top of page

Liikuntaa ja kulttuuria - Westerholminpolku Nauvossa

Nauvon kirkonkylästä löytyy taidemaalari Victor Westerholmin nimeä kantava luontopolku tai oikeastaan kulttuurikävelypolku, joka vihittiin käyttöön vuonna 2014. ProNauvo ry on rakennuttanut polun yhteistyössä ernholmilaisten, MultiCulti:n sekä Paraisten kaupungin matkailuyksikön kanssa. Polkua on rahoittanut myös LEADER sekä Svenska Kulturfonden.


Reitille on helppo poiketa ympäri vuoden, olitpa sitten liikenteessä autolla, pyörällä tai veneellä.



Westerholminpolku lähtee Nauvon kirkonkylän Eteläsatamasta kesätorin ja ravintola Gastropub Söderin vierestä. Torilta löytyy autolle parkkipaikka ja polun lähtökyltti. Reitti on pituudeltaan 2,8 kilometriä ja sen kävelee noin tunnissa. Polku on helppokulkuinen ja tasainen, lukuunottamatta nousua Jetukastbergin laelle ja pronssikautiselle hautaröykkiölle. Kostealla säällä kalliot, kivet ja puiden juuret ovat liukkaita. Reitti sopii hyvin koko perheen retkikohteeksi. Jos juoksujalkaa vipattaa, niin reitin voi myös hyvin juosta läpi.


Reitti on merkitty hyvin ja polun varrella on opastaulut, jotka kertovat sekä Nauvon että saaren historiasta ja taidemaalari Victor Westerholmin lapsuudesta ja elämästä Ernholmassa. Reiltä löytyy 14 suomen-, ruotsin- ja englanninkielistä opastaulua. 


Alkumatka kuljetaan kävelytietä ja ylitetään Krogbron-silta, joka johtaa Ernholmin saarelle. Krouvinsillan kupeessa sijaitsi Nauvon ensimmäinen majatalo ja sillan kupeessa on pienen tiilirötiskä, joka on nimeltään ”Takomo”. Takomon jälkeen ylitetään Saaristotie ja matka jatkuu rantamaisemassa pitkospuita pitkin kohti metsää. Tuuhean metsätaipaleen jälkeen lähdetään kiipeämään Jetukasbergenin huipulle, joka on 42 metriä merenpinnasta. Kiipeämistä helpottaa reitin varrelle asennettu apuköysi. Jos ei halua kiivetä kalliolle, on polulla myös helpompi kiertotie, joka kiertää kallio-osuuden. Suosittelen kuitenkin nousemaan kalliolle, jos vain pystyy, sillä kalliolta aukeaa upea näköala ja sieltä löytyy myös pronssikautinen hautaröykkiö. Kuuleman mukaan maisema on kauneimmillaan auringonnousun aikaan. Itse olin liikenteessä alku illasta ja maisema oli silloinkin upea. Retkieväät kannattaa ehdottomasti nauttia kalliolla saaristomaisemaa ihaillen.




Opastaulun mukaan Jetukastin huipulta löytyvä kiviröykkiö on pronssikautinen hauta, jonka synty sijoittuu vuosille 1500-500 eaa. Tuolloin merenpinta oli 20 metriä korkeammalle kuin nyt eli kallion huippu muodosti vielä tuohon aikaan harvan ulkosaariston. Haudan lepoon lasketun henkilön uskotaan olleen saalistusretkellään kuollut merkittävä henkilö. Jetukastbergin eli Hiidenkivikallion kerrotaan saaneensa nimensä tarinasta, jonka mukaan näillä kallioilla lepäsi aikoinaan paljon nykyistä kookkaampia kivenmurikoita eli hiidenkiviä (paikallisella ruotsin murteella “jetukast”). On kerrottu, että Turun tuomiokirkkoa rakennettaessa Ernholmin jättiläiset vihastuivat pahamman kerran ja viskasivat nuo suuret kivet kirkon suuntaan. Järkäleet eivät kuitenkaan yltäneet perille asti, vaan molskahtivat mereen Killingholmin itäpuolella.



Kalliolta laskeudutaan alas Gåsholmintielle, jossa polut jälleen yhtyvät. Reittien yhtymäkohdassa on myös laatikko, jossa on polun vieraskirja. Reitti jatkuu hiekkatietä saaristotien yli kohti vanhaa Ernholmin kylää. Ernholmin kylän oletetaan syntyneen viimeistään 1400-luvulla ja oli siihen aikaan kirkkoa lähimpänä oleva asumusto.


Polun varrella kasvaa edelleen vanha tammi, jonka Westerholm on ikuistanut Nauvo-aiheisiin töihinsä. Puun hoidon yhteydessä vuonna 2013 tammen iäksi arvioitiin 280 vuotta ja sen arvioidaan olevan Suomen 18. suurin tammi.

Muistan tuon tammen omasta lapsuudestani. Ihailin tammea kulkiessani sen ohi ukkini kanssa ja ihailen kyllä tammea edelleen aina se ohi ajaessani. Loppumatka kävellään kävelytietä pitkin Krouvinsillan yli takasin lähtöpaikalle Eteläsatamaan.




Kiva retkikohde ympäri vuoden.


-pia-


bottom of page