top of page

Syyskuun treenit

Olipas mielenkiintoinen ja tehokas treenikuukausi. Sain tehtyä monta hyvää treeniä ja nautin pitkistä metsälenkeistä. Juoksukilometrejä tuli yhteensä 233 kilometriä ja vuoden alusta kilometrejä on kertynyt jo 1958,5 kilometriä.Juoksua, salitreeniä ja kehonhuoltoa

Juoksuharjoitteluuni kuului harjoitusviikosta riippuen joko yksi kovalenkki tai vetoharjoitus, 2-3 kevyttä 40-90 minuutin lenkkiä ja yksi pitkä parin kolmen tunnin lenkki. Kevyet lenkit juoksin noin 5:20-6:00 kilometrivauhdilla ja reippaat 4:14-5:00 kilometrivauhdilla, samoin kilometrin vedot. Pitkällä lenkillä kilometrivauhti oli 6:20-6:00. Lepopäiviä tuli 2-3 viikosta riippuen. Juoksin myös ennen salitreeniä 40-50 minuutin lenkin joko matolla tai ulkona.

Kesällä en pahemmin salilla käynyt, mutta syksyn tullen aloitin jälleen salitreenit. Kyllä kropassa huomasi, että kesällä lihaskuntoharjoittelu oli ollut vähäistä. Salitreenini keskittyy lähinnä keskivartalon ja alaraajojen vahvistamiseen. Teen saliohjelman kiertoharjoitteluna, jossa käyn harjoitusliikkeet läpi 3-4 liikepatterreissa. Harjoitusliikkeitä minulla on patterissa neljä ja liikkeet teen läpi 3-4 kertaa. Liikepatterin välissä pidän 2-3 minuutin tauon. Ohjelmaa vaihdan noin 6-8 välein.

Myös liikkuvuusharjoitukset kuuluivat ohjelmaan kerran viikossa. Koska lantio toimii kehon liikekeskuksena, teen liikkuvuusharjoituksia etenkin lonkan alueelle, mutta käyn läpi myös koko kropan. Syyskuussa ehdin myös venyttelytunneille viikottain ainakin kerran ja parhaipina viikkoina kahdesti. Kyllä se vaan niin on, että ohjatusti venyttelyt tulee tehtyä paremmin kuin omatoimisesti. Jalkajumppaa ja jalkapohjan hierontaa golfpalolla tulee tehtyä suht säännöllisesti ja omatoimisesti.Töitä ja töitä

Syyskuun alussa perustyössäni alkoi myös syksyiset kiireet ja työ painottui iltaan. Tämä tietysti mahdollisti aamulenkit ja osallistumisen venyttelytunneille. Ryhmätoiminta alkoi, samoin yleisöluennot ja muut tapahtumat. Syksyyni kuuluu myös erilaisten hakemusten tekemistä ja ensi vuoden toiminnan suunnittelua sekä yhdistyksen jäsenlehden tekemistä. Olen jo useamman vuoden kirjoittanut jäsenlehteemme Pian liikuntavinkkejä. Seuraavaan lehteen on tulossa juttua jaloista ja jalkajumppa. Ohjasin myös muutaman Hölkkä-liivilenkin ja Vauhtisammakon juoksumessuilla olin kertomassa omia kokemuksiani Hölkkä-liivistä. Minulta kysellään aina välillä, miten käytän liiviä ja onko siitä hyötyä. Pääsääntöisesti käytän liiviä 1-2 kertaa viikossa joko peruslenkeillä tai tehostamassa mäki- ja porrastreeniä. Liivi on parantanut juoksuasentoani sekä lisännyt lihasvoimaa ylävartalossa. Liivi on tuonut tehoa ja vaihtelua harjoitteluuni. Joko sinä olet kokeillut Hölkkä-liiviä?

Syyskuussa pääsin tutustumaan Paavo Nurmen kotitaloon Turun päivänä. Oli mielenkiintoista päästä Paavon jalan jäljille ja tutustua hänen harjoitteluun, kilpailuihin ja elämään lehtijuttujen ja valokuvien kautta. Monta uutta asiaa tuli Paavosta esille.

Viimein minulla oli aikaa lukea myös Tarja Virolaisen Juoksijan Sielu-kirja. Juoksufoorumeilla on kehuttu Tarja Virolaisen Juoksijan Sielu-kirjaa, eikä ole kyllä turhaan kehuttu. Kirja on inspiroiva ja ajatuksia herättävä. Minut kirja tempaisi mukaansa niin, että luin sen kahdessa päivässä. Hyvä, että maltoin taukoa pitää! Samaistuin moneen kohtaan kirjassa ja elin uudelleen mm. Tukholman ja Tokion maratonit. Kirjaa lukiessa tuli mietittyä myös omaa ”juoksu-uraa” ja juoksuhaaveita. Juoksun kautta olen päässyt moniin mielenkiintoisiin paikkoihin ja tapahtumiin sekä saanut uusia ystäviä. Myös kuntoni on kohentunut vuosien varrella ja nyt viisikymppisenä olen elämäni kunnossa. Olen jo muutaman vuoden haaveillut World Marathon Major-sarjan kiertämisestä ja kirjaa lukiessa päätin, että se on sitten seuraava tavoitteeni. Tokion Marathon on juostu, mutta arpaonni ei suosinut Bostonin suhteen. Täytyy yrittää uudelleen vuoden 2020 juoksuun. Myöskään Lontooseen ei ole juoksunumeroa ensi keväälle. Syksyllä 2019 juostaan Berliinin, Chicagon ja New Yorkin maratonit ja niihin on nyt tähtäin.

Syyskuun lopulla minulla oli mahdollisuus osallistua SoveLin ja Suomen Olympiakomitean järjestämään soveltavan luontoliikunnan verkostopäivään. Samalla reissulla kävin tutustumassa myös Gallen-Kallelan museoon. Museo oli mielenkiintoinen tuttavuus.


Tänään on kaksi viikkoa aikaa Zagrebin maratonille. Lokakuu alkaa harjoittelun keventämisellä ja valmistautumisella maratonille.


Mukavaa lokakuuta ja mukavia juoksulenkkejä!

-pia-

Comentarios


bottom of page