top of page

Maaliskuun treenit

Taas on aika vetää yhteen kuukauden treenit. Maaliskuu oli todella tapahtumarikas ja monia mielenkiintoisia juttuja mahtui kuukauteen. Parhaiten mieleen jäivät Barcelonan onnistunut maraton ja omat 50-vuotisjuhlat. Töissä pyöri normaalit rutiinit ja omat ohjaukset toivat mukavaa vaihtelua toimistotyöhön. Kuun alku meni valmistautuessa maratonilla ja pari viikkoa siitä palautuessa.


Olen jo muutaman vuoden valmistautunut samalla tavalla maratonille, enkä nytkään tehnyt poikkeusta. Noin kolme viikkoa ennen maratonia juoksen pitkän lenkin ja yleensä se tarkoittaa minun kohdalla Pyhäjärven kierrosta. Lenkille tulee mittaa reitistä riippuen 28-32 kilometriä. Lenkin aikana testailen tankkausta ja joskus myös vauhtia. Kaksi viikkoa ennen maratonia kevennän harjoittelua ja maratonin jälkeen palauttelen 1-2 viikkoa riippuen milloin seuraava juoksu on. Tämä systeemi on toiminut hyvin minulla, joten mitäpä sitä muuttamaan.

Viikko 9 Kaksi viikkoa ennen maratonia kevensin harjoitteluani. Ohjelmassa oli kaksi pk-lenkkiä, joista toinen oli 8,5 kilometriä ja toinen 16,5 kilometriä. Viikkoon mahtui myös yksi kovempi harjoitus, joka oli tällä kerta 7 x 1 kilometrin vedot. Lisäksi osallistuin kahdelle venyttelytunneille sekä kävin hierojalla, joka hieroi kevyesti jalat juoksukuntoon. Hieronta tuli valmistautumiskuviohini mukaan viime vuoden HCM:lla ja nyt nyt olen käynyt hierojalla viikkoa ennen kisaa ja viikko kisan jälkeen. Harjoituskaudella käyn myös hierojalla noin 2-3 viikon välein, joskus harvemminkin. Lepopäiviä tuli tälle viikolle neljä. Sunnuntaina olin koko päivän GoExpo-messuilla HCRD:n ständillä HCRD Street Teamin jäsenten Merituulin ja Jennin kanssa. Päivään mahtui keskusteluja harjoittelusta, juoksemisesta, kisoista, onnistumisista ja epäonnistumisista. Juoksijan kulmassa oli monta mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää keskustelua mm. Juoksijan järki ja sielu keskustelu. Mielenkiintoinen päivä ja mielenkiintoisia kohtaamisia.Viikko 10 Viikkoa ennen maratonia ohjelmaani kuului kaksi kevyttä 5 kilometrin juoksulenkkiä ja yksi reipas 6 kilometrin lenkki sekä venyttelyt. Lepopäiviä tuli kolme. Jos mahdollista lennän pari päivää ennen maratonia paikan päälle ja takaisin 1-2 päivää maratonin jälkeen. Nyt lensin perjantaina iltakoneella Barcelonaan ja lauantaina sain rauhassa kierrellä Expossa ja kaupungilla. Sunnuntaina juoksin tämän vuoden ensimmäisen maratonin ja onnistuneen sellaisen.  Maratonin vaiheista voit lukea täältä.


Viikko 11 Maratonin jälkeisinä päivinä teen yleensä pitkiä kävelylenkkejä, lepään, syön hyvin ja huollan kehoa. Jos tekee mieli, niin käyn myös juoksemassa. Maanantain ja tiistain vietin vielä keväisessä, mutta tuulisessa Barcelonassa. Kiertelin nähtävyyksiä, lenkkeilin ja shoppailin sekä nautin hyvistä ruuista. Keskiviikkona juoksin10 kilometrin lenkin, joka sujui yllättävän kevyesti jäisillä ja välillä loskaisilla teillä. Torstaina olin venyttelytunnilla. Pitkät venyttelyt ja rentoutus teki hyvää sekä lihaksille että mielelle. Perjantaina olin hierojalla ja kertasimme ennätysjuoksuni vaiheita hieronnan lomassa. Hieronta tuntui ihanalta ja rentouttavalta, eikä jumipaikkoja ollut pahemmin maratonin jäljiltä. Vasen akillesjänne vähän ilmoitteli olemassa olostaan, mutta muuten kaikki ok. Viikonloppu meni ulkoillessa ja lepäillessä.

Viikko 12 Viikko oli työntäyteinen ja jouduin työn takia keventämään harjoitusohjelmaani. Kovasti jo juoksujalkaa vipatti, mutta kehoa kuunnellen mentiin tämä työviikko. Iltatöiden takia ehdin kahtena aamuna venyttelytunnille, mistä olin tyytyväinen. Olen huomannut, että kroppa vaatii iän myötä enemmän venyttely- ja liikkuvuusharjoittelua ja olen pyrkinyt osallistumaan ohjatuille venyttelytunneille säännölisesti. Venyttelyä ja liikkuvuusharjoittelua saan myös sopivasti omien ohjaustuntieni kautta. Viikolla ehdin juoksemaan pari 10 kilometrin kevyttä lenkkiä ja kävelemään yhden pitkän lenkkiä. Viikko huipentui lauantaina 50-vuotisjuhliini. Oli ihana juhlia ystävien ja sukulaisten kesken hyvän ja maukkaan päivällisen ääressä muistellen menneitä ja tulevaa suunnitellen.


Kuvat: Kai Mäkelä


Viikko 13 Juhlahumun jälkeen aloitin harjoittelun kohti HCM:a, joka häämöttää jo 8 viikon päässä. Maanantaina juoksin 10 kilometrin kevyen lenkin työpäivän jälkeen. Hieman kaksi jumpan ohjausta painoi jaloissa, mutta muuten juoksu kulki hyvin. Tiistaina oli iltatöitä, joten kävin juoksemassa 8,5 kilometrin lenkin ennen venyttelytuntia ja töihin menoa. Mikä, ihana päivän aloitus! Keskiviikkona oli ohjelmassa ensimmäinen reipas lenkki maratonin jälkeen. Vähän minua jännitti, miten juoksu sujuu, mutta ihan kivasti 6 kilometrin lenkki sujui ja jaksoin pitää vauhtia yllä. Juoksusta sai taas uutta intoa tekemiseen. Torstaina alkoi talvilomani ja pidin ansaitun lepopäivän. Aamulla kävin venyttelytunnilla ja samalla reissulla kävin katsomassa lenkkareita tulevaa NutsPalasta varten. Löysin tarjouksesta hyvät Salomonin polkujuoksukengät ja vielä 30 vuorokauden tyytyväisyystakuulla. Loppupäivä menikin sitten sohvalla kirjaa lukiessa. Juoksin viikon pitkiksen vaihteeksi perjantaina. Kilsoja kertyi 21 ja sää oli oli mitä parhain ulkoiluun. Lauantaina juoksin vielä kevyen palauttavan 10,5 kilsan lenkin nauttien jälleen keväisestä ulkoilusäästä. Loppupäivä menikin sitten leffoja katsellessa ja kirjaa lukiessa.

Harjoittelu sujui suunnitelmien mukaan, samoin maraton. Flunssa-aalto pysyi pois meidän perheestä, joten sain treenata myös maaliskuun terveenä. Kilometrejä tuli yhteensä 169.


Aurinkoista kevättä ja kepeitä askelia!

-pia-

Comments


bottom of page