top of page

Lokakuu 2020 - liikkumista fiiliksen mukaan

Lokakuussa liikuin fiiliksen mukaan. Kuukauden alussa juoksin kauden pääkisani eli Helsinki City Doublen. Kisa sujui hyvin ja kisarapsan voit lukea täältä. Loppukuu menikin sitten palautuessa doublelta ja pohtien ensi vuoden valmennus- ja juoksukuvioita samalla, kun vietin ylimenokautta.



Polkujuoksua

Aloitin polkujuoksun ex-tempore osallistumalla Nuts Ylläksen 52 kilomterin juoksuun vuonna 2018. Maratoonarin askel oli silloin vähän liian matala poluille ja aika monta kertaa tutustuin pohjoisen maaperään reitin varrella. Vuonna 2019 osallistuin Nuts Pallaksen 105 kilometrin juoksuun ja juoksu sujui huomattavasti paremmin kuin edellisenä vuonna, vaikka pääpaino olikin edelleen maratonjuoksussa. Olen tämän vuoden aikana ja etenkin nyt ylimenokaudella juossut paljon poluilla ja yrittänyt samalla kehittää polkujuoksutekniikkaani. Yllättävän nopeasti on jalka alkanut nousta ja tekniikka löytyä. Osallistuin loppukuusta myös Suomen Ladun polkujuoksun ohjaajakoulutukseen kehittääkseni omaa juoksuni, mutta tarkoituksena on myös hyödyntää oppeja vetäessäni polkujuoksuryhmiä. Samalla tuli myös ideoitua uusia treenivideoita @hölkkätreinig :lle.



Uudet tuulet puhaltavat harjoitteluun

Ylimenokauden aikana on ollut aikaa vetää yhteen tätä kautta sekä miettiä tulevaa juoksukautta, tavoitteita ja valmennuskuvioita. Olen vuodesta 2012 suunnitellut itse harjoitusohjelmani, lukuunottamatta vuotta 2019, jolloin Vauhtisammakon Mikko Liukka suunnitteli harjoitusohjelman minulle Nuts Pallaksen 105 kilometrin matkaa varten.


Kehitystä on tapahtunut ja eteenpäin on menty. Omassa valmennuksessa on ollut myös jotenkin helpompi yhdistää harjoittelu, perhe ja työ, mutta nyt tuntuu siltä, että omat taidot eivät enää riitä ja toisaalta kaipaan jotain uutta harjoitteluuni. Haluan edelleen kehittyä juoksijana ja haluan saavuttaa tavoitteeni. Ikää jo on ja se tuo omat haasteet harjoitteluun ja etenkin kovista harjoituksista palautumiseen. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin satsata ensi vuonna itseeni ja tavoitteeni saavuttamiseen, joten haen harjoitteluun uutta näkemystä ja motivaatiota palkkaamalla juoksuvalmentajan tai itse asiassa tällä kertaa valmentajat.


Muutama vuosi sitten asetin tavoitteeksi juosta World Marathon Majors sarjan. Olen jo juossut sarjasta Tokion ja Chicagon maratonit ja tältä vuodelta Berliinin ja New Yorkin maratonit siirtyivät ensi vuodelle. Lontoo ja Boston jäävät tuleville vuosille ja etenkin tuo Bostoniin pääseminen tulee olemaan minulle haaste. Ensi vuodelle siirtyi myös Nuts Pallaksen 58 kilometrin juoksu ja tavoitteena on myös juosta joko Helsinki City Marathon tai Helsinki City Double kolmannen kerran. Alku kevääseen on vielä etsinnässä maraton, mutta muuten kisakalenteri alkaa olla valmis.



Liikuskelua ja löhöilyä

Liikuntaa tuli juoksutreeniohjausten sekä muiden liikuntaohjausten että puutarhatöiden muodossa. Pihatöissä tuli kuin huomaamatta 15-20 000 askelta ja samalla tuli kyykkyjä, kiertoja ja kurkotuksia eri suuntiin eli hyvää kestävyys- ja liikkuvuustreeniä koko keholle. Juoksemassa kävin muutamia kertoja viikossa, lähinnä poluilla. Myös salilla tuli käytyä 1-2 kertaa viikossa. Juoksun omaista lihaskuntoa tuli myös mäkitreenin muodossa ja muutaman kerran tuli tehtyä myös koordinaatioharjoituksia omine harjoituksineen. Venyttelytunneille osallistuin aina, kun töiltäni ehdin ja muuten yritin venytellä omatoimisesti kotona. Minulle tarjoutui mahdollisuus kokeilla ilmajoogaa ja käytin tilaisuuden hyväkseni. Venytykset liinaa hyödyntäen tekivät todella hyvää kireille alaraajojen lihaksille, etenkin lonkankoukistajille ja takareisille. Oli myös ihana rentoutua joogatunnin aluksi ja lopuksi lakanan sisällä. Tunnilta lähti rentoutunut liikkuja. Olen myös aikoinani kokeillut perinteistä joogaa, mutta se ei ole minun juttuni. Juoksukilometrejä kertyi lokakuussa 205 kilometriä.


Uusin tuulin kohti marraskuuta!


-pia-


bottom of page