top of page

Sattmarkin luontopolku

Updated: Aug 15, 2022

Olin jo jonkin aikaa suunnitellut kiertäväni Sattmarkin luontopolun Paraisilla ja viimein sain aikaiseksi poiketa polulle mökkireissun lomassa. Ei tarvinnut kahta kertaa arvata, minkä

kolmesta reittivaihtoehdosta valitsin - no, pisimmän 11 kilometrin reitin tietenkin!Mistä löytyy?

Sattmarkin luontopolulle, joka sijaitsee Paraisilla saaristotien varrella, pääsee kätevästi bussilla, pyörällä tai autolla. Turusta Houtskariin päin menevät bussit pysähtyvät aivan Sattmarkin kahvilan lähellä. Jos on pyöräilemässä Saariston rengastietä, on pyöräilyn lomasta helppo poiketa jaloittelemaan Sattmarkin poluille. Omalla autolla liikkuville löytyy kahvilan parkki-alueelta hyvin tilaa auton parkkeeraukseen.


Kolme reittivaihtoehtoa

Sattmarkin kahvilan parkkipaikan vierestä lähtee kolme eri pituista vaellusreittiä lähimaastoon.

Perheen pienimmille on suunnattu Robinson-reitti, jolla on mittaa 2,5 kilometriä. Reitillä on

erilaisia rasteja, joissa voi mm. tasapainoilla ja kiipeillä. Parkkipaikan läheisyydestä löytyy myös köysirata. Kahden muun reitin pituudet ovat 5,5 kilometriä ja 11 kilometriä. Parkkipaikan vieressä on infotaulu, josta löytyy reittikartta. Kartan pystyy myös lataamaan tai tulostamaan

täältä. Satmarkin piha-alueelta löytyy kahvila Torppa, jos kahvihammasta alkaa kolotttaa ja nälkäisille retkelijöille löytyy Ravintola Bistro. Alueella on vuokralaavu, jonka vuokraamisesta ja käytöstä on aina sovittava erikseen kahvilassa. Lisää tietoa alueesta löytää Sattmarkin sivulta.Robinson-reitti lapsille

Sinisiä merkkejä seuraten

Reitit on merkitty sinisin opastein ja reitti oli hyvin merkitty muutamaa kohtaa lukuunottamatta. Symbolit näkyivät välillä puiden rungoissa, välillä kivissä ja välillä sinisin tieviitoin. Muutamassa kohdassa puun oksat peittivät merkit ja merkkejä joutui hetken aikaa etsimään. Kahdessa tien ylityskohdassa reitti oli mielestäni huonosti merkitty ja jouduin etsimään oikeaa kulkusuuntaa. Pariin otteeseen piti tarkistaa sijaintia myös kartasta. Sekä 2,5 kilometrin että 5,5 kilometrin

erkanemiskohdat oli merkitty hyvin tieviitoin.


Kolme reittivaihtoehtoaMonenlaista maisemaa ja maastoa

Polku kierteli vaihtelevassa maastossa ja osa polusta kulki paikoin vaativassa maastossa. Jonkin verran oli nousuja ja laskuja, mutta kovin suuria haasteita ei mielestäni reitillä ollut muutamaa kohtaa lukuunottamatta. Reitin olisi pystynyt hyvin myös juoksemaan ja ensi kerralla taidankin juosta reitin läpi. Alku ja loppumatkasta kuljettiin pieni pätkä saaristotien laitaa pyörätietä pitkin, mistä en oikein tykännyt. Koin myös saaristotien ylitykset haasteellisena ja vaarallisena kesäruuhkassa. Ensimmäinen ylitys oli heti alkumatkasta alamäessä mutkaisessa kohdassa saaristotiellä, jossa näkyvyys oli huono ja tien ylitystä joutui myös odottamaan.


Reitti oli kaunis ja sen varrelle mahtui monenlaista maisemaa ja maastoa. Oli kangasmättäitä, kallioita, kuusimetsää ja lehtometsiköitä sekä idyllistä puutalomaisemaa ja peltoja. Välillä kuljettiin pyörätietä pitkin, välillä hiekkatietä tai polkua pitkin. Välillä sai kävellä kallioisessa maastossa tai pellon reunaa pitkin.


Näköalapaikka

Heti alkumatkasta ohitetaan pronssikautinen hautakumpu ja kuin tyhjästä noin reitin puolivälissä kalliometsän keskeltä löytyi komea rautakaudelta peräisin oleva hautakumpu. Matkan varrella oli myös kaksi näköalapaikkaa, joista avautui metsämaisema. Elementti, jota jäin reitillä kaipaamaan, oli meri. Olisin toivonut näkeväni enemmän merta ja oletinkin reitin kulkevan välillä merenrannassa. Aivan reitin alkupuolella näki pienen vilauksen merestä, mutta muuten reitillä ei merta nähnyt.


Hautakumpu

Välillä oli haasteellista polkua

Kaiken kaikkiaan polku oli mielenkiintoinen ja vaihteleva. Miinusta oli saaristotien vaarallinen ylitys kaksi kertaa, meren puuttuminen ja muutamissa kohdissa huono reittimerkintä. Jos on hakeutunut luontopolulle, niin autotiellä käveleminen ei ainakaan minua silloin houkuttele.

Loppumtakasta alkoi myös tuntumaan, että reittiä on väkisin venytetty tai sitten väsymys yllätti hiekkatiellä hellesäässä!


Kokonaisuutena Sattmarkin retki oli kuitenkin mukava. Aurinkoinen ja lämmin sää suosi retkeä. Muutama peura ja kyykäärme tulivat vastaan reitillä ja väipalaksi löytyi metsästä mustikoita ja juolukoita. Polun varrelta löytyi myös kourallinen kanttarelleja. Retken jälkeen maistui kahvi ja munkki hyvältä.


Sattmarkin Torppa

Vinkki:

Noin 2 kilometrin päässä Sattmarkista Nauvoon päin löytyy toinen upea retkeilykohde, Lenholmenin tammilehto. Kyseessä on Lenholmin luonnonsuojelualue, josta suurin osa on yksityisiä luonnonsuojelualueita. Lenholmin luontopolku kulkee kallioiden koristamassa tammimetsässä ja hakalaitumilla. Polun varrelta merenrannalta löytyy myös lintutorni. Lenholmenin on ohjaus saaristotieltä.


-pia-


Comments


bottom of page