top of page

Viikkojen 9 ja 10 treenit - #hiihtokuplassa kohti Helsinki City Doublea

Updated: Mar 15, 2021

Maaliskuun alku on mennyt edelleen hiihtokuplassa ja olenkin nauttinut hiihtämisestä säällä kuin säällä. Välillä olen saanut kiitää vauhdin hurmassa luistavilla laduilla ja välillä taas on ollut vastassa nihkeämpää keliä. Myös juoksulenkit olen juossut säällä kuin säällä ulkona ja olen saanut nauttinut juoksulenkkien lomassa upeista auringonlaskuista. Sunnuntain pitkät hiihtolenkit ovat tehneet tehtävänsä, sillä juokseminen on tällä hetkellä yllättävän kevyttä, hengitys toimii ja vauhti on löytynyt. Jaksan pitää vauhtia yllä pidempään tai pystyn lisäämään vauhtia, vaikka takana on reipasta vauhtia useampi kilometri. Syksyn ja talven uurastus alkaa tuottamaan vähitellen siis tulosta ja harjoittelumotivaatio on korkealla. Edelleen kovempiin treeneihin lähteminen vaatii aika ja tahtoa, mutta olen vähitellen jopa alkanut nauttia noista kovista treeneistä. Epämukavuusalueen ulkopuolelle meneminen on tehnyt hyvää, mutta vaatii kyllä vielä tahtoa. Ilman valmentajaa jäisi kyllä osa noista kovemmista treeneistä tekemättä, vaikka teenkin tätä hommaa itselleni ja juokseminen on minulle mukava harrastus sekä pään nollausta.


Kauden päätavoitteeseen Helsinki City Double-kisaan on enää kaksi kuukautta ja harjoittelu on sujunut suunnitelmien mukaan kohti tavoitetta. En olisi uskonut, että jälleen ollaan samassa tilanteessa kuin viime vuonna eli mietitään pystytäänkö toukokuussa juoksemaan vai ei. Itse kuitenkin treenaan sillä ajatuksella, että toukokuussa juostaan Helsingissä. Jos sitten käy niin, että toukokuussa ei juosta, tehdään uudet suunnitelmat ja nuotit. Muutenkin tulevat kisat ovat tällä hetkellä aikalailla avoinna. Tälle vuodelle asetin tavoitteeksi myös alittaa kunnolla Bostonin maratonin aikarajan.


* osallistuminen Helsinki City Doublelle saatu


Viikko 9

Maaliskuun eka viikko meni seuratessa sekä hiihdon MM-kisoja että yleisurheilun halli EM-kisoja. Molemmat kisat tarjosivat jännitystä sekä upeita suorituksia että venymisiä suomalaisilta urheilijoilta. Riitta-Liisa Roposen upeat suoritukset sykähdyttivät eniten, samoin nuorten Ella Junnilan, Lotta Keppaisen ja Kristian Pullin suoritukset. Vihaksi taas pisti Venäjän Aleksander Bolshunovin epäurheilijamainen käytös pitkin talvea ja MM-kisoja.


Omat treenit sujuivat hyvin harjoitusohjelman mukaan. Ohjelmassa oli sekä rauhallisempaa että vauhdikkaampaa juoksua sekä hiihtoa ja lihaskuntoa. Myös jalkateräni saivat hyvää huoltoa, kun ohjasin jalkajumppaa ja latasin jumpat myös Instagram-sivuilleni. Jalkateräasiasta voit lukea lisää täältä. Juoksua tuli 52 kilometriä ja hiihtoa tuli 87,5 kilometriä.


Maanantaina kävin juoksemassa ilta-auringon laskiessa rauhallisen 12 kilometrin lenkin 135-145 sykealueella. Tiistaina oli jo melkein perinteeksi muodostunut lihaskuntopäivä. Ensin lämmittelin matolla viisi kilometriä ja sen jälkeen osallistuin 50 minuutin Body-tunnille, jolla korvasin tällä kertaa salitreenin. Pienen tankkauksen jälkeen siirryin vielä venyttely 45 minuutin venyttelytunnille ennen kuin siirryin illaksi töihin. Keskiviikkona tein työpäivän jälkeen vauhtileikkittelyn minuuteissa. Matkaa kertyi 11 kilometriä, keskisyke oli 147 ja keskivauhti 5:54. Jalat olivat istumisen jäljiltä kankeat, mutta hyvin juoksu lähti kulkemaan verryttelyn jälkeen. Vauhtileikittely minuuteissa on kiva ja tehokas harjoitus. Torstaina juoksin palauttavan juoksulenkin. Matkaa kertyi 7 kilometriä, keksivauhti oli noin 6:17 ja keskisyke 134. Perjantaina piti olla lepopäivä, mutta kaunis sää ja jääkeli houkuttelivat hiihtoladulle. Minun piti hiihtää lyhyt iltalenkki ennen saunaa, mutta hiihto lähti jälleen kerran lapasesta vauhdin hurmassa. Hiihdin 32 kilometriä ajassa 2:00.22 ja vielä loppuverryttelynä kolme kilometriä kotiin. Keskivauhti oli 16 kilometriä/ tunti ja keskisyke 129. Hieman edellispäivän hiihto tuntui jaloissa lauantain vetotreenissä. Ohjelmassa oli 3 x 3 kilometrin vedot viiden minuutin palautuksella. Verryttelyineen matkaa kertyi tuulessa ja tuiskussa 17 kilometriä. Ensimmäisen vedon keskivauhti oli noin 5:45, seuraavan kaksi noin 5:23. Keskisyke oli 142.Treenin jälkeen oli kyllä puhti poissa. Lauantaina kolahti myös sähköpostiin seuraavien viikkojen harjoitusohjelma. Sunnuntaina oli perinteinen peruskestävyyspäivä ja päätin hiihtää 50 kilometriä, kun kerran MM-kisoissakin hiihdettiin 50 kilometriä. Alku matkan hiihdin tuulessa ja tuiskussa, mutta loppu matkasta aurinkokin yritti paistaa pilvien takaa. Aikaa kului 4:35:21, keskivauhti oli 10,9 kilometriä tunnissa ja keskisyke oli 119. Olipa urakka, mutta tulipa tehtyä!

3 x 3 km

Viikko 10

Treeniviikko sujui jälleen suunnitelmien mukaan ja treenimotivaatio on korkea. Töiden takia jouduin siirtämään harjoituksia ja viikon kovimmat treenit sattuivat peräkkäisille päiville, mutta molemmat harjoitukset sain tehtyä suunnitelman mukaan. Juoksua tuli 53 kilometriä ja hiihtoa 70,5 kilometriä. Lisäksi ohjelmassa oli tuttuun tapaan lihaskuntoa ja venyttelyä.


Maanataina kävin työpäivän jälkeen juoksemassa kevyen 12 kilometrin lenkin pöperöisillä

teillä ilta-auringon paistaessa. Keskivauhti oli noin 6:08 ja keskisyke 141. Tiistaina oli jälleen lihaskuntopäivä ennen töihin menoa. Juoksin matolla 8 kilometriä 113 keskisykkeellä ennen Body- ja venyttelytuinteja. Olen käynyt edelleen Fressin ohjatuilla tunneilla, koska ryhmäliikuntatuntien osallistujamäärät on rajattu, eikä muutenkaan sali ole ollut kovin paljon treenaajia. Menen salille maski kasvoilla ja hanskat kädessä. Treenit teen aina yhdessä pisteessä ja välineet putsaan ennen ja jälkeen treenin. Keskiviikkona minulla olisi ollut kiihtyvä 15 kilometrin lenkki, mutta vaihdoin sen kovan pakkasen takia perjantain treeniin eli kävin hiihtämässä työpäivän jälkeen 27 kilometrin hiihtolenkin. Aikaa meni 2:13:45 ja keskisyke oli 113. Torstaina oli pitkästä aikaa kunnon lepopäivä, jonka vietin sohvalla löhöten ja lehtiä lukien. Perjantaina oli ohjelmassa sitten tuo kiihtyvä 15 kilometriä verryttelyineen.

Ensimmäisen 5 kilometrin keskivauhti oli 5:58, toisen 5:48 ja viimeisen 5:40. Raskas treeni sohjossa juosten, mutta sisulla tehtiin ja mentiin. Lauantaina oli vuorossa 7 x 1 kilometrin vedot 500 metrin hölkkäpalautuksella. Vedot menivät suunnitelman mukaan eli 4:45-5:15 vauhtihaarukkaan, mutta palauttelu meni kävelyksi hölkän sijaan. Sunnuntaina oli jälleen pitkän hiihtolenkin vuoro. Hiihdin tällä kertaa nihkeässä kelissä 43,5 kilometriä. Aikaa meni 3:29:59, keskivauhti oli noin 12,4 kilometriä tunnissa ja keskisyke oli 103. Loppupäivä menikin jälleen sohvalla löhötessä ja työviikkoon valmistautuessa.-pia-

Comments


bottom of page