top of page

Viikon 6 treenit - tasaista puurtamista

Updated: Feb 15, 2021

Työ ja opiskelu sekä muu harrastustoiminta haittasivat jonkin verran treenaamista tällä viikolla ja viikon puolivälissä oli myös pientä laiskuutta havaittavissa, mutta hyvin sain suunnitellut treenit kuitenkin tehtyä. Pystyin tekemään kaikki juoksutreenit ulkona, jopa kovempivauhtiset lenkit. Oli myös hienoa huomata, että treenit tuottaa tulosta ja vauhti alkaa vähitellen löytyä. Matolla juoksin vain salitreenien lämmittelyt, koska tein treenit joko ennen tai jälkeen työpäivän. Viikonloppuna nautin upeista ulkoilukeleistä ja hiihtelin tuttuja latuja hieman reittejä muunnellen ja taisi kilometrit vähän karata lapasesta. Venyttelyt jäi vähän turhan vähälle tällä viikolla, mutta panostetaan venyttelyyn sitten tulevalla viikolla.Maanataina kiiruhdin töistä vauhdilla kotiin, jotta ehdin tekemään treenin ennen illan Teams-kokousta. Tiesin, että kokouksen jälkeen en jaksa enää lähteä treenaamaan, joten treeni työpäivän ja kokouksen välissä oli ainut vaihtoehto tai sitten olisin joutunut pitämään lepopäivän. Ohjelmassa oli 10 kilometrin lenkki 140-150 sykkeillä verryttelyineen sekä neljä rentoa kiihdytystä, jotka juoksin loivaan alamäkeen. Juoksin 14 kilometriä ja aikaa treeniin kului 1:24:56. Hyvin pystyin pitämään vahdin tavoitealueella. Juoksu kulki hyvin viikonlopun hiihtojen jäljiltä ja muutamaan otteeseen jouduin vähän hidastamaan, ettei vauhti olisi karannut.


Tiistai on perinteinen salitreenipäivä. Tällä kertaa tein treenin työpäivän jälkeen. Ensin lämmittelin ja juoksin matolla kuusi kilometriä sekä tein muutamia koordinaatio- ja liikkuvuusliikkeitä. Kilometrivauhti oli noin 6:40 ja keskisyke 128. Hieman eilinen reipas juoksu painoi jaloissa. Salitreeninä oli 40 minuutin kuntopiiri ja vielä oli pientä hiomista uuden saliohjelman suhteen. Suihkun ja välipalan jälkeen kotiin syömään päivällistä sekä valmistelemaan seuraavan päivän luentoa.


Keskiviikkona pääsin pitkästä aikaa luennoimaan ja vieläpä yhdestä lempiaiheestani eli venyttelystä ja liikkuvuudesta. Kyllä oli kiva luennoida livenä kaikkien zoomien ja teamsien jälkeen, vaikka kuulijoita olikin vain kymmenen normaalin 30 sijaan. No koronarajoitukset on ne, jotka tällä hetkellä säätelee homman. Työpäivän jälkeen olin jotenkin vetämätön ja saamaton, eikä olisi millään huvittanut lähteä pakkaseen treenaamaan. Otin 15 minuutin päikkärit ja päätin lähteä kokeilemaan, onnistuuko juokseminen. Noin 20 minuutin alkuverryttelyn jälkeen olo oli hyvä ja juoksu lähti kulkemaan, joten jatkoin treeniä suunnitelman mukaan. Ohjelmassa oli 15 kilometriä niin, että viiden kilometrin välein nostin vauhtia. Ensimmäisen vitosen juoksin noin 6:00-6:10 keskivauhdilla, toisen 5:45-5:55 ja kolmannen 5:30-5:40. Homma pysyi hyvin hanskassa, vaikka muutamassa ylämäessä vauhti meinasi tippua ja alamäessä taas karata. Olin todella tyytyväinen treeniin ja siihen, että pystyi pakkasesta huolimatta juoksemaan hyvän ja vauhdikkaan treenin. Kilometrejä tuli yhteensä 19 ja keskisyke oli 150. Suihkun ja päivällisen jälkeen unta ei tarvinnut odotella.


Aamupalan jälkeen tein kotona töitä pari tuntia ennen kuin lähdin salille. Torstain salitreenin tein ennen toimistolle menoa, koska sain paikan Fressin venyttelytunnille. Alku- ja loppuverryttelyt hoituivat jälleen tuttuun tapaan juoksumatolla ja kilometrejä kertyi 10. Keskivauhti oli noin 6:50 ja keskisyke 129. Uusi saliohjelma tuntuu tehokkaalta ja sillä mennään helmikuu. Kuntopiirin jälkeen suihku ja välipala ennen kuin siirryin venyttelytunnille. Työpäivän jälkeen kävelin tyttäreni luo syömään ja vaihtamaan kuulumisia.Perjantai oli etätyöpäivä ja työpäivän jälkeen minulla oli vielä järjestökoulutusta Teamsin kautta aina kello 19.00 saakka. Onneksi harjoitusohjelmassa luki lepo, sillä en kyllä olisi ehtinyt, enkä jaksanutkaan treenata noin 11 tunnin "istumisen" jälkeen. Ruokatunnilla tein lyhyen happihyppelyn kävellen. Illalla en enää jaksanut muuta kuin tehdä pizzan, käydä saunassa ja mennä nukkumaan. Olipa työviikko.


Koulutuspäivä jatkui lauantaina eli tiedossa oli noin kuuden tunnin istuminen läppärin edessä. Päivän treenin päätin tehdä tunnin ruokatunnin aikana ja se oli kyllä hyvä ratkaisu. Alkuverryttelynä juoksin 20 minuuttia ja sen jälkeen oli vuorossa 6 x kilometrin vedot sykyalueella 160-165 sekä lopuksi vielä 15 minuutin loppuverryttely. Verryttelyn aikana jalat olivat hieman kankeat liiasta istumisesta ja luulin, että vedoista ei tule mitään, mutta niin vain kroppa lämpesi ja jalat alkoivat toimia. En seurannut vauhtia vetojen aikana, vain sykkeitä. Treeni tuntui kovalta ja kahden minuutin palautuksen jouduin tekemään hölkän sijasta kävellen. No, ei ihme, sillä olin juossut tämän talven kovimmat vedot ja vieläpä ulkona (5:00, 5:06, 4:45, 4:40, 4:51, 4:56). Lounaan söin vasta kahvitauolla. Illalla kävin vielä palauttavalla hiihtolenkillä ja melkein itekseni sain hiihdellä pimenevässä illassa ja loppumatkassa tuli melkein peurakolari, kun peura hyppäsi eteeni alamäessä. Taisi sekä Pia että peura säikähtää! Luistavalla ladulla tuli kilometrejä 25. Kahden treenin päivä vei veronsa ja nukkumaan menin jo klo 22.00.


Aurinkoiseen laskiaissunnuntaihin heräsin kymmenen tunnin unien jälkeen ja aamupalan jälkeen lähdin perinteiselle pitkälle hiihtolenkille. Tavoitteena oli pitää hiihdon marathonputki päällä eli hiihtoa vähintään 42 kilometriä. Upeassa säässä ja luistavalla ladulla homma vähän karkasi hanskasta ja kilometrejä kertyi 50. Aikaa kului 4:06:02 ja keskisyke oli 115. Olin yllättynyt, miten helposti kilometrit tulivat, eikä hiihto tuntunut oikein missään. Mietin, että pitäisköhän lähteä testaamaan vaihteeksi hiihtokuntoa johonkin kisaan?Viikon 6 treenit:

Juoksu 61,5 km

Hiihto 75 km

Lihaskunto 2 x 30 min

Venyttely 1 x 45 min


-pia-


Comentários


bottom of page