top of page

Viikon 7 treenit - juoksua ja hiihtoa sulassa sovussa

Olipas kiva treeniviikko. Aurinko paistoi ja sekä juoksu että hiihto kulkivat. Ohjelmassa oli kevyempi treeniviikko ja panostin viime viikkoa enemmän lihashuoltoon eli ohjelmassa oli liikkuvuustreeniä, venyttelyä ja jalkajumppaa. Koska tein alkuviikon etätöitä, pääsin treenaamaan heti työpäivän jälkeen valoisaan aikaan ja mikä oli treenatessa, kun hyvät juoksureitit ja ladut lähtevät kotiovelta. Juoksua kertyi 54,5 kilometriä ja hiihtoa peräti 88,5 kilometriä.



Maanantain työpäivä oli kaksijakoinen. Aamupäivällä osallistuin kolmen tunnin webinaariin ja sitten siirryin iltapäivällä vielä illaksi toimistolle. Työpätkien välissä kävin juoksemassa 12 kilometrin lenkin 130-145 sykkeellä. Juoksu oli helppoa pakkasesta huolimatta. Aikaa kului 1:19:26keskivauhdin ollessa 6:37. Keskisyke oli oman tuntemuksen mukaan noin 140, mutta Garmin näytti alkumatkasta ihan omia sykkeitään pakkasesta johtuen. Minulla on Garminissa rannemittaus ja kovilla pakkasilla tai kovassa viimassa se näyttää mitä ihmeellisempiä sykkeitä. Olen saanut jopa 210 sykkeitä, tänään vain 178 sykkeitä. Lenkin jälkeen söin lounaan ja siirryin illaksi töihin.


Tiistaina tein etäpäivän ja se mahdollisti lenkille lähdön heti työpäivän jälkeen. Ohjelmassa olisi ollut lihaskuntotreeni, mutta aurinkoinen talvisää houkutteli ulos ja, niinpä lähdin työpäivän jälkeen hiihtämään. Hiihdin Pirkkalasta Lempäälään ja takaisin. Matkaa kertyi 25,5 kilometriä. Keskivauhti oli 13 kilometriä tunnissa ja keskisyke oli 102. Aamupäivän istuin webinaarissa ja samalla seurasin, miten pienet päiväkotilaiset opettelivat hiihtämään. Olisin kyllä itsekin ollut mieluummin hiihtämässä aurinkoisessa talvisäässä kuin istunut kahdeksan tuntia sisällä ruutua tuijottaen. Vaikka tauotan istumista, olen huomannut, miten istuminen kangistaa kropan. Ei sitä turhaan sanota, että istuminen on yksi juoksijan pahimmista vihollisista. Istumisen jälkeen kannatta kyllä tehdä muutamia liikkuvuusliikkeitä ennen kuin lähtee juoksemaan.



Keskiviikkona etätyöt jatkui ja juoksulenkille lähdin heti, kun sain suljettua läppärin. Ohjelmassa oli 12 kilometrin lenkki 140-150 sykealueella sekä verryttelyt. Juoksu tuntui yllättävän kevyeltä ja helpolta. Sykkeet pysyivät hyvin tavoitealueella. Verryttelyineen juoksua tuli yhteensä 15 kilometriä. Alkumatkasta pakkasta oli - 14 astetta, mutta kotiin päästyä pakkanen olikin jo - 20 astetta.


Torstaina olikin lepopäivä ja tein vain 45 minuutin venyttelyt. Sopiva ohjelma -26 asteen pakkaspäivään.


Perjantaina tein työpäivän jälkeen tiistain treeniohjelman. Juoksin vaihteeksi ennen salitreeniä lämmittelyn ulkona ja matkaa kertyi 10 kilometriä. Keskivauhti oli 6:37 ja keskisyke 135. Ohjelmassa oli myös liikkuvuustreeni fysioterapeutin ohjaamana. Kävimme myös läpi muutamia uusia keskivartalon lihaskuntoliikkeitä. Loppuilta menikin katsoessa ja jännittäessä

naisten jalkapallopeliä. Oli kyllä upea peli. Illalla tuli vielä pyöräytettyä pizza.


Kyllä kelpasi lauantaina ahertaa kymmenen tunnin yöunien jälkeen. Aamupalan jälkeen oli ohjelmassa viikon kovin treeni ja jonkin aikaa meni, että sain itseäni niskasta kiinni ja lenkille. Noin 20 minuutin alkuverryttelyn jälkeen nostin juoksuvauhdin ja juoksin seuraavat 10 kilometriä noin 5.30-5:45 keskivauhdilla sykkeen pysytellessä 155-160 välillä. Lopuksi juoksin vielä 20 minuutin loppuveryttelyn. Matkaa kertyi yhteensä 17,5 kilometriä. Oli kyllä kova treeni, mutta oli kiva huomata, miten jaksoin pitää vauhdin yllä, vaikka oli aika pöpperöinen keli. Välillä tuntui, että menen enemmän taaksepäin kuin eteenpäin. Lounaan ja pienen lepohetken jälkeen oli tarkoitus lähteä palauttavalle hiihtolenkille, mutta päätimme tiputtaa lumet katolta. Loppuilta menikin sitten lumitöissä. Saunan ja iltapala maittoi lumitöiden jälkeen, eikä untakaan kyllä tarvinnut kauan odottaa.



Kymmenen tunnin unien ja tuhdin aamupalan jälkeen lähdin perinteiselle sunnuntain pitkikselle. Ajatuksena oli hiihtää se perinteinen maraton, mutta luistavat ladut ja hyvä ulkoilusää houkuttelivat hiihtämään pidempään. Tänään oli kyllä minun kelini ja hiihto karkasi vähän lapasesta. Viidenkympin kohdalla olo oli hyvä ja myös hiihto tuntui edelleen hyvältä, joten päätin hiihtää 63 kilometriä eli testata kuntoa Helsinki City Doublelle. Kyllä tuo double sujuu hiihtäen huomattavasti helpommin kuin juosten. Aikaa kului 4:50:46 ja kilometrivauhti oli noin 13 kilometriä tunnissa. Keskisyke oli 132.



-pia-

bottom of page