaa kohti Gerdistangia, Vikingaheimaria ja Reykjanesbaeria. Kaikissa kylissä teimme lyhyet kävelylenkit pitkin merenrantaa tai satamaa. Lento Suomeen lähti klo 16.05.



Jälleen oli mukava Islannin reissu. Paljon tuli nähtyä ja koettua. Syksyllä alkaa taas uuden Islannin reissun suunnittelu. Ensi vuoden kohteena tulee olemaan Skaftafellin kansallispuisto Vatnajökull jäätikön reunalla.

-pia-

Comments


bottom of page