top of page

Syyskuun treenit - juoksua siellä sun täällä


Syyskuu oli aikalailla juoksupainotteinen, sillä juoksin Ruotsi-ottelun kympin ja Berliinin maratonin sekä ohjasin useampana iltana viikossa juoksukouluja omien treenien lisäksi. Juoksukoulujen ohjaukset tuovat kivaa vaihtelua normityöhöni ja on kiva jakaa osaamistaan sekä innostaa juoksun pariin eri ikäisiä ja tasoisia juoksijoita. Oman kokemuksen kautta pystyn myös osoittamaan, että pitkäjänteisellä, säännöllisellä ja monipuolisella harjoittelulla voi myös ”vanhanakin” kehittyä ja tehdä koviakin harjoituksia. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!


Ruotsi-ottelun kymppi

Alkukuusta oli hienoa olla mukana ensimmäisellä Ruotsi-ottelun 10:llä, joka juostiin Suomi-Ruotsi maaottelun yhteydessä Helsingissä (osallistuminen saatu #hcrdambassadors).

Maaottelun katukympille pääsivät mukaan tavalliset juoksijat ja matkaan lähti 600 juoksijaa.

Lähdin hakemaan rentoa & tasaista juoksua ja siinä onnistuin. En seurannut aikaa, enkä

sykkeitä, vaan juoksin fiiliksen mukaan. Sopivaa peesiapua ei matkan aikana oikein löytynyt, mutta tuulenhalkojia onneksi osui eteeni muutamalle lyhyelle tuulipätkälle. Olin tyytyväinen,

kun pystyin juoksemaan molemmat vitoset tasaisesti. Eka vitonen meni aikaan 24:40 ja toinen 24:42. Maaliin juoksin ajassa 49:22 (netto 48:58). Keskivauhti oli 4:57 ja keskisyke 158.

Voimia jäi, joten lujempaakin olisi voinut juosta! Kymppi on kyllä kova matka, varsinkin kun juoksee sitä harvakseltaan lappu rinnassa. Täytyy varmaankin varuveta juoksemaan kymppiä vähän useammin kisamielessä. Reitti oli tasainen ja kiva. Myös sää suosi meitä juoksijoita. Kiitos järjestäjille kivasta ja hyvin järjestetystä tapahtumasta.



Berliinin Marathon

Loppukuusta juoksin Berliinin maratonilla tasaisen ja hyvän juoksun. Maraton oli minun 34. maraton ja tämän vuoden viides maraton. Samalla sain neljännen tähden World Marathon Major -sarjaan. Enää kaksi tähteä puuttuu ja niitä lähden hakemaan New Yorkin ja Lontoon

maratoneilta. Juostuna on Tokio, Chicago, Boston ja Berliini. Berliinin maraton sujui ajassa 3:55:53. Berliinin maratonin kisarapsan voi lukea täältä.



Treenit

Juoksukilometrejä kertyi 223 kilometriä eli aika paljon tuli juoksenneltua pitkin ja poikin

kuukauden aikana. Juoksutreenit koostuivat kevyistä 8-26 kilometrin lenkeistä, reippaista ja kiihtyvistä 6-20 kilometrin lenkeistä sekä vauhtileikitelyistä. Lihaskuntotreenit ja venyttelyt jäivät huomattavasti vähemmälle kuin elokuussa. Koordinaatioita ja rentoja vetoja taas tuli tehtyä enemmän, kun valmistauduin Berliinin maratonille. Juoksukoulujen ohjauspäivinä

minulla oli joko lepopäivä tai kevyt juoksu- tai lihaskuntotreeni. Pitkien työpäivien takia jätin suosiolla myös muutamia treenejä tekemättä.


Mökilläkin ehdin viettämään syyskuussa aikaa. Puunkaadon, kivien kantamisen ja haravoinnin yhteydessä sai hyvää lihaskuntoa ja sieniretkillä taas sai palauttavaa liikuntaa. Illalla sauna tuntui hyvältä, ruoka maistui ulkona olon jälkeen ja uni maittoi puuhastelun ja liikuskelun jälkeen.



Marraskuussa odottaa vielä New Yorkin maraton, joka on jo kaksi kertaa siirtynyt. Toivottavasti pääsen sen viimein juoksemaan. Juoksukausi kiinnostaisi päättää joulukuussa Valencian

maratoniin.


-pia-


bottom of page