top of page

Maaliskuu 2020 - suunnitelmat uusiksi

Maaliskuu tuli ja meni tuoden monenlaisia muutoksia minun sekä monen muunkin arkeen. Kiireet loppuivat kuukauden puolivälissä, kun työpaikkani vertaistuki- ja liikuntaryhmät laitettiin tauolle, yleisöluennot ja tapahtumat peruttiin loppukevään osalta ja samalla meikäläinen siirtyi etätöihin. Myös omat iltaohjaukseni loppuivat tältä keväältä ja arki-illat muuttuivat vapaailloiksi. Samalla myös kevään viikonloput vapautuivat, kun koulutukset ja tapahtumat peruttiin. Suurin osa perutuista koulutuksista ja juoksutapahtumista siirtyy syksyyn, joten syksystä taitaa olla tulossa aika työntäyteinen ja kiireinen tai sitten ei. No se on sitten syksyn asioita ja nyt nautitaan lisääntyneestä vapaa-ajasta.Hieman tuo Helsinki City Runnin Dayn ja kauden pääkilpailun siirtyminen alkusuksyyn harmittaa, mutta järkevä ja ymmärrettävä juttu. Tapahtumat tulee toteuttaa ennenkaikkea turvallisuus ja terveys edellä. Harmitusta lisää se, että olen pysynyt koko talven terveenä ja harjoittelu on sujunut hyvin kohti doublea. Toisaalta nyt on lisää aikaa treenata ja hioa kuntoa sekä huoltaa kroppaa. Tärkeintä on kuitenkin oma ja läheisten sekä muidenkin terveys. Omalta kohdaltani peruuntui Krakovan maraton ja Helsinki Spring maraton. Ne olisivat olleet testijuoksuja doublea varten, joten niiden peruuntuminen ei niin paljoa harmita. Olisihan se tietysti ollut kiva lomailla Krakovassa, mutta sinne ehtii ensi keväänäkin. Myös Nuts Ylläs Pallaksen, Berliinin ja New Yorkin maratonien kohtalo askarruttaa, sillä matkajärjestelyt on tehty ja matkat maksettu. No, nämäkin ovat syksyn murheita, sillä nyt on mentävä päivä kerrallaan.


Maaliskuun alussa oli kiva ja antoisa työkeikka GoExpo -messuilla Helsinki City Runnin Dayn osastolla. Päivään mahtui mielenkiintoisia keskusteluja , uusia ja vanhoja tuttavuuksia sekä pieniä ja tarpeellisia ostoksia juoksuun liittyen. Oli mukava nähdä monia juoksusta kiinnostuneita ja jakaa heidän kanssaan kokemuksia niin harjoittelusta kuin juoksutapahtmista sekä kannustaa heitä kohti omia tavoitteita. Tää oli niin mun juttu!Työkuviot uusiksi

Etätyö ei sinänsä ole minulle uusi juttu, koska olen tehnyt etäpäiviä muutamana päivänä viikossa jo muutaman vuoden, mutta viikko viikon perään on jo uutta. Nyt on pari viikkoa etätöitä takana ja etätyöhön on tullut selkeät rutiinit. Joinakin aamuina teen lyhyen lenkin ennen työpäivän alkua ja aamupalan jälkeen siirryn työhuoneeseen ahertamaan. Istumista tauotan 45 minuutin välein ja puhelut hoidan seisten tai kävellen ympäri kotia. Pidän myös ruoka- ja kahvituot kuten pitäisin työpaikalla. Työpäivän päätän normaaliin aikaan, enkä avaa läppäriä tai työpuhelinta iltaisin. Etätöiden myötä minulle vapautui päivittäin tunnista puoleentoista tuntiin työmatka-ajasta lisäaikaa ja sen olen käyttänyt juoksemiseen eli lähden heti työpäivän jälkeen valoisaan aikaan lenkille. Iltaisin olen tehnyt oman yritykseni juttuja pari tuntia. Olen lähinnä suunnitellut syksyn kuvioita eli valmistellut luentoja, suunnitellut jumppia ja juoksukoulun ohjelmia sekä luonnostellut blogitekstejä. Olin ilmoittautunut muutamiin koulutuksiin, mutta nekin jäivät koronan alle ja siirtyivät syksyyn, mm. polkujuoksun ohjaajakoulutus.


Yleisöluentoa pitämässä ennen korona epidemiaa

Harjoitusohjelma uusiksi

Harjoittelu jatkuu kronasta huolimatta kohti tavoitteita. Tapahtumien peruuntumisen jälkeen muutin hieman harjoitusohjelmaani ja peruskuntokausi jatkuu ainakin huhtikuun loppuun eli luvassa on ihania pitkiä ja rauhallisia lenkkejä. Näillä näkymin ensimmäinen juoksutapahtumani tulee olemaan Nuts Ylläs Pallas 58 kilometriä heinäkuussa, joten polulkujuoksut lisääntyvät vähitellen, samoin mäkitreenit.


Viikosta riippuen pk-lenkkejä oli 3-5 ja lenkkien pituudet vaihtelivat 8-30 kilometrin välillä. Osan lenkeistä juoksin ja osan tein juoksu-kävelynä eli etenin systeemillä yhdeksän minuuttia juoksua ja kolme minuuttia kävelyä. Juoksin osan lenkeistä myös mäkisessä maastossa ja sellainen löytyy ihan kotioven vierestä. VK-harjoituksia oli kovilla viikoilla kaksi ja kevyellä yksi. Vk-harjoitukset tein joko 2 x 20 minuutin vetoina tai 4 x 5 minuutin vetoina kolmen minuutin kävelypalautuksella. Kerran viikossa tein kuntopiiri oman kehon painolla ja juoksin 20 minuutin lenkin alku- ja loppuverryttelynä . Kovilla viikolla oli ohjelmassa myös 8 x 10 sekunnin vedot kolmen minuutin palautuksella pk-lenkin lomassa. Pari kertaa tuli käytyä myös portaissa ja venyttelytunneillekin ehdin muutaman kerran ennen kuin ne lopetettiin. Maaliskuun kolme ekaa viikkoa olivat kovia harjoitusviikkoja ja neljäs oli kevyt viikko. Maaliskuusta alkean oli tarkoitus osallistua lauantaisin parkruniin, mutta ehdin vain yhdelle parkrunnille ennen kuin sekin meni tauolle. Etätyöpäivät mahdollistivat myös lisää palautumisaikaa, koska työmatka jäi pois ja sain nukkua aamulla tunnin pitempään.


Parkrun 7.3.2020

Jos helmikuussa juoksin vesisateessa ja tuulessa, niin maaliskuussa sai nauttia tuulisista, mutta aurinkioisista ja jopa lämpimistä juoksukeleistä. Maaliskuussa juoksukilometrejä tuli hyvin peräti 391 kilometriä ja muutenkin harjoittelu oli monipuolista ja tehokasta. Itselleni juoksu on myös henkireikä ja akkujen latausta. Onneksi vielä saa juosta ja liikkua ulkona.


Nyt vain positiivisella mielellä ja terveys edellä eteenpäin ja kohti kesää!


Juoksuterveisin

-pia-

Comments


bottom of page