top of page

Mistä motivaatio liikkumiseen?

Updated: Dec 21, 2020

Moni aloittaa loman jälkeen elämäntapamuutoksen tai uuden harrastuksen, samoin tapahtuu yleensä tammikuussa, kun uuden vuoden lupauksena aloitetaan elämäntapamuutos tai uusi harrastus. Mikä tähän motivoi ja mikä saa motivaation pysymään? Millä kannustaa itseään liikkumaan tiukan paikan tullen? On hyvä pohtia syitä, joiden takia haluaa liikkua tai tehdä elämäntapamuutoksen. Entä lähteekö muutostarve itsestä vai tuleeko se ulkopuolelta esimerkiksi läheiseltä tai lääkäriltä. Syy voi olla esimerkiksi parempi terveys ja kunto, liikunnan jälkeinen hyvä olo, parempi ryhti tai stressin väheneminen. Syitä on monia.


Mun motivaatiokuva. Kuva: Juha Saastamoinen/ @onevision.fi

Monet taas tarvitsevat motivaatiota liikuntaan syksyllä, pimeillä ja liukkailla sekä loskaisilla keleillä. Myös minulle kaikkein vaikeinta on lähteä liikkeelle syksyn pimeillä keleillä. Marraskuu on ehkä kaikkein vaikein ja pahin kuukausi, jonka yli mielelläni hyppäisin tai karkaisin treenaamaan etelän aurinkoon. Töihin menen ja töistä lähden hämärässä. Myös treenit tehdään pääasiassa töiden jälkeen pimeällä. Välillä taivaalta sataa vettä ja välillä räntää, harvemmin nykyisin lunta. Kesällä auringosta ladattu energia on jo kulutettu loppuun. Energiaa ei tunnu riittävän mihinkään ylimääräiseen. Väsyttää ja viluttaa, eikä mikään oikein huvita. Kuulostaako tutulta?


Mistä motivaatiota?

Onneksi itselle sopivassa suhteessa annosteltu liikunta vaikuttaa positiivisesti sekä kehoon että mieleen. Myös unella ja ravinnolla on iso merkitys jaksamiseen. Itselleni hyvänä mottona on ollut "sopivassa suhteessa liikuntaa, lepoa ja ravintoa".

Minua motivoi tavoitteen asettaminen sopivan ajankohdan päähän. Ensi vuoden tavoitteena on juosta Helsinki City Double toukokuussa ja parantaa tämän vuotista kokonaisaikaa eli sitä kohden treenaan. Myös uusi valmentaja on tuonut tänä syksynä intoa ja motivaatiota harjoitteluun. Uudet ja monipuoliset harjoitukset ovat saaneet lenkille huonommallakin säällä. Merkitsen myös salitreenit ja ryhmäliikuntatunnit kalenteriin, näin en lupaa muuta samalle ajankohdalle. Tänä syksynä tuli kokeiltua myös uusia liikuntalajeja, mikä oli kivaa vaihtelua. Ilman salijäsenyyttä minun ei tulisi käytyä salilla, eikä ryhmäliikuntatunneilla, joten jäsenyyteen satsaaminen vuodesta 2012 on kannattanut.


Kuva: Tiina Siren, Hölkkä Oy

Miten kannustaa itsensä liikkumaan?


Aseta itsellesi sopiva tavoite

Sopivan ja realistisen tavoitteen asettaminen sitouttaa ja silloin on selkeä kohde, mitä kohti edetä. Muista myös palkita itsesi, kun olet saavuttanut tavoitteesi.


Varaa liikunnalle aikaa kalenterista

Suunnittele liikkuntakerrat, niin pitkälle kuin voit ja merkitse liikkumisen ajankohdat kalenteriisi. Tee liikkumisesta tapa, koska silloin motivaatiota liikkumiseen ei enää tarvita. Harvalla ihmisellä on motivaatiota liikkua koko ajan. Ihmiset, jotka liikkuvat monta kertaa viikossa, eivät myöskään ole koko ajan motivoituneita liikkumaan. Heidän tulee lähdettyä liikkumaan, koska se on rutiinia. Liikunta on merkitty kalenteriin, sille on varattu aika ja varusteet on pakattu valmiiksi.


Liiku kehoa kuunnellen

Liiku kehoa kuunnellen ja liikkumisesta nauttien. Äläkä unohda, että liikkumisen tulee olla myös hauskaa. Älä suhtaudu liikkumiseen liian vakavasti, sillä silloin se alkaa yleensä tuntua enemmän velvollisuudelta kuin asialta, jota on mukava tehdä ja josta saa hyvän olon. Välillä myös itsensä haastaminen epämukavuusalueelle tuo uutta haastetta ja motivaatiota liikuntaan.


Liiku luonnossa

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa, rentouttaa ja virkistää. Suomen neljä vuodenaikaa ja puhdas luonto tarjoaa upeat lenkkeilymaastot sekä monipuolisen luonnon kuntosalin. Jo 10-20 min kestävällä liikunnalla on välittömiä positiivisia vaikutuksia aivojen toimintaan. Lyhytkin liikuntahetki luonnossa piristää mieltä ja vähentää ikäviä ajatuksia sekä laskee verenpainetta.


Liiku pätkissä pitkin päivää

Aina ei tarvitse liikkua puolta tuntia tai tuntia, sillä vähempikin riittää. Koosta päivän liikunta lyhyistä 10-30 minuutin pätkistä. Jokaisella askeleella on merkistystä ja jokaisesta askeleesta on hyötyä. Pidä myös työpäivän lomassa taukojumppatuokioita.


Kokeilu uutta liikuntalajia

Kokeile uusia liikuntalajeja aktiivisesti ja ennakkoluulottamasti. Maailma on täynnä liikuntalajeja, joista jokainen varmasti löytää ikään ja kuntoon sopivan lajin. Liikuntalaji, jota joskus olet inhonnut, saattaakin yhtäkkiä tuntua hyvältä, kun siihen tutustuu uudelleen pienin askelin.


Pyydä ystävää mukaan lenkille

Liikuntatreffit kaverin kanssa tai ryhmäliikuntaan osallistuminen saa liikkeelle. Kaverin ja ryhmän "paine" on hyvä kannustin liikkumiselle. Sovittua tapaamista ei tule herkästi peruttua. Koira on myös monelle hyvä personal trainer.


Jumppaa ja venyttele kotona

Jos et ehdi salille, niin netti on täynnä sekä hyviä että ilmaisia jumppa- ja venyttelevideoita.

Hyödynnä niitä!


Hanki salikortti tai salijäsenyys

Salikortin hankkiminen sitouttaa liikkumaan. Eihän rahaa voi heittää hukkaan?


Ota muutama ohjaustunti personal trainerinltä

Muutaman ohjauskerran ottaminen liikunta-alan ammattilaiselta tuo vaihtelua ja monipuolisuutta harjoitteluun.


”Kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä.” U.K. Kekkonen


Mukavia liikuntahetkiä!


-pia-

bottom of page