top of page

SPORT-geenitesti - helppo ja turvallinen tehdä


*Kaupallinen yhteistyö Evogenom Oy:n kanssa


Olen aina ollut kiinnostunut hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista sekä ihmisen fysiologista ja anatomiasta. Olen kiinnostunut myös kokeilemaan kaikkea uutta, kylläkin pienellä varauksella, joten oli hienoa päästä testaamaan jyväskyläläisen Evogenom Oy:n geenitestiä blogiyhteistyön kautta.


Evogenom Oy on suomalainen bioteknologiayritys, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä ja hyvinvointia genetiikan avulla. Yrityksellä on myös avainlippuyrityksen status. Geenitestejä on tarjolla kolmessa eri peruslaajuudessa: Sport, Premium ja Pro, mutta peruslaajuuden lisäksi voi tilata arviot myös tiettyjen perinnöllisten sairauksien riskeistä sekä geenianalyysisi raakadatan.


Aktiivisena liikkujana minua kiinnosti tietysti Sport-geenitesti, joka on suunnattu

urheilijoille ja aktiiviliikkujille, jotka haluavat selvittää urheiluun ja liikunnallisuuteen liittyviä seikkoja. Testi sisältää kaikki geenitestin osa-alueet ja urheilijaprofiilin eli testi lupaa selvittää millaisia urheilullisia taipumuksia minulla on geeniperimässäni. Testein avulla saan tietoa esimerkiksi siitä, minkälainen harjoittelu on tehokkainta juuri minulle. Toivonkin, että voin hyödyntää saamiani tietoa suunnitellessani harjoitteluani. Voihan olla myös niinkin, että olen valinnut ihan väärän lajin itselleni, sillä testiä voi hyödyntää myös lajivalintoja suunnittellessa.

Mitä geenitesti kertoo?

Geenitestillä tutkitaan perinnöllisiä ominaisuuksia, jotka ovat periytyneet henkilön omilta vanhemmilta. Raportissa esitettyjen yksittäisten tulosten taustalla on suuri määrä valideja tieteellisiä tutkimuksia, joihin raporttiin kirjautuvat diagrammit ja sanalliset yhteenvedot perustuvat. Tulokset ovat analysoituja geenejä henkilön omasta näytteestä, eivätkä näin

ollen ota huomioon elämäntapojen vaikutusta, ympäristötekijöitä, liikunnnalista taustaa tai mahdollisia sairauksia. Analyysi perustuu olettamukseen, että henkilö on perusterve.


Analyysi ei ole lääketieteellinen diagnoosi vaan kartoitus geneettisistä vahvuuksista sekä ominaisuuksista. Kannattaa huomioida, että geenitestin tulokset ovat vain suuntaa-antavia ja ne kertovat, miten henkilön tulos suhtautuu keskivertoon. Geenit toimivat yhteistyössä ympäristön kanssa ja geeniperimä taas on lähes muuttumaton. Ympäristötekijöillä ja elämäntavoilla on suuri vaikutus tämänhetkiseen terveydentilaamme.


Raportti pitää sisällään yksilöllistä tietoa sopivasta ruokavaliosta, liikuntaan ja urheiluun liittyvistä ominaisuuksista, harjoitteluvasteista, palautumisesta, unesta sekä monista muista tärkeistä ominaisuuksistasta.


Evogenomin Sport-testi kattaa kaikki nämä osa-alueet:

 • Uni ja lepo

 • Nautintoaineet

 • Painonhallinta

 • Ravinto

 • Vitamiinit

 • Hivenaineet ja mineraalit

 • Terveys ja oma keho

 • Allergiat

 • ”Fun facts”

 • Persoonallisuus

 • Lääkevasteet


Mikä minua kiinnostaa?

Analyysi antaa minulle perustietoa siitä, miten kehoni toimii luontaisesti perimäni ansiosta. Analyysi tulee kertomaan, millainen perimä minulla on esimerkiksi suhteessa harrastamaani kestävyyliikuntaa. Millainen perinnöllinen hapenottokykyni on kestävyysliikunnan aikana ja millainen on nopean ja hitaan lihaskudoksen suhde sekä millainen suorituksen kehittymisnopeuteni on kestävyysurheilussa.

Koska olen siirtymässä vähitellen maratoneista ultramatkoille, joissa elimistö joutuu erityisen koville, kiinnostaa minua perintötekijöitteni vaikutus pärjäämiseen ääriolosuhteissa. Analyysi kertoo myös suhteen harjoittelun jälkeiseen palautumiseen ja kipukynnykseen. Ravintoasioissa minua kiinnostaa erityisesti

kofeiinin poistumisnopeus elimistöstä ja sen haittavaikutukset sekä makeanhimo,

koska aina välillä tuo makeanhimo iskee ja etenkin pitkien lenkkien jälkeen. Entä hyödynkö enemmän hitaista vai nopeista hiilihydraateista? Mietin myös, millaisia yllätyksiä analyysi mahdollisesti tuo. Tiedostan myös, että tulevat tulokset ovat suuntaa-antavia.


Miten geenitesti tehdään?

 • Näytteenottopakkaus tilataan Evogenomin verkkokaupasta.

 • Toimitus on ilmainen ja testipakkaus tulee postilla kotiin muutamassa päivässä. Pakkauksessa on selkeät ohjeet testin tekemiseen ja palauttamiseen.

 • Geeninäyte tehdään itse ja näyte otetaan syljestä. Näyte on helppo tehdä ja ohjeet ovat yksinkertaiset, mutta ne kannattaa silti lukea huolellisesti ennen testin tekoa.

 • Ennen näytteen antamista ei saa syödä, juoda, tupakoida tai pestä hampaita 30 minuuttiin.

 • Testipakkauksessa on näyteputkilo, jossa on stabilointiainetta. Stabilointiainetta ei saa joutuaiholle eikä suuhun. Ennen näytteen antamista putkilosta otetaan korkki pois ja sen tilalle laitetaan pakkauksessa mukana oleva suppilo. Näyte kerätään sylkemällä suppiloon. Sylkeä kerätään kaksi millilitraa. Putkilossa on mittaviivat, joiden avulla voi tarkistaa, että näytettä on riittävästi. Kun näytettä on riittävästi, suppilo irrotetaan näyteputkilosta ja ruuvataan korkki tiukasti paikoilleen. Putkiloa ravistetaan hyvin, jotta näyte sekoittuu stabilointiaineeseen.

 • Näyte palautetaan samassa pakkauksessa kuin se oli tullut kotiin. Pakkauksen sisällä on tarra, joka liimataan pakkauksen päälle ennen takaisin lähettämistä. Postimaksu on maksettu valmiiksi, joten pakkauksen voi vain tiputtaa postilaatikkoon näytteenoton jälkeen.

 • Näyte analysoidaan Jyväskylässä ja siihen menee 4-8 viikkoa. Näyte tuhotaan, kun analyysi on toimitettu asiakkalle. Evogenom säilyttää anonyymin raakadatan, mutta sekin tuhotaan asiakkaan niin halutessa.

Pakkauksessa ei ole mukana henkilötietoja, vaan näyte tunnistetaan koeputkessa olevan yksilökoodin avulla. Evogenom käyttää omia työkalujaan ja ohjelmistojaan, jotka pyörivät omilla palvelimillaan irti verkosta. Data säilytetään erillisellä tietokoneella vartioidussa tilassa. Data on anonymisoitu, joten sitä ei voi yhdistää tiettyyn henkilöön. Henkilöitä koskevaa dataa ei säilytetä internetissä eikä analyysiä ole saatavilla internetitse, ellei sitä jostain erityisestä syystä nimenomaisesti pyydä toimittamaan tätä kautta. Palvelun tuottamisessa Evogenom Oy vastaa, että analyysi- ja tuotantoprosessit noudattavat Suomen henkilötietolainsäädäntöä.


Geenitestin tekeminen oli yksinkertaista, helppoa ja nopeaa selkeiden sekä hyvien ohjeiden ansiosta. Selkeistä ohjeista huolimatta, kannattaa silti ohjeet lukea huolellisesti ennen testin tekoa. Vaikein ja haastavin osuus oli erittää sylkeä tarpeeksi, mutta sekin kyllä onnistui. Testin palauttaminen oli myös helppoa. Koin testin tekemisen myös turvalliseksi.


Annoin sylkinäytteen testiä varten huhtikuun puolivälissä ja tulokset tulevat 4-8 viikon kuluessa, joten jonkin aikaa saan odottaa ja ehkä jännittääkin tuloksia. Nyt

jään siis mielenkiinnolla ja innolla odottamaan, millaista dataa saan. Testitulokset saatuani, kerron tarkemmin, mitä ominaisuuksia minulla on geenitestin perusteella.


Jos geenitesti kiinnostaa, niin saat SPORT-testin hintaan 190 euroa (ovh. 295 €) käyttämällä koodia PIASPORT. Koodi on voimassa 17.-25.4.2021.

Pääset nettikauppaan tästä.


-pia-
Comments


bottom of page