top of page

Liikutaan yhdessä - vinkkejä perheliikuntaan

Juoksen 19.5 eli noin kuukauden päästä Helsinki City Maratonin ja ajatuksena on tehdä samalla hyvää juoksemalla. Lasten ja nuorten terveys ja liikunta ovat lähellä sydäntäni, joten haluan kerätä varoja Sydänliiton toimintaan, joka tekee monipuolista ja arvokasta työtä lasten ja nuorten sekä perheiden terveellisten elintapojen edistämisessä. Minä juoksen, tue sinä minun keräyskohdetta haluamallasi summalla. Tehdään yhdessä hyvää ja taataan kaikille lapsille mahdollisuus liikunnan iloon ja terveyttä edistävään ympäristöön!



Mielestäni monipuolinen ravinto, aktiivinen arki ja liikkuminen sekä riittävä yöuni ovat terveellisen elämän perusta meille kaikille, niin lapsille ja nuorille kuin meille aikuisille. Meillä kaikilla tulisi myös olla edellytykset niihin. Perimälle emme voi mitään, mutta omille tavoille ja tottumuksillemme voimme. 

Me aikuiset liikumme eri tavalla, kuten myös lapsemme. Toiset ovat aktiivisempia liikkujia kuin toiset, toiset taas ovat arempia ja harkitsevaisia liikkuessaan. Joku tykkää liikkua yksin ja toinen taas kaverin kanssa tai ryhmässä. Meidän tulisi löytää oma tapamme liikkua ja nauttia siitä. Alle kouluikäinen lapsi ei tarvitse ohjattua liikuntaa, vaan normaali ulkoliikunta riittää.  Me voimme hyödyntää liikkuessa upeaa puhdasta luontoamme ja lähiympäristöämme sekä vuodenaikojen tuomaa vaihtelua. Liikkumisen tulisi olla luonnollinen osa arkeamme, sillä meidät on luoto liikkumaan. 


Kuva: neuvokas perhe, Suomen Sydänliitto ry


Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa?

Lapset tarvitsevat liikkumista fyysisen kasvun tueksi. Lihakset, jänteet, luut, nivelet, hermosto sekä hengitys- ja verenkiertoelimistö tarvitsevat monipuolista liikkumista, joka sisältää niin hidasta kuin reipasta liikuntaa sekä tärähdyksiä ja tömähdyksiä. Lapsi tarvitsee liikuntaa myös selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista. Motoriset perustaidot ja tasapaino kehittyvät liikkuessa. Lapsen tulisikin saada päivittäin harjoitella motorisia perustaitoja monipuolisesti erilaisissa ympäristöissä. Parasta tasapainoliikuntaa meille kaikille on metsässä liikkuminen. Liikuntaa tarvitaan myös päivittäisen hyvinvoinnin tueksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Liikkuminen edistää lapsen hermoston kehittymistä harjaannuttamalla eri aistien yhteistoimintaa. Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä, lapsi tarvitsee liikuntaa. 


Kuinka paljon meidän tulisi liikkua?

Terveysliikuntasuosituksen mukaan meidän aikuisten (18-64 v.) tulisi liikkua vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia reippaasti tai 1 tunti ja 15 minuuttia rasittavasti kestävyysliikuntaa. Kestävyysliikunnan lisäski tulisi vähintään kaksi kertaa viikossa kehittää lihaskuntoa ja liikehallintaa eli tasapainoa.

Alle kouluikäisen lapsen tulisi liikkua päivittäin kolme tuntia. Liikkumisen tulisi muodostua sekä kevyestä että reippaasta liikunnasta sekä vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta.

7-18-vuotiaan lapsen taas tulisi liikkua vähintään 1,5-2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Puolet liikkunnasta tulisi olla reipasta. Yhtämittaista paikallaan oloa pitäisi rajoittaa kahteen tuntiin, samoin ruutuaika. Myös riittävä uni tulisi huomioida. 

Lapsi ottaa aikuisesta mallia!

Liikunnalla on ihmiselle erilainen merkitys eri ikävaiheissa. Parhaimmillaan liikunta on lapsena omaksuttu elämäntapa, joka säilyy aina vanhemmuutteen  asti. Tutkimusten mukaan liikunnallinen elämäntapa periytyy; liikkuvan perheen lapset liikkuvat aikuisinakin. Liikunnallisuus ja liikkumattomuus ovat tapoja, jotka opitaan ja joista voidaan oppia myös pois. Tärkeää on myös se, mitä ymmärrämme liikkumisella. Joku voi inhota juoksemista, mutta pitää halkojen hakkaamisesta, vaikka ei pidä sitä liikuntana. Kaikille liikunta ei aina ole kuitenkaan itsestään selvyys. On myös elämänvaiheita, jolloin liikkuminen saattaa vähentyä tai tarvitaan soveltavaa liikuntaa. 

Lapselle liikunta on luontaista ja meidän aikuisen tehtävä on tarjota lapselle monipuolisia  mahdollisuuksia kokeilla erilaista liikkumista. Liika varoittelu ja kieltäminen saattavat karkottaa lapsen ilon liikkua. Pienet kolhut ja vahingot kuuluvat lasten leikkeihin ja liikkumiseen ja niiden kautta me kehitymme. Kun perhe liikkuu yhdessä, on lapsella turvallinen ympäristö kokeilla uusia asioita, onnistua tai epäonnistua. Perheen kanssa lapsen on helpompi kokeilla myös uusia taitoja ja asioita.


Kuva: Neuvokas perhe, Suomen Sydänliitto ry

Meidän perhe liikkuu!

Miten teidän perhe liikkuu yhdessä? Vaihtoehtoja on monia sekä sisällä että ulkona. Päivähoito-, koulu- ja työmatkat voi hyödyntää yhdessä liikkuen, hissin voi korvata portaita kävellen, loikkien tai hypellen, asiointimatkat voi toimittaa välillä kävellen tai pyöräillen ja pihahommiin voi lapset ottaa mukaan. Omien lasteni mielestä syksyllä oli mukavaa tehdä lehtipinoja ja sen jälkeen leikkiä lehtisotaa. Äidistä se ei aina ollut niin mukavaa, kun joutui haravoimaan useammin!


Oletko kokeillut olohuonesirkusta?  Kotonakin voi liikkua monella tapaa ja pitää hauskaa. Olohuonesirkus on sarja erilaisia liikkeitä, joita voi tehdä yhdessä lapsen kasnssa huomioiden lapsen iän ja taidot. Parasta on yhteinen tekeminen ja liikunnan ilo. Omien lasteni suosikki oli aikoinaan lentokone ja vielä isoinakin he testailevat sitä silloin tällöin jopa äidin kanssa 😀

Olohuonesirkuksen löydät täältä: 


Milloin leikitte viimeksi pihaleikkejä?  Sekä kesällä että talvella voi leikkiä  ulkona mitä erilaisempia leikkejä. Luonto tarjoaa monipuolisen ja vaihtelevan paikan retkeilyyn ja erilaisille leikeille. Metsä ja puistot tarjoavat monenlaisia seikkailuja niin pienemmille kuin isommillekin retkeilijöille. Mikä onkaan parasta kuin luonnossa liikkuminen ja kunnon retkieväät. Polttopalloa, tervapataa ja erilaisia hippaleikkejä voi helposti muunnella lapsen iän ja taitojen mukaan. Lapset ovat myös hyviä keksimään itse uusia leikkejä 😀sekä sääntöjä 😂 Pihaleikeistä löydät lisää vinkkejä täältä: https://neuvokasperhe.fi/liikunta/pihaleikkejä-lasten-kanssa

Pyöräily  on hyvää ja mukavaa perusliikuntaa, jota koko perhe voi yhdessä harrastaa. Neuvokas perheen "Hei me pyöräillään"- videosarjaan on koottu osataitoja, miten pyöräilyä voidaan harjoitella osisa. Isommille lapsille löytyy leikkejä ja taitoratoja, joiden avulla voi vahvistaa jo hankittuja taitoja. 

Miltä kuulostaisi metsäkuntopiiri?  Ohjaan lasten liikuntaa ja yritän mahdollisimman usein viedä lapset luontoon liikkumaan. Viime kesän liikuntahitti oli metsäkuntopiiri. Pujottelimme puiden välistä, istuimme kivelle ja nousimme ylös, tasapainoilimme puiden juurilla, punnersimme kalliota vasten, loikimme puun runkojen yli, hyppelimme kannolta tai kiveltä toiselle, heittelimme käpyjä ja lopuksi halasimme puita. Hiki tuli ja mukavaa oli! Omat lapseni ovat jo isoja, mutta lasten ollessa pieniä liikuimme paljon luonnossa ja kotiimme rakennettiin mitä ihmeellisempiä temppuratoja. Olemme hiihtäneet, luistelleet ja tehneet sieni- ja -marjaretkiä. Kysyin lapsiltani mikä tai mitkä ovat olleet lapsena parhaita liikuntajuttuja. Kuulemma parasta ovat olleet yhteiset kävely-, hiihto- ja lasketteluretket eväineen. Myös pihaleikit ja temppuradat olivat kivoja. Hyviä liikuntavinkkejä löytyy mm. Neuvokas perheen ja Suomen Ladun sivuilta.


Kuva: Neuvokas perhe, Suomen Sydänliitto ry


Liikunta tarjoaa vauhdikasta ja mukavaa yhdessäoloa, iloa, riemua, naurua, läheisyyttä, elämyksiä, oivalluksia ja oppimista koko perheelle.

Liikutaan, harrastetaan, hassutellaan ja hullutellaan yhdessä! 


Liikuntaterveisin Pia

Commentaires


bottom of page