top of page

Juoksutavoitteeni vuodelle 2023

Tammikuu ehti melkein loppua ennen kuin sain asetettua vuoden 2023 tavoitteet. Ensin ajattelin, että en tee tälle vuodelle minkäänlaisia juoksusuunnitelmia, vaan menen fiiliksen ja tilanteen mukaan. Tähän vaikutti ehkä eniten se, että World Marathon Major-sarjan juoksut tulevat näillä näkymin täyteen tänä vuonna ja uuden haasteen etsiminen on edelleen kesken. Olen miettinyt, että lähtisin kiertämään Euroopan pääkaupunkien maratoneja ja joku taisi

ehdottaa minulle, että juoksin maratonin eri mantereilla. Polkujuoksukisat jäävät tänä vuonna väliin ja keskityn polkujuoksukoulujen ohjaamiseen. Päädyin lopulta asettamaan yhden tavoitteen ja tein myös alustavan suunnitelman syksylle.Vain yksi tavoite!

Tavoitteena on nauttia juoksemisesta erilaisissa ympäristöissä sekä juoksutaphtumien

tunnelmasta. En lähde tavoittelemaan ennätyksiä, vaan ne tulevat siinä sivussa, jos ovat tullakseen. Sen verran monta kisaa tuli viime vuonna juostua, että tänä vuonna juoksen vain muutaman kisan. En myöskään lähde keräämään kilometrejä. Myös niitä tulee se mikä tulee vuoden aikana. Kilometrit merkitsen ylös vain sen takia, että voin verrata niitä edellisten vuosien kilometreihin.


Monipuolista harjoittelua

Harjoittelussa etenen edelleen valmentajan johdolla kehoa kuunnellen ja työn ehdoilla. Olen harjoitellut Annemari Kiekaran valmennuksessa syksystä 2020 ja toimiva yhteistyö jatkuu

edelleen. On mukavaa, kun joku miettii harjoitukset puolestani ja myös kovemmat treenit tulee tehtyä, kun on valmentaja, jolle raportoida ne. Tavoitteena on keskittyä hyvin harjoituksiin ja tehdä ne hyvin.

Peruskestävyyteni on omasta mielestäni vanhalla pohjalla ja talvella korvaan osan lenkeistä hiihtäen, jos vain lumitilanne sen sallii. Kesällä voisin korvata osan lenkeistä pyöräillen. Viime vuonna kaipaamani vauhti ja sen ylläpitäminen pidempään alkoi löytymään, mutta vielä siinä

on kehitettävää. Vauhdinjakoon tulee keskittyä sekä treeneissä että maratoneilla, sillä vedot ja lenkit lähden juoksemaan yleensä liian kovaa ja sitten loppumatkasta vauhti hidastuu. Viime vuonna juoksin melkein jokaisella maratoneilla ensimmäisen puolikkaan nopeammin kuin

toisen puolikkaan ja loppumatkasta vauhtini hiipui. Harjoitusohjelmassa on myös lihaskuntoa, liikkuvuutta ja kehonhuoltoa. Venyttelyyn yritän panostamaan hieman enemmän kuin viime vuonna ja lihaskunnon puolella taas pitää keskittyä kunnolla voiman hankintaan.

Juoksutekniikkaani oli ehkä syytä katsastaa pitkästä aikaa. Toivottavasti ehdin vuoden aikana myös muutaman kerran Tampereen Maratonklubin yhteistreeneihin ja yritän aina välillä

osallistua myös Tampereen park runiin, koska siellä saa hyvää vetoapua ja vaihtelua yksin puurtamiseen. Muuten harjoittelussa ei ole tulossa suurempia muutoksia. Mitä sitä hyvää ja toimivaa systeemiä vaihtamaan!


Ravitsemuksen suhteen jatkan nykyistä hyvin toimivaa linjaa eli pyrin syömään säännöllisesti ja monipuolisesti sekä riittävästi perusruokaa, jotta jaksan kunnolla treenata ja palaudun treeneistä hyvin. En laske, enkä ole koskaan laskenut kaloreita. Lautaselta löytyy runsaskuituisia hiilihydraatteja, koska ne ovat aivojen ja lihasten polttoainetta sekä pitävät veren sokeritasapainoa yllä. Herkuttelen myös silloin, kun siltä tuntuu. Yritän levätä riittävästi ja nukkua 8-10 tunnin yöunia.


HCRD Ambassadors

Saan edelleen olla yksi HCRD Ambassadoreista ja tulen kertomaan harjoittelustani

kohti vuoden 2023 Helsinki City Running Day:ta Instgramissa, Facebookissa ja täällä

blogissa. Olin alunperin suunnitellut juoksevani HCDR:lla joko Helsinki City 5 km tai Helsinki

City Maratonin, mutta niin vain mieli muuttui ja juoksen jälleen Helsinki City Doublen. Juoksu on samalla tämän vuoden ainut ultramatka, sillä Nuts Ylläs Pallaksen jätän vielä tänä vuonna väliin.

*osallistuminen Helsinki City Running Dayn tapahtumaan saatu HCRD Ambassadorina


Juoksutapahtumat

Juoksukauden ehdin aloittamaan jo Tampereen Maratonklubin hallimaratonilla, jossa juoksin puolikkaan viime vuotiseen tapaan. Juoksun suhteen ei ollut muuta tavoitetta, kuin juosta tasainen juoksu ja testata tämän hetkinen kunto.


Olen jo useamman vuoden unelmoinut World Marathon Major-sarjan juoksemisesta. Sarjaan kuuluu kuusi maailman suurinta maratonia: Tokio, Lontoo, Boston, Berliini, Chicago ja New York. Tokion juoksin vuonna 2017, Chicagon vuonna 2019 ja Bostonin, Berliini sekä New York viime vuonna. Lontoon maraton olisi vuorossa huhtikuussa ja toivon, että pystyn maratoni silloin juoksemaan ja saan majorit täyteen.


Keväällä olen suunnitellut juoksevani vain kaksi juoksua ja ne ovat Lontoon maraton ja Helsinki City Double. Kesällä olen ajatellut juoksevani vain yhden juoksun, mutta en ole vielä päättänyt matkan pituutta enkä missä juoksen. Olen miettinyt, että juoksin jonkun uuden puolikkaan tai maratonin tai sitten juoksen tuttuun tapaan Paavo Nurmi Maratonin. Suvi-illan maratonia on minulle kehuttu ja sitä en ole päässyt juoksemaan, kun olen ollut aina kyseisenä viikonloppuna töissä. Tänä vuonna minulla olisi mahdollisuus lähteä Forssaan juoksemaan. Syksylle on suunnitelmissa yksi juoksu. Saulin SM-maraton juostaan Vantaalla ja siellä en ole vielä juossut, joten se voisi olla yksi vaihtoehto. Jos Tampereen Maratonklubille tulee joukkue SM-maratonille, niin silloin ainakin juoksen Vantaalla. Ateenan maratonia en ole vielä juossut, joten se kiinnostaisi. Se vain sattuu töiden kannalta huonoon ajankohtaan. Myös Berliinin ja Valencian maratonien juokseminen uudelleen kiinnostaisi. Onneksi vielä on aikaa pohtia syksyn kuvioita.

Kisakalenteri 2023:


15.1. Tampereen Maratonklubin hallimaratton

23.4. Lontoon Marathon

13.5. Helsinki City Double


17.6. Suvi-illan Maraton?

19.8. Paavo Nurmi Marathon?


24.9. Berliinin Maraton?

14.10. Saul SM-maraton?

3.12. Valencian Maraton

Innolla ja mielenkiinnolla odotan, minkälaisia uusia kokemuksia ja tapahtumia vuosi tuo tullessaan.


Joko sinun kisakalenteri vuodelle 2021 on selvillä? Juoksuterveisin

-pia-

Σχόλια


bottom of page