top of page

Kisaraportti Aikuisten yleisurheilun MM-kisat


Tampereella käytiin kesä-heinäkuun vaihteessa aikuisurheilijoiden yleisurheilun maailmanmestaruuskisat (World Masters Athletics). Kisoihin osallistui 35-100 -vuotiaita urheilijoita noin 90 maasta. Suurimmat joukkueet olivat Suomesta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Saksasta ja Espanjasta. Kisat järjestetään joka toinen vuosi, mutta COVID-19 -pandemian takia kisoja on jouduttu peruuttamaan ja viimeisimmät kisat olivat vuonna 2018 Malagassa, Espanjassa. Ratinan stadion toimi MM-kisojen päänäyttämönä, mutta suorituspaikkoja löytyi Hervannasta ja Pirkka-hallin alueelta. Yleisöllä oli vapaa pääsy katsomoihin ja ihan kivasti kannustajia oli myös sekä kympin että puolimaratonin reitillä.Koska kisoihin ei ollut tulosrajoja ja kisat käytiin kotinurkillani, päätin laittaa osallistumisen sisään katukympille ja puolimaratonille. Olin vuonna 1991 Turussa vastaavissa MM-kisoissa vapaaehtoisena useamman päivän ja silloin kisoja seuratessa päätin, että joskus vielä minäkin juoksen kisoissa. Se päivä koitti perjantaina 8.7, kun juoksin melkein katukympin.


Avajaiset

Oli mukavaa, kun pystyin osallistumaan työpäivän jälkeen kisojen avajaisiin tiistaina 28.6. ja oli hienoa marssia Suomen lipun ja maakyltin takana Ratinan stadioinille ja pois sieltä. Avajaisten

toisena juontajana oli yksi suosikki urheilijoistani eli pituuden ME-mies Mike Powell. Harmi vain, että en saanut otettua yhteiskuvaa. Urheilijoiden valan vannoivat Tiia Hautala ja Pertti Nousiainen. Lisäksi tuomarit vannoivat oman valansa. Virallisen avajaispuheen piti Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Samba Rosean ja Tampereen Pyrinnön Cherlider-joukkueen

vauhdikkaita esityksiä oli kiva katsella ja Pirkan Pojat poikakuoro esitti Maamme laulun aivan huikeasti. Presidentti Sauli Niinistö oli kisojen virallinen suojelijana.


Valmiina avajaisiinOmat suoritukseni olivat perjantaina 8.7. ja sunnuntaina 10.7. Kisavarusteet hain jo

avajaispäivänä Ratinan stadioinin kisatoimistosta. Varausteiden haku sujui joustavasti ja

nopeasti, koska meillä suomalaisilla oli oma infopiste, josta varusteet sai hakea.


Katukymppi

Kymppi sujui yllättävän hyvin työviikon ja järjestäjien pienten säätöjen jälkeen. Ensin muuttui juoksureitti ja sen jälkeen vielä lähtöä siirrettiin puolella tunnilla. Reitti oli hyvin merkitty, mutta tiedotus reitin muutoksesta ja aikataulusta ei kyllä tällä kertaa toiminut. Osa juoksijoista joutui verryttelemään kahteen kertaan huonon tiedotuksen takia. Lähdin hakemaan tasaista juoksua ja ennätystäni, joka paranikin vuodelta 2019 kolmella minuutilla. Aikani oli 48:30, keskivauhtini oli noin 4:57 minuuttia/ kilometri ja keskisyke 159. Viiden kilometrin väliaika oli 24:43. Hitaimmat kilometrin osuivat 3, 5 ja 9 kilometrien kohdille, jolloin vauhti painui yli viiden minuutin. Kymppi ei ole ihan minun matkani, mutta juoksun tarkoituksena oli myös avata jalat sunnuntain puolikkaalle. Reitti ei ollut ihan tasainen, eikä nopea, mutta tuttu. Kunto oli hyvä, mutta hieman työviikko painoi kropassa.

Varusteet valmiina kisaan

Puolimaraton

Puolimaraton ei sujunut ihan nuottien mukaan, mutta olin silti juoksuuni tyytyväinen. Lähdin tavoittelemaan 1:46 loppuaikaa, mutta siihen en ihan yltänyt tutulla reitillä. Jonkin verran myös perjantain kymppi painoi jaloissa. Jälleen oli pientä säätöä järjestäjien puolesta omien juomien kanssa, mutta homma toimi, kun hoidin itse juomat huoltopisteelle. Reitti oli sama kuin kympillä. Loppuaika oli 1:47:58 ja sijoitus N50 sarjassa kymmenes viidentoista juoksijan joukosta. Suomalaisista olin neljänneksi paras. Keskivauhtini oli 5:06 minuuttia/ kilometri ja

keskisyke 156. Viiden kilometrin väliaika oli 24:39, kymmenen kilometrin väliaika 50:09 ja 15 kilometrin 1:15:59. Hitaimmat kilometrit osuivat 14-16 kilometrien kohdalle. Myös loppumatka oli taistelua maalia kohti. Oman juoksuni jälkeen jäin vielä tsemppaamaan maaliin tulijoita ja 90-vuotiaan italialaisen miehen maaliin tulo teki vaikutuksen. Siinä tavoitetta tulevaisuuteen!


Puolimaratonin reitti

Kisat olivat uusi ja hieno kokemus ja olin tyytyväinen, että ilmoittauduin mukaan. Kisajärjetelyt toimivat pääasissa hyvin, mutta tiedotuksen suhteen olisi ollut parannettavaa. Olisin myös vienyt katukympin ja kävelyt keskustaan, jossa olisi ollut yleisöä. Puolikkaan reitin taas olisin vienyt esimerkiksi Arboretumiin näyttäen kaunista Tamperetta ulkomaalaisille juoksijoille. Viikonlopun aikana oli kiva tavata tuttuja ja tutustua uusiin juoksijoihin. Kiitokset myös kaikille kannustajille reitin varrella. Kannustuksesta sai kivasti tsemppiä juoksuun. Oli myös kiva jutella hetki Jarkko Järvenpään ja Laura Mannisen kanssa. Iso kiitos valmentajalleni Annukalle, jonka valmennuksessa olen mennyt ison harppauksen eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa kohti syksyn kisoja.


-pia-

Comentarios


bottom of page