top of page

Juoksuvuoteni 2022

Oli mukava ja tapahtumarikas juoksuvuosi. Mukaan mahtui onnistuneita juoksuja ja muutama vähän huonompi juoksu. Oli kivoja, hyviä ja haastavia treenejä sekä muutamia vähemmän hyviä treenejä. Lomapäiviä ja ylityötunteja kului ja rahaa paloi juoksumatkoihin. Myös muutama pari lenkkareita tuli juostua puhki. Mitään en kuitenkaan muuttaisi, enkä vaihtaisi. Juoksuharrastus vei minut juoksemaan uusiin mielenkiintoisiin kaupunkeihin ja tapahtumiin. Sain lenkkeillä upeissa maisemissa niin Suomessa kuin maailmalla. Juoksu yhdistää ja sain vuoden aikana tutustua myös uusiin juoksijoihin ympäri maailmaa. Vuonna 2022 mitalit kilisi, kun tuli juostua enemmän kisoja, kuin olin suunnitellut. Maratoneja tuli juostua peräti kuusi ja puolikkaitakin kolme. Katukymppejä juoksin kaksi. Mukaan mahtui myös yksi hiihtokisa ja se oli Vuokatti hiihdon 50 kilometriä. Tampereen maraton jätin tällä kertaa väliin ja oli vapaaehtoisena, ensin olin varustesäilytyksessä ja sen jälkeen huoltopisteellä. Itse olen

saanut maratonien huoltooisteillä hyvää kannustusta ja huoltoa, joten oli oli kiva vaihteeksi tsempata ja huoltaa muita. Monta mukavaa muistoa jäi, joita voin sitten joskus vanhana muistella kiikkustuolissa.


Vuoden 2022 mitalit

HCRD Ambassadors

Sain edelleen olla yksi HCRD Ambassadoreista. Olen kuulunut tiimiin vuodesta 2016 ja on ollut kiva jakaa muille omia harjoittelu- ja kisavinkkejä sekä lukea muiden harjoittelusta ja kisoista. Olen juossut vuosien varrella HCRD:lla puolimaratoneja, maratoneja ja viimeisinä vuosina Helsinki City Doublen, jossa juostaan sekä puolikas että maraton. Tänä vuonna juoksin neljännen kerran doublen (osallistuminen saatu HCRD Ambassadorina). Juoksujen uusi suoritusjärjestys mietitytti ennen kisaa, sillä tänä vuonna juostiin ensin maraton ja sen jälkeen puolikas. Jälkikäteen voin todeta, että ainakin minulle oli henkisesti helpompi juosta ensin maraton ja sitten vasta puolikas. Doublen kokonaisaika oli 6:05:13 ja se parani viime vuodesta onnistuneen maratonin ansiosta seitsemän minuuttia 45 sekuntia.


HCRD Ambassadors 2022

Sopivassa suhteessa liikuntaa, lepoa ja ravintoa!

Tavoitteena oli nauttia juoksemisesta ja liikkua monipuolisesti kehoa kuunnellen sekä huolehtia riittävästä levosta ja ravinnosta. Mielestäni onnistuin tässä tavoitteessa hyvin.

Harjoittelussa etenin työn ehdoilla ja valmentajan johdolla. Mitään suurempia muutoksia ei

harjoittelussa ollut edelliseen vuoteen. Ohjelmassa oli juoksun lisäksi lihaskuntoa, liikkuvuutta ja kehonhuoltoa. Välillä jouduin työkiireiden takia keventämään harjoittelua tai jättämään

treenejä välistä. Hyvällä omalla tunnolla jätin treenit väliin, enkä tehnyt korvaavia harjoituksia, kuten olisin nuorempana tehnyt. Ikä tuo viisautta ja järkeä harjoitteluun. Peruskestävyyteni on kunnossa ja osan peruskestävyyslenkeistä tein talvella hiihtäen jalkoja säästäen. Viime

vuosina vauhtikestävyyteni on kehittynyt, mutta vielä siinä on kehitettävää. Myös maratonin vauhdinjaossa on vielä parannettava tulevina vuosina. Jänikseksi minusta ei siis vielä ole! Koordinaatioita tuli tehtyä enemmän kuin aiempina vuosina ja se näkyi juoksuasenossa. Venyttelyä taas tuli vähemmän ja siihen olen hieman pettynyt. Myös salilla tuli hikoiltua useampi tunti. Ryhmäliikunnat jäivät tänä vuonna vähemmälle, kun kotisalini muuttui 24h

saliksi. Kesällä tuli suppailtua ja pyöräiltyä Turun kauniissa saaristossa. Talvella kävin myös

laskettelemassa pitkästä aikaa. Työni puolesta ohjasin säännöllisesti jalkajumppaa, joten

jalkojen hyvinvoinnista tuli pidettyä hyvin huolta. Juoksukilometrien suhteen minulla ei ollut

tavoitetta. Kilometrejä kertyi 2 931 kilometriä ja hiihtokilometrejäkin kertyi ihan kivasti 525 kilometriä.


Ravitsemuksen suhteen jatkoin tuttua linjaa eli yritin syödä säännöllisesti ja monipuolisesti sekä riittävästi perusruokaa. Söin nälän mukaan, enkä laskenut, enkä ole koskaan laskenut kaloreita. Lautaseltani löytyi runsaskuituisia hiilihydraatteja, koska ne ovat aivojen ja lihasten polttoainetta sekä pitävät veren sokeritasapainoa yllä. Herkupäiviä minulla ei ole, vaan herkuttelen silloin, kun siltä tuntuu. Nukuin pääsääntöisesti 8-10 tunnin unia. Mökillä nukuin selvästi paremmin kuin kotona, kun siellä tulee oltua koko päivä ulkona raittiissa meri-ilmassa. Kehoa huolsin rullailemalla ja hieroen.


Monipuolista liikuntaa

Vuoden 2022 kisat

Juoksuvuosi alkoi Tampereen Maratonklubin hallimaratonilla. Syksyn ja talven yksin puurtamisen jälkeen oli kiva päästä pitkästä aikaa kisaamaan ja katsomaan, missä mennään kunnon suhteen. Juoksijoita oli yllättävän vähän verrattuna edelliseen hallikisaani ja sain tehdä ihan oman juoksun. Voitin oman N50-sarjan ja olisin ajallani ollut toinen naisten yleisessä sarjassa, joten olin tyytyväinen perussuoritukseeni.


Olen jo useamman vuoden unelmoinut World Marathon Major-sarjan juoksemisesta. Sarjaan kuuluu kuusi maailman suurinta maratonia: Tokio, Lontoo, Boston, Berliini, Chicago ja New York. Juoksin vuonna 2017 Tokion maratonin ja vuonna 2019 Chicagon. Minun piti juosta sekä vuonna 2020 että 2021 kaksi tähteä lisää sarjaan eli Berliini ja New York, mutta ne siirtyivät lopulta tälle vuodelle. Molemmat maratonit olivat mukavia ja hyvin järjestettyjä tapahtumia. Berliinin kisarapsa löytyy täältä ja New Yorkin täältä. Bostonin maratonia olen pitänyt suurimpana haasteena omalla kohdallani ja monen vuoden haaveeni toteutui, kun sain juosta huhtikuussa Bostonin maratonin. Boston oli upea tapahtuma ja kannustus mahtavaa pitkin matkaa. Hieman minua harmitti, kun aika meni 23 sekuntia yli neljän tunnin kuvien ottamisen takia. Bostonin kisarapsa löytyy täältä. Minulla oli myös arpa vetämässä Lontoon maratonille, mutta se ei tuottanut tulosta.


Luxembourgin yömaratonille lähdin toukokuussa hetken mielijohteesta ilman sen suurempia odotuksia ja tavoitteita. Valmistautuminen juoksuun ei mennyt ihan nappiin ja pimeissä

puistoissa juokseminen oli välillä haasteellista, joten lopputulos oli sen mukainen. Oli kuitenkin mukava juosta karnevaalitunnelmissa ja tapahtuma oli kiva sekä hyvin järjestetty. Tarkemman kisarapsan voit lukea täältä.


Myös Tampereella järjestettäviin World Masters Athletics kisoissa eli aikuisurheilijoiden MM-kisoissa osallistuin extempore. Koska kisoihin ei ollut aikarajoja ja kisat käytiin kotinurkilla, päätin osallistua kisoihin. Juoksin tapahtumassa sekä katukympin että puolimaratonin. Katukympillä paransin vuodelta 2019 juoksemaani ennätystä kolmella minuutilla ja puolimaratonilla pääsin lähelle ennätystäni, joten juoksuhuihini voin olla tyytyväinen. Oli myös hienoa osallistua kisojen avajaisiin. Tämä oli niitä ehkä kerran elämässä tapahtumia.


Paavo Nurmi Maraton oli suunnitelmissa, koska sen yhteydessä juostiin Saul SM-maraton ja -joukkuekisa. Maraton juostiin helteisessä ja tuulisessa Turussa. Keli oli New Yorkin maratonin jälkeen kovin, missä olen juossut. Tällä kertaa helle, tuuli ja Ruissalon mäet olivat yksinkertaisesti minulle liikaa. Kunto oli kova, mutta sää teki tällä kertaa tepposet meikäläiselle. Jos ei olisi ollut Tampereen Maratonklubilla joukuetta, olisin kyllä keskeyttänyt kisan. Olin juoksuuni kaikesta huolimatta tyytyväinen, vaikka aika olikin kesän huonoin. En olis uskonut, että juoksu-kävelyllä saavuttaa SM--mitalin. Lopputuloksissa olin Paavo Nurmi Maratonilla N50-sarjassa kolmas 13. juoksijan joukosta ja Saul SM-maratonilla olin toinen kuuden juoksijan joukosta. Myös N50-sarjassa tuli SM-joukkuehopea.


Kolmas ei suunniteltu kisa oli Ruotsi-ottelun katukymppi (osallistuminen saatu HCRD Ambassadorina). Suomi-Ruotsi maaottelun yhteydessä juostavalle katukympille pääsivät mukaan tavalliset juoksijat ja matkaan lähti 600 juoksijaa. Oli hienoa olla mukana

ensimmäisellä Ruotsi-ottelun 10:llä. Olin tyytyväinen, kun pystyin juoksemaan molemmat vitoset tasaisesti. Ensimmäinen vitonen meni aikaan 24:40 ja toinen 24:42. Ehkä vähitellen alan oppimaan tasaisen vauhdinjaon?


Vuoden 2022 juoksukisat kuvina

Juoksukisat 2022:

Tampere 21,1 km 1:51:26 (halli)

Boston 42,2 km 4:00:37

Helsinki 42,2 km 3:55:59

Helsinki 21,1 km 2:09:15

Luxembourg 42,2 km 4:02:17

Tampere 21,1 km 1:47:58

Tampere 10 km 48:30 (katukymppi)

Turku 42,2 km 4:18:45

Helsinki 10 km 48:58 (katukymppi)

Berliini 42,2 km 3:55:53

New York 42,2 km 4:16:51Mielenkiintoinen ja hyvä juoksuvuosi 2022 on takana ja askeleet on jo vuodessa 2023. Innolla ja mielenkiinnolla odotan, minkälaisia uusia kokemuksia ja tapahtumia vuosi tuo tullessaan.


Miten sinun juoksuvuosi 2022 sujui?


-pia-

Comments


bottom of page