top of page

Juoksuvinkki - Pyhäjärven maisemareitti juosten tai pyöräillen

Lomailetko Tampereella ja etsit kivaa juoksureittiä? Miltä kuulostaisi Pyhäjärven kierto juosten tai pyöräillen?Minulla on kotiovelta vain muutama sata metriä Pyhäjärven maisemareitille ja juoksenkin

reittiä ympäri vuoden. Reittivalinnasta riippuen minulla tulee matkaa kotiovelta kotiovelle 28-32 kilometriä. Juoksen reitin vuorotellen myötä- ja vastapäivään, jotta saan vaihtelua kierrokseen. Reitti on mielestäni kauneimmillaan kesällä ja alku syksystä.


Pyhäjärvenkierros


Pyhäjärven maisemareitti kiemurtelee Tampereen, Nokian ja Pirkkalan upeissa ja vaihtelevissa maisemissa. Reitin pituus on noin 30 kilometriä reittivalinnasta riippuen. Reitti soveltuu hyvin päiväretkeksi myös perheen kanssa. Sen voi kävellä, juosta tai pyöräillä ja onnistuu kierros myös rullilla. Reitin varrelta löytyy uimarantoja, näköalapaikkoja ja kahviloita. Tampereen kaupungin sivuilta löytyy lisätietoa reitistä ja reittikartta. Kartan voi noutaa Frenckelin palvelupisteestä (Frenckellinaukio 2 B) tai sen voi tulostaa: https://www.tampere.fi/liitteet/p/68hfGYI92/pyhajarvi.pdf


Kuva: www.tampere.fi

Reitti on merkattu pienin sinisin tarroin tai kilvin liikennemerkkeihin ja tolppiin. Mielestäni reitti on merkitty hyvin, eikä eksymään pääse.


Reitti on kaunis ja reitin varrelle mahtuu monenlaista maisemaa. On asuinaluetta, puistoja, harjua, metsää ja järvimaisemaa, mutta myös tylsää pyörätie osuutta ja moottoritien vartta.

Alustana on enimmäkseen asfalttia, mutta myös hiekkatietä ja polkuja, riippuen siitä, millaisen reittisuunnitelman tekee. Minulle kauneimmat ja mieluisimmat pätkät ovat Villilän kohdalla osuva "satumetsä", joka on ympäri vuoden kaunis sekä Pyynikin harjanteet ja Arboretumin puistoalue. Tylsin osuus on Nokian ja Pirkkalan väli, kun joutuu juoksemaan moottoritien vieressä.


Pyhäjärvenkierto Pirkkalasta vastapäivään


Juoksen tosiaan ympäri vuoden Pyhäjärvenkiertoa ja yleensä viikonloppuisin. Pääsääntöisesti lähdin kiertämään reittiä vastapäivään, koska silloin suurimmat korkeuserot tulevat alkumatkaan ja saan juosta melko tasaista ja yleensä myös tuulista osuutta kotiin. Matkaan lähden siis kotoani Pirkkalasta. Vastapäivään juostessa suuntaan askeleeni kohti Rantaniityn, Haikan, Loukonlahden ja Pereen alueita. Suurimman osan matkasta saan juosta hiekkatietä ja rannan tuntumassa. Rantaniitystä ja Loukonlahdesta löytyy uimarannat, jos haluaa vaikka pulahtaa uimaan.


Pereentie

Pereeltä matkani jatkuu Härmälän ja Rantaperkiön kautta Hatanpäälle. Härmälään osuu ensimmäiset ylämäet ja muutama pienempi mäen nyppylä. Alustana on enimmäkseen asfalttia, mutta mukaan mahtuu myös hiekkatietä. Myös Härmälässä on mahdollista pulahtaa uimaan lenkin lomassa. Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon työmaa on tällä hetkellä Härmälässä, joten työmaa aiheuttaa väliaikaisia liikennejärjestelyjä Härmälässä.


Rantaperkiö

Kymmenen kilometriä tulee täyteen Hatanpään Arboretumissa. Arboretumissa voisin kierellellä pitempäänkin ihaillen puiston kukkaloistoa ja vehreyttä sekä kaunista järvimaisemaa ja joskus teenkin ylimääräisen kierroksen siellä. Arboretumissa on yleensä liikkeellä paljon ulkoilijoita ja matkailijoita. Paikka on myös täydellinen piknik-paikka kesällä. Arboretumissa on kaksi kesäkahvilaa. Toinen on ruusutarhassa rannan tuntumassa ja toinen kartanorakennuksessa. Yleisö-wc sijaitsee punatiilisen navettarakennuksen eteläpuolella puistokäytävän varrella.


Arboretum

Arboretumista matka jatkuu kohti Ratinaa. Ensin hiekkatietä ja sitten asfalttia pitkin. Arboretumin ja Ratinan välillä kulkee myös Tampereen parkrunin reitti. Parkrun on ilmainen tapahtuma ja se juostaan joka lauantai klo 9.30. Lähtö on Ratinan silllan vierestä stadioinin puolelta.Pyynikille osuu reitin pahimmat korkeuserot, mutta rinteitä juostessa saa ihailla kaunista järvi- ja harjumaisemaa. Pyynikiltä avautuu upeat näköalat Pyhäjärvelle, mutta harvoin jään lenkin lomassa maisemaa ihailemaan. Pyynikinharju on maailman korkein pitkittäisharju ja se kohoaa 160 metriä merenpinnasta ja 80 metriä Pyhäjärven pinnasta. Pyynikin kohdalla voi valita vaihtoehtoisen reitin ja poiketa kahville & munkille Pyynikin näkötornille.


Pyynikinharju

Matka jatkuu Pyynikin uimarannan ja Varalan Ureheiluopiston ohi Tahmelaan ja Pispalaan, jossa saa ihailla upeita taloja ja puutarhoja. Pispalan ranta-alueella tulee 15 kilometriä täyteen. Kesäaikaan voi poiketa alueella olevaan Kurpitsatalon kesäkahvilaan.Pispalan jälkeen merkitty pyöräreitti poikkeaa hieman pois järven rannasta ja kiertää Epilän ja Kaarilan alueella olevan pienen Vaakkolammin ja sitä ympäröivän puiston. Vaakkolammi on osa Pyhäjärven aluetta ja siellä löytyy myös vajaan kahden kilometrin luontopolku. Juosten pystyy kuitenkin etenemään rantaa pitkin. Itse kierrän todella harvoin tuon Epilän ja Kaarilan alueella sijaitsevan lenkin, vaan pysyttelen rannan tuntumassa.
Raholan ja Villilän välillä saa juosta pitkän tovin rannan tuntumassa polkuja ja hiekkatietä pitkin. Tällä välillä tulee täyteen 20 kilometriä. Ennen Rajasalmen siltaa voi koukata Pitkäniemen sairaalan puistoalueelle ja kiertää sen.Reitin tylsin osuus sijoittuu Nokia-Pirkkala välille, jossa joutuu juoksemaan moottoritien vieressä pitkin Rajasalmen siltaa ja matka jatkuu moottoritien vartta vielä hyvän tovin kohti Pirkkalan keskustaa. Sillalta on kyllä upeat maisemat, mutta muuten tylsä ja meluisa. Rajasalmen sillan päässä oleva kioski on ollut jo useamman vuoden suljettu, vaikka reittikartaan se on merkitty. Pirkkalan keskustaa kohti juostaan pyöräteitä pitkin.


Kohti Pirkkalan keskustaa

Lisätietoa reitistä löytyy:


Juoksuterveisin

-pia-

Comments


bottom of page