top of page

Kisaraportti - Valencia Marathon 2023


Valmistautuminen vuoden 2023 Valencian maratonille ei mennyt ihan suunnitelmien mukaa, mutta eipä mennyt edelliselläkään kerralla. Kunto oli kohdillaan, mutta vasemman jalan kunto

mietitytti. Niinpä tavoitteena oli tällä kertaa lähteä tekemään tasaista suoritusta ja nauttimaan sekä tapahtumasta että maisemista. Aikatavoitetta minulla ei ollut, vaan tavoitteena oli selviytyä maaliin. Omalla tavallaan oli kivaa ja rentouttavaa vain edetä nauttien aurinkoisesta

säästä ja maisemista. Oli myös kiva saada sunnuntaipitkiksen päätteeksi mitali kaulaan!


Varasin matkan PWT-Urheilumatkojen kautta ja tämä oli toinen kerta, kun osallistuin PWT:n järjestämälle Valencian reissulle. Matkajärjestelyt toimivat jälleen hyvin ja porukalla oli helppo ja kiva matkustaa. Matkapaketti sisälsi lennot, majoituksen, juoksunumeron ja lentokenttäkuljetukset Valenciassa. PWT:n juoksuryhmään kuului tällä kertaa 15 henkilöä. Oli kiva tutustua uusiin juoksijoihin ja tavata sometuttuja livenä.



Matkustaminen

Myöskään matkustaminen ei mennyt suunnitelmien mukaan. Matkustaminen oli sekä meno- että paluumatkojen osalta vaiherikas. Valenciaan ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä välilaskulla perille pääsee useiden Euroopan kaupunkien kautta. Matka-aika riippuu välilaskun kestosta. Valenciaan voi matkustaa myös helposti junalla tai bussilla esimerkiksi Madridista ja Alicantesta, joihin on suoria lentoja Suomesta. Valencian lentokentältä hotellille on matkaa noin kahdeksan kilometriä ja se sujuu liikenteestä riippuen noin 20-30 minuutissa taksilla.


Menomatkani alkoi ensin peruuntuneella junamatkalla Tampereelta Helsinki-Vantaalle. Onneksi olin ajoissa asemalla, niin ehdin hypätä edeltävään junaan, eikä minun tarvinnut körötellä korvaavalla bussilla Tikkurilaan. Lento oli Helsingistä Frankfurtin kautta Valenciaan. Ensin oli Helsingistä lähtevä lento myöhässä vajaan tunnin ja sitten oli vielä Frankfurtista lähtevä lento myöhässä sillä seurauksella, että saavuin hotellille vasta puoliltaöin. Molemmat lennot kestivät reilut kaksi tuntia, mutta lentokentällä tulikin sitten vietettyä enemmän aikaa.



Jos oli menomatka vaiherikas, niin vielä enemmän sitä oli paluuuumatka. Kotimatka kesti melkein kaksi vuorokautta, koska Frankfurtista lähtevä lentomme oli ensin myöhässä useamman tunnin ja kun pääsimme vihdoin koneeseen, tuli koneeseen tekninenvika. Ei muuta, kuin koneesta ulos ja yö lentokentällä. Minulla olisi ollut mahdollisuus mennä yöksi hotelliin, mutta en viitsinyt lähteä, koska olisin saanut melkein samantien lähteä takaisin kentälle. Vietin yön Frankfurtin kentällä ja lensin aamulennolla Kööpenhaminaan ja sieltä iltapäivällä Helsinkiin. Päivä meni kentällä töitä tehden ja torkkuen. Illalla oli vielä edessä junamatka Tampereelle ja onneksi juna oli tällä kertaa aikataulussa.


Hotelli

Hotelli oli sama kuin edellisellä kerralla eli Holiday Inn Express Valencia - Ciudad Las Sciencias. Hotelli sijaitsi aivan lähtö- ja maalialueen tuntumassa, josta iso plussa. Lähtöön käveli muutamassa minuutissa, samoin maalista hotellille. Hotellin vieressä tien toisella puolella oli iso Saler -kauppakeskus kauppoineen ja ravintoloineen. Vanhaan kaupunkiin on noin kolmen kilometrin kävelymatka ja noin kilometrin päässä hotellista on tiede- ja taidekeskus, Valencian Aquarium sekä entiseen joenuomaan rakennettu noin 9 kilometriä pitkä Turia puisto.



Marathon Expo

Lauantai oli maratoniin valmistautumispäivä ja tuhdin aamupalan jälkeen lähdimme porukalla käymään Marathon Expossa, joka sijaitsi noin kahdeksan kilometrin päässä hotellilta Convention and Exhibition Centre Feria Valencia:ssa. Teimme exporeissun mennen tullen taksilla ja hinta oli suuntaansa noin 25 euroa. Myös julkisilla olisi päässyt hyvin expoon, mutta ainakin minulle reitti tuntui ratikka- metro-kävelyreittinä haasteelliselta ja aikaavievältä. Järjestäjien puolesta saimme paikallislikenteen kortin, joka toimi maanantaihin saakka. Expon sijainti oli vaihtunut edellisestä maratonkerrasta ja se oli nyt monipuolisempi ja laajempi kuin edellisellä kerralla. Numeron hakeminen sujui nopeasti, sillä ruuhkaa ei aamutuimaan ollut. Expo tuli kierrettyä melko nopeasti, vain kuvaussessiot ottivat aikaa. Numerolapun lisäksi saimme mukaan herkkukassin (Goodie bag) ja toisen herkkukassin (Finish line bag) saimme maratonin jälkeen.





Iltapäivällä kävin tekemässä noin 20 minuutin herättelylenkin Turia puistossa. Juoksuseuraksi sain Carinin. Juoksu tuntui ensin matkapäivän jälkeen kankealta, vaikka lämpö hellikin

lihaksia. Jalka tuntui hyvältä verryttelylenkin ja muutaman rennon vedon jälkeen, joten päätin lähteä juoksemaan maratonin. Juoksentelun lomassa tuli myös napattua muutamia kuvia ja

nautittua auringosta. Ennen lenkkiä kävimme Carinin kanssa syömässä perinteisen

pasta-annoksen La Tagliatella ravintolassa. En muista milloin olisin saanut niin hyvää pasta carbonaraa kuin nyt sain. Illalla laitoin varusteet kuntoon ja kävin juoksureitin läpi sekä suunnittelin tankkauksen. Nukkumaan menin jo kello kahdeksan jälkeen, sillä sen verran edellisen päivän matkustaminen tuntui kehossa.




Maraton

Nukuin yön hyvin ja unta tuli peräti kymmenen tuntia. Sunnuntaina herätyskello oli soimassa

kello 6:30, mutta olin hereillä jo kello kuuden maissa. Hotellin aamupala oli aikaistettu maratonin takia ja se alkoi jo kello 5:30. Lähtöalueelle lähdin kello 8:50, sillä lähtöalue sijaitsi vain noin 700 metrin päässä hotellista. Vartti riitti hyvin siirtymiseen. Tavarasäilytystä en

käyttänyt, joten sen toimivuudesta en voi sanoa.


Maratonin lähdöt olivat kahdeksassa ryhmässä. Ensimmäinen lähti matkaan kello 8:15 ja viimeinen kello 9:25. Juoksuaikaa oli 5 tuntia ja 30 minuuttia. Minun lähtöni oli kello 9:05, mutta lähtöviivan yli pääsin vasta kello 9:16. Lähdösä lämpötila oli + 6-7 astetta ja hieman oli vilu lähtöä odotellessa. Lähdin juoksemaan sunnuntaipitkistä ilman tavoitetta sekä nauttimaan tunnelmasta ja maisemista. Kelloni laitoin päälle, mutta en siitä pahemmin väliaikoja enkä sykettä seurannut, vaan juoksin tuntemuksen mukaan. Tavoitteena oli tehdä tasainen ja hyvä juoksu-kävelylenkki sekä päästä maaliin.



Tuttuun tapaan alussa oli pientä ruuhkaa ja omaa juoksutilaa ja -rytmiä joutui hakemaan

muutaman kilometrin. Inhoan puolelta toiselle poukkoilevia ja töniviä juoksijoita sekä turhaa kiiruhtamista alkumatkasta. Itse otan aina ensimmäiset kilometrit rauhassa ja yritän juosta

reittiviivan lähellä ilman turhia liikkeitä ja metrejä. Maraton juostiin yhtenä reittinä ja reitti oli nopea ja tasainen. Reitti oli myös hieman muuttunut edellisestä kerrastani ja se kulki ohi kaupungin nähtävyyksien ja matkalla tuli nähtyä kivasti läpileikkaus kaupungista.



Huoltopisteitä oli yhdeksän maalihuollon lisäksi. Huoltopisteet olivat vajaan 6 kilometrin välein. Energiageeliä jaettiin 16,2 ja 25,8 kilometrien kohdilla. Huoltopisteitä oli mielestäni sopivasti ja tarjolla oli urheilujuomaa ja vettä. Loppumatkasta oli myös banaania ja kuivattuja aprikooseja. Jokaisella juomapisteellä sai mukaan vesipullon, jos halusi. Myös kylmägeelin

suihkutuspisteitä oli useampia ja tällä kertaa tuli kaikki pisteet hyödynnettyä. Minulla oli oma energiajuomapullo mukana ja se riitti 15 kilometriin saakka. Loppumatkan otin Noshtin vauhtikarkkeja noin 20 minuutin välein ja jokaisella huoltopisteellä otin hörpyn urheilujuomaa tai vettä. Omalta kohdaltani tankkaus onnistui hyvin ja energia riittä maaliin saakka.


Ihmisiä oli todella kivasti kannustamassa reitin varrella ja etenkin reitin loppupuoliskolla, joten hieman harmitti kipittää kipuilevan jalan kanssa. Kannustus oli sekä äänekästä että värikästä ja siitä sai kyllä hurjasti apua omaan juoksuun. Oli kiva saada kannustusta omalla nimellä ja muutaman kerran kuulin myös Hyvä Suomi - huudot. Kilometrit oli merkitty isoin tauluin, joissa esiteltiin nähtävyyksiä ja väliajan sai viiden kilometrin välein.


Juoksu eteni hyvin ja jalka tuntui hyvältä. Vitoset etenivät tasaiseen tahtiin aina 25 kilometriin saakka. Vitosen väliaika oli 30:17, kympin 1:00:11 ja 15 kilometrin 1:30:52. Puolivälin aikani oli 2:08:32 eli ihan kelpovauhtia olin juossut alkumatkan. Keskivauhtini oli puolimatkaan saakka 6:01-6:05 minuuttia/ kilometri. Väliaikani 25 kilometrin kohdalla oli 2:34:14 ja keskivauhtini oli vielä ihan hyvä 6:10 minuuttia/ kilometri. Noin 24-25 kilometrin kohdalla jalka alkoi lievästi oireilla ja vaihdoin juoksu-kävelyyn, koska halusin päästä maaliin. Laskin, että jopa kävellen ehdin maaliin määräajassa. Kolmenkympin väliaikani oli 3:10:26 ja 35 kilometrin 3:50:32. Keskivauhtini tippui 6:20-6:35 minuuttiin/ kilometri ja etenin pääasiassa kävellen. Välillä otin lyhyitä juoksupätkiä. Kiitos nopean kävelytekniikkani, niin etenin hyvää vauhtia kohti maalia. Loppumatkasta oli kiva ohitella reippaalla kävelyllä muita kävelijöitä ja jopa juoksijoita. Muutama ihmetteli minun nopeaa kävelyäni. Neljänkympin väliaika oli 4:27:35 eli ihan en 4:30 loppuaikaan päässyt, vaikka välillä siltä näytti. Viimeiset kilometrit juoksin adrenaliinin ja mahtavan kannustuksen saattelemana. Maalisuoralla irtosi vielä tuttuun tapaan loppukiri. Maaliviivan ylitin ajassa 4:41:23. Aikani oli minulle vaatimaton, mutta olin todella tyytyväinen, että pystyin juoksemaan ja selvisin maaliin. Samalla tuli juostua maraton numero 39. Keskivauhtini oli 6:40 ja keskisyke 143. Paraskilometrivauhtini oli 5:51 ja hintain 8:26 eli aikamoinen ero vauhdeissa.



Juoksukeli oli juuri sopiva, aurinko paistoi ja lämpötila oli noin +13-17 asteessa ja maalissa lämpömittari näytti + 20 astetta. Juoksun jälkeen jäin hetkeksi maalialueelle fiilistelemään tunnelmaa ja käymään juoksua läpi Heidin kanssa sekä nauttimaan aurinkoisesta säästä. Maalialueella sai vesipullon ja pienen kävelyn jälkeen sai kaulaan mitalin ja maalihuollossa sai jälleen pussillisen evästä muun muassa banaanin, persimoneja ja energiajuomaa. Kävelin noin 700 metrin matkan hotellille ja suihkun sekä pienen lepohetken jälkeen lähdin jaloittelemaan puistoon. Olen huomannut, että pienen lepotauon jälkeen kävelylenkki tekee hyvää lihaksille ja edistää palautumista, niinpä kiertelin puistossa tunnin verran. Illalla kävimme pienellä porukalla pizzalla. Oli kiva jakaa juoksukokemusta ja fiilistellä suoritusta muiden kanssa ruokailun lomassa. Untakaan ei tarvinnut kovin kauan odottaa, vaikka keho ja mieli kävivätkin ylikierroksilla.



Maanantaina koitti kotiin lähdön aika. Mielelläni olisin vielä jatkanut lomailua Espanjan lämmössä, mutta työt kutsuivat. Aamupalan jälkeen tein lyhyen kävelylenkin ja lento Frankfurtin kautta Helsinkiin lähti aamupäivällä.


Valencian maraton oli jälleen kiva kokemus. Tapahtuman järjestelyt niin Expon kuin maratonin osalta toimivat hyvin. Voin kyllä suositella Valencian maratonia!


Juoksuterveisin

-pia-



bottom of page